Kesihatan

Kondom berperisa Cimol Viral, Periksa Manfaat dan Risiko untuk Kesihatan

Beberapa saat yang lalu dunia maya dikejutkan dengan kemunculan kondom berperisa Fiesta cimol hingga kopi moden.

Pengurus Jenama Pengilang kondom, David Dwi Santoso, mengatakan bahawa varian rasa dilancarkan berdasarkan trend terkini dan minat masyarakat.

Nah, penasaran dengan sensasi yang ditawarkan ketika memakai kondom berperisa ini? Jangan lupa untuk mengetahui terlebih dahulu apa faedah dan risiko melalui ulasan berikut.

Baca juga: Untuk selamat, mari tahu cara memasang kondom wanita dengan betul

Gambaran keseluruhan kondom berperisa

Kondom berperisa pada asasnya dirancang untuk digunakan semasa seks oral. Bahan kimia perasa yang terdapat pada kondom umumnya selamat dan tidak menyebabkan kerengsaan pada mulut, tekak, atau tangan.

Bahan yang paling sering digunakan untuk membuat kondom adalah lateks yang mempunyai bau dan rasa yang tidak menyenangkan. Untuk mengatasi ini, kondom berperisa kemudian dilapisi dengan aroma tertentu untuk menutupi kedua-duanya.

Kondom berperisa umumnya selamat digunakan oleh sesiapa sahaja. Tetapi jika anda mempunyai alahan lateks, anda tidak boleh memakai barang ini semasa melakukan hubungan seks.

Kelebihan kondom berperisa untuk aktiviti seksual

Berikut adalah beberapa faedah kesihatan yang dapat diperoleh dengan menggunakan kondom dengan perisa tertentu.

1. Meningkatkan permainan seks oral

Inilah sebab utama mengapa kondom mempunyai rasa! Kerana kondom yang tidak berperisa tidak enak, kondom wangi dirancang dengan teliti untuk meningkatkan kualiti seks oral.

Tetapi apakah seks oral? Ini adalah bahagian penting dalam permainan, terutama ketika anda merangsang bahagian tubuh pasangan anda dengan mulut, bibir, dan lidah anda.

Umumnya lelaki menyukai sensasi ini, dan rasa kondom pelincir dapat menjadi daya tarikan bagi wanita untuk melakukan seks oral pada pasangannya. Itulah faedah utama kondom berperisa.

2. Menjadikan pengalaman seksual menjadi hidup

Selama bertahun-tahun, industri kondom secara konsisten mencipta semula dirinya untuk menjadikan seks lebih menyenangkan. Salah satunya dengan membuat kondom dengan pelbagai rasa.

Kondom jenis ini dipercayai dapat menjadikan hubungan intim dengan pasangan lebih menarik dan menyeronokkan.

Sensasi rasa yang ditawarkan akan memberikan pengalaman yang unik dan tidak dapat dilupakan. Jadi itu menjadikan kehidupan seksual lebih bersemangat.

3. Mencegah dijangkiti penyakit kelamin

Penggunaan kondom bukan sahaja dapat membantu merancang kehamilan. Lebih dari itu, objek ini juga berfungsi untuk mencegah penularan penyakit menular seksual (PMS).

Masalah kesihatan ini dapat ditularkan melalui semua jenis aktiviti seksual, termasuk seks oral yang tidak dilindungi.

Dilaporkan dari Garis Kesihatan, banyak penyakit kelamin tersebar melalui seks oral, termasuk klamidia, gonorea, sifilis, HPV, dan juga HIV.

Itulah sebabnya penggunaan perlindungan, misalnya dengan memakai kondom berperisa, dapat mengurangkan risiko dijangkiti penyakit kelamin semasa seks oral.

Baca juga: Perancangan Keluarga untuk Ibu Menyusu Adakah Selamat? Ayuh Ibu Lihat 7 pilihan berikut

4. Bau kondom berperisa menjadikan suasana terasa baik

Kondom berperisa biasanya dilengkapi dengan aroma khas yang melengkapkan citarasa. Sebagai contoh, kondom berperisa strawberi, akan mempunyai aroma strawberi segar juga.

Bagi sesetengah orang, mencium aroma seperti itu akan membuat mood mereka gembira dan lebih santai semasa melakukan hubungan seks.

5. Menutupi bau alat kelamin

Selain menutupi bau getah, kondom berperisa juga mempunyai tujuan lain, iaitu untuk menutup bau alat kelamin ketika anda menginginkannya.

Ramai orang tidak menyukai bau genital yang biasa. Oleh itu, bau kondom berperisa dapat menolong menutupinya, sehingga menjadikan anda dan pasangan selesa ketika berhubungan seks.

Bolehkah kondom berperisa digunakan untuk seks faraj?

Dilaporkan dari Medlife, jawapannya adalah tidak. Salah satu sebabnya ialah kebanyakan kondom berperisa mengandungi gula.

Pemanis yang digunakan untuk produk ini biasanya termasuk gliserin, aspartam, atau sakarin. Kesemuanya dapat mempengaruhi keseimbangan pH vagina, dan meningkatkan risiko vaginosis bakteria atau candida vagina.

Selain itu, bahan kimia perasa yang melapisi kondom juga berpotensi menyebabkan kerengsaan pada tisu mukosa vagina.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!