Kesihatan

Menyebabkan Kelumpuhan Otot Wajah, Adakah Bell's Palsy Berbahaya?

Mungkin anda fikir penyakit ini serupa dengan strok. Tetapi ternyata Bell's palsy berbeza dengan strok. Jadi, adakah palsy Bell berbahaya? Mari lihat ulasan penuh di bawah!

Baca juga: Mengetahui Bell's Palsy, Boleh Menyebabkan Kelumpuhan Otot Wajah

Adakah Bell's Palsy berbahaya?

Bell's palsy adalah palsi saraf wajah yang disebabkan oleh keradangan dan pembengkakan saraf yang mengawal otot pada satu sisi wajah. Ini menyebabkan perubahan bentuk satu sisi wajah, di mana wajah akan kelihatan terkulai atau terkulai.

Jadi, adakah palsy Bell berbahaya? Ternyata penyakit ini tidak berbahaya tetapi perlu diperhatikan. Ini kerana penyakit ini dapat sembuh secara spontan dalam 3 bulan.

Selain itu, antivirus dan anti-radang berkesan dalam mempercepat proses penyembuhan, terutama jika diberikan seawal mungkin.

Walaupun tidak berbahaya, penyakit ini perlu diperhatikan kerana dalam kes yang jarang terjadi, gejala kelumpuhan lonceng dapat terjadi secara kekal dan tidak sembuh. Komplikasi yang paling serius adalah terdapat simptom sisa, atau sering disebut sebagai "air mata buaya".

Gejala seperti air mata yang terus keluar ketika makan dan ini biasanya berlaku lama setelah Bell palsy muncul.

Gejala Bell's Palsy

Tanda atau gejala Bell palsy biasanya muncul secara tiba-tiba, tetapi ada gejala khas yang disebabkan oleh penyakit ini, termasuk:

 • Kulit wajah kelihatan terkulai atau kendur pada salah satu atau kedua-dua sisi wajah
 • Selalunya air liur.
 • Telinga yang terkena akan sensitif terhadap bunyi
 • Sakit di rahang atau di belakang telinga yang lumpuh
 • Sakit kepala dan pening
 • Penurunan deria rasa
 • Kesukaran menunjukkan ekspresi wajah dan juga kesukaran untuk memejamkan mata atau tersenyum
 • Lumpuh lengkap pada satu sisi wajah. Secara amnya, simptom boleh bertahan selama beberapa jam, atau bahkan beberapa hari
 • Kesukaran makan, minum atau bercakap.

Apa yang menyebabkan Bell palsy?

Pada dasarnya, sehingga kini tidak diketahui dengan tepat apa yang menyebabkan Bell palsy. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang mencetuskannya, seperti jangkitan virus atau beberapa penyakit, seperti jangkitan telinga tengah dan diabetes.

Selain kelumpuhan akibat kelumpuhan lonceng yang disebabkan oleh keradangan jangkitan virus, dianggarkan bahawa salah satu virus yang menyebabkan lumpuh lonceng adalah virus herpes.

Bell's palsy biasanya dialami lelaki dewasa kerana lelaki lebih aktif di luar bilik. Menurut Dr. Eni, pakar neurologi dari Rumah Sakit PHC Surabaya, orang yang bekerja di bilik berhawa dingin juga boleh mendapat Bell's palsy.

Terutama jika kesejukan yang dihasilkan hanya tertumpu pada satu sisi. Selain itu, dapat terjadi pada seseorang yang mengalami penurunan imunitas dan juga mereka yang memiliki riwayat keluarga penyakit ini juga dapat mengalami Bell's palsy.

Baca Juga: Bayi yang Lahir Tanpa Ekspresi, Kenali Keadaan Langka Sindrom Moebius

Rawatan palsy Bell

Terdapat beberapa cara yang dapat dilakukan untuk mengubati penyakit ini, termasuk:

 • Biasanya doktor akan memeriksa wajah dan meminta pesakit melakukan pergerakan seperti menutup mata, menaikkan kening, menunjukkan gigi, dan mengerutkan kening.
 • Kemudian doktor akan memberikan rawatan melalui ubat-ubatan dan fisioterapi seperti akupunktur.
 • Terapi fizikal yang boleh dilakukan dengan mengurut dan melatih otot muka agar tidak kaku.
 • Selain itu, terapi wajah di rumah juga sangat penting untuk melatih otot wajah dan mempercepat penyembuhan dari penyakit ini.
 • Pergerakan yang boleh dilakukan di rumah seperti meniup belon atau lilin, berlatih huruf vokal, mengedipkan mata, menaikkan kening, tersenyum, dan mengunyah.

Secara umum, penyakit ini dapat sembuh dengan sendirinya tetapi jika penyakit ini tidak hilang dalam 3 hingga 6 bulan, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan selanjutnya.

Ada soalan lebih lanjut mengenai adakah palsy Bell berbahaya? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found