Kesihatan

6 Jenis ubat penahan sakit yang dijual di farmasi, Inilah Senarainya!

Kesakitan boleh muncul pada bila-bila masa, terutamanya apabila anda mengalami sakit kepala, sakit gigi, sakit belakang, dan keadaan lain. Sekiranya dibiarkan, keadaan ini boleh mengganggu aktiviti. Anda boleh menggunakan ubat penahan sakit untuk mengubatinya.

Tidak perlu keliru, ada banyak ubat penahan sakit yang dijual bebas di farmasi. Jadi, anda boleh mendapatkannya dengan mudah. Apakah ubat-ubatan tersebut? Ayuh, lihat senarai di bawah!

Senarai ubat penahan sakit di farmasi

Terdapat pelbagai ubat penahan sakit yang boleh anda beli di farmasi. Mulai dari ubat-ubatan untuk sakit ringan hingga yang berupaya mengubati sakit sederhana hingga parah. Enam jenis ubat penahan sakit berikut terdapat di farmasi:

1. Aspirin

Dengan status sebagai salah satu ubat tertua di dunia, aspirin telah digunakan sejak Mesir kuno. Jadi, tidak ada keraguan tentang kegunaannya.

Petikan dari WebMD, Aspirin adalah ubat untuk melegakan kesakitan sederhana yang biasanya disebabkan oleh sakit gigi, kekejangan otot, selesema, hingga sakit kepala. Ubat ini juga dapat merawat kesakitan yang disebabkan oleh pembengkakan dan keradangan.

Aspirin dijual di kaunter farmasi dengan pelbagai tanda dagangan, termasuk Acetosal, Bodrexin, Paramex, Poldan Mig, Inzana, Mixagrip, Naspro, dan selsema.

2. Parasetamol

Selain aspirin, anda boleh menggunakan paracetamol atau acetaminophen untuk menghilangkan rasa sakit. Ubat ini berfungsi dengan menekan pelepasan prostaglandin, sebatian kimia seperti hormon yang bertanggungjawab menyebabkan kesakitan.

Ubat ini digunakan untuk mengatasi sakit ringan hingga sederhana, seperti sakit kepala, sakit belakang, dan sakit gigi. Sekiranya anda mengalami kesakitan haid, anda juga boleh melegakannya dengan parasetamol, anda tahu.

Dilaporkan dari WebMD, Paracetamol akan berfungsi dengan lebih optimum jika diambil sejurus selepas tanda-tanda kesakitan pertama muncul. Sekiranya anda menunggu sehingga rasa sakit semakin teruk, ubat ini mungkin tidak berfungsi juga.

Di farmasi, anda boleh menemui parasetamol dengan pelbagai tanda dagangan, termasuk Biogesic, Calapol, Defamol, Farmadol, Mesamol, Unicetamol, Termorex, Tempra, Progesic, Panadol, dan Nufadol.

3. Ibuprofen

Ubat penahan sakit lain adalah ibuprofen. Sama dengan acetaminophen, ibuprofen berfungsi dengan mengurangkan hormon yang menyebabkan keradangan dan sakit di badan. Ubat ini dapat menghilangkan rasa sakit akibat demam, haid, artritis, hingga luka ringan.

Ibuprofen boleh diambil oleh semua peringkat umur, kecuali kanak-kanak di bawah 6 bulan. Walaupun dijual secara percuma, anda masih harus memperhatikan dosanya. Kerana, ubat ini boleh menyebabkan kesan sampingan dalam bentuk pendarahan perut atau usus jika diambil dengan tidak tepat.

Memetik dari Pusat Informasi Narkoba Nasional Badan Pengawas Obat dan Makanan Nasional Indonesia, obat ini tidak dianjurkan untuk diminum oleh wanita hamil dan menyusui, orang yang mengalami gangguan jantung dan ginjal, serta orang yang menderita hipertensi dan diabetes.

Di farmasi, anda boleh menemui ibuprofen dengan beberapa jenama, termasuk Anafen, Bigestan, Brufen, Etafen, Ibufen, Lexaprofen, Neuralgin, Oraprofen, Profenal, dan Rheafen.

Baca juga: Tidak sama, ini adalah perbezaan antara Ibuprofen dan Paracetamol yang perlu anda ketahui

4. Kortikosteroid

Kortikosteroid adalah ubat penahan sakit yang berfungsi dengan menekan dan mengurangkan tindak balas sistem imun yang berlebihan terhadap keradangan. Dengan cara ini, sakit dan kesakitan akan dikurangkan.

Petikan dari Garis Kesihatan, Ubat ini biasanya dibeli menggunakan preskripsi doktor. Beberapa tanda dagangan ubat ini termasuk: Clobetasol, Emetasol, Cloderma, Lamodex, Lotasbat, dan Neutron.

5. Ubat opioid

Opioid adalah kelas ubat penahan sakit yang digunakan untuk kesakitan sederhana hingga teruk. Ubat ini biasanya digunakan untuk melegakan kesakitan akut seperti rawatan pasca operasi. Tidak seperti empat ubat di atas, membeli opioid mesti menggunakan preskripsi doktor.

Pengedaran ubat opioid dipantau dengan teliti. Kerana, tidak sedikit yang menyalahgunakannya untuk tujuan tertentu. Ubat ini boleh menjadi ketagihan yang membuat pengguna ketagih. Penyalahgunaan atau overdosis boleh membawa akibat yang membawa maut, bahkan kematian.

Ubat opioid termasuk buprenorphine (Buprenex, Buttrans), fentanyl (Duragesic), meperidine (Demerolhidromorphone (Exalgo ERhidrokodon-asetaminofen (Vicodin, oxymorphone (opana), dan tramadol (Ultram).

6. Antikonvulsan

Ubat penahan sakit yang terakhir adalah anticonvulsant. Anticonvulsants adalah kelas ubat untuk merawat sawan. Namun, kandungan di dalamnya juga dapat menghilangkan rasa sakit pada saraf. Ubat ini berfungsi dengan menyekat isyarat sakit sehingga rasa sakit dapat mereda dengan cepat.

Ubat antikonvulsan termasuk karbamazepin (Tegretol), gabapentin (neurontin), pregabalin (Lyrica), dan fenitoin (Dilantin).

Penggunaan ubat antikonvulsan perlu dipertimbangkan, kerana terdapat beberapa kesan sampingan yang dapat muncul, seperti mual dan muntah, mengantuk, kekeliruan, dan sakit kepala.

Itulah beberapa ubat penahan sakit yang boleh anda beli di farmasi. Jangan lupa untuk selalu memperhatikan dos dan peraturan untuk minum, OK!

Jangan ragu untuk berjumpa doktor yang berkaitan dengan masalah kesihatan anda dalam aplikasi Good Doctor. Doktor yang dipercayai kami akan membantu dengan perkhidmatan 24/7.