Kesihatan

Jangan tergoda dengan segera, lihat penjelasan mengenai faedah Detox Foot Paste yang perlu anda ketahui

Foot Detox Patch adalah produk yang diramalkan akan menarik racun, sisa produk dari badan dan logam berat melalui kaki semasa anda tidur. Walaupun begitu, beberapa faedahnya masih perlu dikritik lebih jauh.

Apa itu detox patch kaki?

Foot Detox Patch adalah produk yang dikatakan oleh pengeluar dapat menarik kotoran dan racun melalui telapak kaki. Anda biasanya meletakkan benda seperti tampalan ini di kaki anda sebelum tidur dan dia akan bekerja sepanjang malam.

Laman web kesihatan Healthline mengatakan populariti detox foot foot terus meningkat sejak satu dekad yang lalu.

Namun, seperti produk kesihatan lain yang menjanjikan kesan kesihatan tanpa memerlukan usaha yang sangat besar, anda harus melihat lebih dekat manfaatnya.

Baca Juga: Jari Kelab Boleh Menjadi Tanda Penyakit Tertentu, Inilah Penjelasannya!

Apakah kesan dan faedah produk ini?

Beberapa pengeluar produk ini mengatakan bahawa apa yang mereka jual dapat menyingkirkan toksin badan. Walaupun tidak ada bukti saintifik untuk menyokong ini, tetapi sebilangan bahan mentah yang mereka gunakan mungkin mempunyai faedah tersendiri.

Kandungan halia

Contohnya, beberapa produk detox kaki ini mengandungi halia. Tumbuhan ini mengandungi sifat anti-radang, jadi sangat berguna untuk mengatasi gejala osteoartritis.

Kajian yang diterbitkan di Jurnal Kejururawatan Holistik mengatakan penggunaan langsung halia ke bahagian badan yang terkena dapat memberikan keselesaan dan kehangatan.

Kajian ini juga mendapati bagaimana halia dapat mengurangkan kesakitan akibat penyakit osteoartritis kronik.

Kandungan lavender

Beberapa produk detoks melalui kaki ini juga mengandungi minyak lavender. Dalam penyelidikan yang diterbitkan Jurnal Perubatan Alternatif dan Komplementari Dikatakan bahawa lavender dapat mengurangkan keletihan dan meningkatkan kualiti tidur.

Kandungan turmalin

Tourmaline adalah bahan mentah lain yang digunakan dalam produk tampalan. Mineral ini dapat menghasilkan sinaran inframerah apabila disajikan dalam bentuk serbuk.

Kajian literasi saintifik pada tahun 2012 menemui bukti bagaimana serbuk turmalin dapat mengurangkan kesakitan artritis reumatoid dan sakit haid.

Adakah detox kaki berkesan?

Malangnya, sehingga kini tidak ada bukti saintifik untuk menunjukkan bahawa perkara ini sekuat yang diiklankan.

Sebenarnya, salah satu jenama produk ini, Kinoki, telah diharamkan Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan (FTC) Amerika Syarikat. Sebabnya, Kinoki terperangkap mengiklankan kelebihan produk ini dengan bukti saintifik palsu.

Sebilangan bahan berbahaya yang disebut Kinoki dapat dikeluarkan melalui produknya, termasuk:

 • Racun
 • Sisa metabolik
 • Logam berat
 • Bahan Kimia

Bukan hanya itu, FTC juga menyebut keberkesanan Kinoki dalam mengatasi beberapa penyakit dan keadaan ini mengelirukan, seperti:

 • Sakit kepala
 • Kemurungan
 • Parasit
 • Penat
 • Insomnia
 • Diabetes
 • Artritis
 • Tekanan darah tinggi
 • Selulit
 • Berat badan berlebihan.

Pendapat pakar lain

Laman web kesihatan Healthline menemubual Dr Debra Rose Wilson, PhD, MSN, RN, IBCLC, AHN-BC, CHT, a Profesor Madya dan pengamal penjagaan kesihatan secara holistik dan Dena Westphalen, PhamD, a ahli farmasi klinikal berkaitan dengan keberkesanan detox foot patch ini.

Sejajar dengan penemuan FTC, pada dasarnya Dr. Debra mengatakan kajian saintifik belum dapat menemui kebaikan kaedah detoks ini melalui kaki. "Tidak, benda ini tidak berkesan untuk menyahtoksin badan," katanya.

Dr. Dena juga mengatakan perkara yang sama. "Saya yakin perkara ini tidak mempunyai kesan khas dalam menyahtoksin badan," katanya.

Baca Juga: Jika Mencukur Menjadikan Ketiak Hitam, Bagaimana Mengeluarkan Krim dan Wax?

Risiko dan kesan sampingan dari detox foot foot

Sebilangan besar produk seperti patch ini mengandungi kayu atau cuka buluh. Apa yang anda harus tahu, bahan aktif cuka kayu adalah asid pyroligneous. Apabila bersentuhan dengan kulit, bahan aktif ini boleh menyebabkan kerengsaan dan sensasi terbakar.

Sebilangan orang mungkin mengalami reaksi alergi terhadap produk ini. Sekiranya anda mengalami kesan sampingan menggunakan detoks ini pada kaki anda, hentikan penggunaannya secepat mungkin.

Itulah pelbagai penjelasan mengenai detox patch kaki yang nampaknya masih belum dapat dibuktikan secara ilmiah. Sentiasa mengkritik setiap produk kesihatan yang anda beli, OK!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.