Kesihatan

Berikut adalah beberapa makanan sihat untuk penghidap gout

Anda harus berhati-hati sekiranya anda mempunyai kadar asid urik yang berlebihan di dalam badan. Memilih makanan yang salah sebenarnya akan mencetuskan gout untuk muncul, anda tahu!

Untuk mengelakkan daripada terkena gout, satu langkah yang berkesan adalah menjaga diet.

Berdasarkan kajian di University of Lausanne, Switzerland, apabila anda memakan makanan yang mengandungi purin, tubuh anda akan mengubah asid urik menjadi produk buangan.

Bagi orang yang sihat, sisa asid urik ini dapat dikeluarkan dari badan. Tetapi jika anda menghidap gout, bahan ini akan terkumpul menjadi penyakit.

Oleh itu, penghidap gout perlu menjaga makanan yang mereka makan. Inilah beberapa makanan untuk penghidap gout.

Buah-buahan untuk gout

Semua buah umumnya baik untuk gout. Salah satu yang paling berguna ialah ceri.

Ini berdasarkan penyelidikan yang dilakukan di Boston University, Amerika Syarikat, yang menemukan hubungan antara penggunaan ceri dan penurunan risiko serangan gout pada 633 orang dengan gout.

Sementara buah-buahan lain yang mengandung vitamin C seperti jeruk, limau dan betik juga baik untuk dimakan. Sementara itu, untuk buah-buahan seperti epal, pir, nanas, alpukat yang mengandung purin dalam jumlah kecil, anda boleh memakannya selagi anda tidak mengambil terlalu banyak.

Sayur-sayuran

Sayur-sayuran yang umumnya baik untuk dimakan dalam keadaan gout adalah kubis, labu, lada merah dan bit merah.

Tetapi anda harus mengelakkan pengambilan sayur-sayuran yang mengandungi purin seperti asparagus, bayam, kembang kol dan cendawan.

Makanan yang mengandungi susu

Apabila anda makan daging dan makanan laut yang tinggi protein, risiko gout anda meningkat. keadaan sebaliknya sebenarnya berlaku semasa anda makan makanan yang mengandungi susu.

Produk tenusu seperti susu rendah lemak dan yogurt rendah lemak adalah sumber yang baik untuk penghidap gout.

Makanan karbohidrat

Karbohidrat halus seperti roti, pasta dan mi selamat untuk dimakan oleh penghidap gout kerana kandungan purinnya yang rendah.

Namun, dengan memakan terlalu banyak akan meningkatkan gula darah dengan cepat dan meningkatkan risiko sindrom metabolik dan diabetes.

Roti gandum dan pasta gandum lebih sihat daripada karbohidrat halus. Tetapi kerana kedua-dua jenis makanan ini mengandungi purin dalam kadar sederhana, cubalah untuk memakannya secara sederhana.

Makanan laut

Sebilangan ikan dari perairan dalam seperti tuna mengandungi asid lemak penting yang dapat mengurangkan keradangan yang disebabkan oleh gout.

Walau bagaimanapun, untuk mengelakkan kemunculan asid urik, batasi pengambilan ikan laut sekali sehari. Kerana bagaimanapun, terdapat kandungan purin dalam ikan ini.

Kacang dan biji untuk gout

Diet mesra gout harus merangkumi dua sudu kacang dan biji setiap hari.

Kacang dan biji adalah sumber purin yang sangat baik, seperti walnut, badam, biji rami dan kacang mete.

Minum air ketika gout

Anda sudah tahu bahawa penghidratan yang betul adalah kunci kehidupan yang sihat. Sekiranya anda menghidap gout, minum air juga sangat digalakkan, anda tahu.

Minum 10-12 gelas yang mengandungi 8 auns air setiap hari sangat penting untuk membantu tubuh menyingkirkan asid urik yang berlebihan dalam darah.

Apabila kadar asid urik meningkat, risiko penyakit ini berulang akan meningkat dengan ketara. Dan air dapat membantu menurunkan kadar asid urik anda.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found