Kesihatan

Selalunya Membuatnya Tidak Selesa, Inilah Cara Menghilangkan Ketuat Di Leher

Cara menghilangkan ketuat di leher boleh dilakukan dengan rawatan dengan doktor atau dengan bahan semula jadi yang ada di rumah. Lalu apa prosedurnya?

Apa sebenarnya ketuat?

Menurut Healthline, benjolan kecil di leher juga disebut kutil filifilia dan biasanya disebabkan oleh papillomavirus manusia, yang ditularkan melalui sentuhan kulit. Ketuat filiform kelihatan berbeza dari kebanyakan ketuat.

Bentuk ketuat ini akan mempunyai unjuran panjang dan sempit yang memanjang sekitar 1 hingga 2 milimeter dari kulit. Selain itu, ketuat filifilia berbentuk kuning, coklat, merah jambu, dan umumnya tidak terbentuk dalam kelompok.

Baca juga: Kenali Punca Gula Darah Tinggi, Gejala dan Cara Mengatasinya

Apakah penyebab ketuat filifilia?

Virus ketuat dapat menular di antara manusia melalui hubungan langsung atau tidak langsung, seperti dari kontak dengan media perantara. Oleh kerana itu, orang yang bersentuhan dengan penghidap HPV lebih cenderung terkena jangkitan, terutama jika mereka mempunyai luka di badan mereka.

Ketuat boleh muncul pada usia berapa pun, tetapi lebih biasa pada kanak-kanak. Gejala yang akan dirasakan, salah satunya gatal hingga pendarahan.

Pendarahan berlaku kerana ketuat yang terletak di kawasan tertentu secara tidak sengaja menggosok pakaian sehingga menjadi jengkel dan sakit.

Seseorang lebih cenderung mengalami ketuat filifilia, jika mereka mempunyai beberapa keadaan, seperti luka pada kulit, sistem imun yang lemah, dan kulit lembap yang telah berulang kali terkena HPV.

Ketuat Filiform boleh hilang sendiri dari masa ke masa. Walau bagaimanapun, ketuat di leher lebih sukar dirawat daripada yang berada di tempat lain dan memerlukan rawatan perubatan.

Cara menghilangkan ketuat di leher dengan rawatan perubatan

Krim topikal

Doktor biasanya akan menetapkan krim yang mengandungi 5 fluorouracil, imiquimod, atau benzoil peroksida yang membantu pengelupasan ketuat dari kulit dengan lebih mudah. Sapukan krim ini secara berkala untuk mendapatkan hasil yang diinginkan.

Keratan

Dalam prosedur ini, doktor akan memotong atau mencukur ketuat menggunakan pisau bedah. Pengulangan mungkin diperlukan beberapa kali oleh doktor untuk meningkatkan keberkesanan.

Pembedahan Elektronik

Selain menggunakan pisau bedah, cara menghilangkan ketuat di leher juga dapat dilakukan dengan menggunakan pembedahan elektronik. Doktor akan menggunakan laser atau arus elektrik untuk membakar ketuat dan kemudian mengikis kulit yang tinggal.

Cryotherapy

Rawatan seterusnya untuk ketuat adalah krioterapi. Dalam prosedur ini, doktor akan menggunakan nitrogen cair pada ketuat. Perlu pengulangan untuk rawatan yang satu ini dan boleh menyebabkan kesakitan.

Baca juga: Ketuat Muncul di Badan, Bagaimana Mengubati?

Cara menghilangkan ketuat di leher dengan ubat rumah semula jadi

Sekiranya anda tidak mahu melakukan rawatan dengan doktor, anda juga boleh menggunakan beberapa rawatan di rumah yang mudah diikuti. Harap diperhatikan, ketuat filifilia biasanya muncul di kawasan sensitif dan jika tidak dirawat dengan betul boleh menyebabkan tisu parut muncul.

Nah, beberapa rawatan di rumah untuk menghilangkan ketuat filifilia, seperti:

Asid salisilik

Asid salisilik boleh digunakan untuk membantu menghilangkan ketuat di leher. Caranya adalah dengan menggunakan produk yang mengandungi asid salisilik ke ketuat menggunakan kain lembap.

Untuk meningkatkan keberkesanan, anda boleh melembutkan ketuat terlebih dahulu dengan merendam kawasan itu di dalam air suam sebelum menggunakan krim. Biasanya, kaedah ini memerlukan beberapa minggu untuk mendapatkan hasil yang diinginkan.

Cara menghilangkan ketuat di leher dengan cuka sari apel

Cuka sari apel mengandungi asid asetik yang dapat membantu mengurangkan dan menghilangkan ketuat. Cara menerapkannya cukup dengan merendam bebola kapas dalam cuka sari apel dan letakkan di tempat di mana terdapat ketuat.

Walau bagaimanapun, rawatan ini tidak digalakkan kerana boleh menyebabkan luka bakar kimia jika digunakan pada kulit sensitif. Oleh itu, jika ada rasa sakit atau sensasi terbakar mula dirasakan segera hentikan rawatan dan berjumpa doktor.

Serbuk penaik

Salah satu kaedah rawatan untuk menghilangkan ketuat adalah dengan menggunakan serbuk penaik. Bukan hanya murah, bahan semula jadi ini juga senang diperoleh.

Nah, bagaimana menerapkannya hanya dengan mencampurkan serbuk penaik dan minyak jarak dalam mangkuk dan sapukan ke ketuat. Sapukan campuran bahan semula jadi ini pada ketuat dan biarkan semalaman. Cuba jangan menutupnya dengan pembalut untuk hasil maksimum.

Cara menghilangkan ketuat di leher dengan jus lemon

Lemon mengandungi asid sitrik dan vitamin C yang diketahui bertindak sebagai agen berkesan dalam merawat ketuat pada pelbagai bahagian badan, termasuk leher.

Cara menggunakannya sudah cukup untuk meletakkan jus lemon pada ketuat dan tutup dengan bawang cincang. Biarkan selama 30 minit untuk menghilangkan ketuat yang mengganggu pada kulit leher.

Rawatan di rumah untuk menyembuhkan ketuat mungkin sangat berbahaya bagi penderita diabetes atau jika mereka muncul di kawasan kaki. Diabetes boleh menyebabkan kebas kaki sehingga rawatan khas perlu dilakukan dengan pakar.

pencegahan ketuat

Untuk mengelakkan penularan virus yang menyebabkan ketuat, anda perlu mengambil langkah berjaga-jaga.

Terdapat beberapa langkah berjaga-jaga yang boleh diambil, seperti mencuci tangan dengan lebih kerap dan teliti, tidak menyentuh ketuat dengan tangan anda secara langsung, dan memastikan ketuat tetap bersih dan kering.

Selain itu, lakukan juga ujian HPV kerana penyakit ini boleh muncul tanpa gejala. Memeriksa diri lebih awal dapat mengelakkan anda dari komplikasi yang mungkin berlaku.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!