Kesihatan

Epilepsi pada Kanak-kanak: Cara Membezakan Kejang sebagai Gejala Awal dan Cara Mengubatnya

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Periksa kesihatan anak anda dengan rakan doktor pakar kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!

Epilepsi pada kanak-kanak adalah keadaan neurologi (mempengaruhi otak dan sistem saraf) di mana seseorang mempunyai kecenderungan untuk mengalami kejang yang bermula di otak.

Biasanya epilepsi pada kanak-kanak akan pulih sebelum memasuki usia remaja. Namun, jika tidak, ada beberapa pilihan rawatan yang boleh dilakukan.

Untuk mengetahui selok-belok epilepsi pada kanak-kanak, dari sebab, diagnosis, hingga rawatan, lihat saja ulasan berikut.

Epilepsi dan sawan pada kanak-kanak

Otak terdiri dari berjuta-juta sel saraf yang menggunakan isyarat elektrik untuk mengawal fungsi, deria, dan pemikiran tubuh. Sekiranya isyarat terganggu, orang itu mungkin mengalami serangan epilepsi yang kadang-kadang disebut sebagai 'serangan'.

Tidak semua sawan adalah epilepsi. Keadaan lain yang kelihatan seperti epilepsi termasuk pingsan (sinkop) kerana penurunan tekanan darah, dan kejang demam kerana kenaikan suhu badan secara tiba-tiba ketika anak kecil sakit.

Kedua-dua keadaan tidak termasuk sawan epilepsi kerana ia tidak disebabkan oleh aktiviti otak yang terganggu.

Apa yang berlaku semasa sawan?

Terdapat banyak jenis sawan epilepsi. Jenis serangan epilepsi kanak-kanak bergantung pada kawasan otak mana yang terjejas.

Dua jenis kejang yang paling biasa adalah kejang fokus (kadang-kadang disebut sawan separa) dan kejang umum.

Kejang fokus hanya mempengaruhi satu sisi otak dan kejang umum mempengaruhi kedua-dua belah otak. Dalam beberapa jenis sawan, seorang kanak-kanak mungkin menyedari apa yang sedang berlaku.

Dalam jenis lain, seorang kanak-kanak akan pingsan dan tidak ingat akan kejang selepas itu.

Penyebab epilepsi pada kanak-kanak

Penyebab sebenar epilepsi tidak wujud kerana belum ada kajian yang menunjukkan gejala yang sama pada banyak orang dengan epilepsi pada kanak-kanak.

Penyebab yang berpotensi atau faktor penyumbang epilepsi pada kanak-kanak termasuk:

 • Gangguan perkembangan, termasuk autisme
 • Genetik, kerana beberapa jenis epilepsi berlaku dalam keluarga
 • Demam tinggi pada masa kanak-kanak yang menyebabkan kejang, dikenali sebagai kejang demam
 • Penyakit berjangkit, termasuk meningitis
 • Jangkitan ibu semasa mengandung
 • Kekurangan zat makanan semasa mengandung
 • Kekurangan oksigen sebelum atau semasa kelahiran
 • Trauma ke kepala
 • Tumor atau sista di otak

Faktor-faktor tertentu boleh mencetuskan kejang pada mereka yang menderita epilepsi. Pencetus biasa termasuk:

 • Kegembiraan
 • Lampu berkelip
 • Kurang tidur
 • Hilang dos ubat anti-sawan
 • Dalam kes yang jarang berlaku: muzik atau bunyi yang kuat, seperti loceng gereja
 • Melangkau makanan
 • Tekanan

Cara mendiagnosis epilepsi pada kanak-kanak

Diagnosis epilepsi boleh dipertimbangkan jika anak anda mengalami lebih dari satu kejang. Ibu biasanya akan diarahkan untuk berjumpa dengan pakar pediatrik.

Anda (dan anak anda jika mereka boleh) boleh diminta untuk menerangkan secara terperinci apa yang berlaku sebelum, semasa, dan selepas penyitaan. Mempunyai rakaman video kanak-kanak mengalami sawan dapat membantu pakar pediatrik memahami apa yang sedang berlaku.

Pakar pediatrik juga boleh mencadangkan beberapa ujian untuk membantu diagnosis. Ujian sahaja tidak dapat mengesahkan atau mengesampingkan epilepsi.

Tetapi mereka dapat memberikan maklumat tambahan untuk membantu mengetahui mengapa anak anda mengalami sawan. Berikut adalah langkah-langkah yang mungkin perlu dan harus dilalui oleh ibu semasa membawa anak anda berjumpa dengan pakar pediatrik:

 • Sejarah perubatan keluarga lengkap
 • Perincian penyitaan
 • Pemeriksaan fizikal
 • ujian darah
 • Imbasan dan pengukuran otak, termasuk imbasan CT, MRI, dan electroencephalogram (EEG)

Rawatan epilepsi pada kanak-kanak

Sebilangan besar penghidap epilepsi memerlukan ubat antiepileptik untuk mengawal gejala mereka.

Ubat ini dapat menghentikan kejang, tetapi tidak menyembuhkannya, dan ubat ini tidak dapat menghentikan kejang ketika gejala muncul.

Ubat antiepileptik tidak mengawal kejang pada semua kanak-kanak. Dalam kes ini, rawatan lain mungkin diperlukan.

Berikut adalah beberapa rawatan yang biasanya disyorkan untuk kanak-kanak dengan epilepsi:

1. Diet keto

Sekiranya ubat tidak mencukupi, beberapa kanak-kanak mungkin dapat mencuba diet ketogenik, atau "diet keto", untuk mengawal kejang mereka.

Namun, untuk melakukan terapi ini, Moms mesti berunding dengan pakar pediatrik dan juga pakar pemakanan.

2. Neurostimulasi

Sekiranya epilepsi tidak bertindak balas terhadap ubat, doktor anda mungkin mengesyorkan neurostimulasi. Dalam terapi ini, alat khas digunakan untuk menghantar arus elektrik kecil ke sistem saraf.

Pada masa ini terdapat tiga jenis neurostimulasi untuk rawatan epilepsi. Mulai dari rangsangan saraf vagus, neurostimulasi responsif, hingga rangsangan otak dalam.

3. Operasi

Dalam beberapa kes, kanak-kanak tertentu mungkin menjalani pembedahan untuk membuang bahagian otak. Pembedahan ini dapat mencegah atau mengurangkan kejang.

Risiko masalah perubatan lain

Epilepsi dapat meningkatkan peluang anak mengalami gangguan mood atau gangguan pembelajaran.

Sakit kepala, bisul, dan keadaan fizikal lain juga biasa. Penting bagi ibu bapa untuk mengetahui kemungkinan "komorbiditi" dan bercakap dengan pakar pediatrik mengenai sebarang masalah dengan anak.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Periksa kesihatan anak anda dengan rakan doktor pakar kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!