Kesihatan

Membantu Melegakan Sakit Menstruasi, Lakukan 3 Pergerakan Yoga ini ketika Menstruasi!

Hampir setiap wanita mengalami sakit haid semasa haid. Proses menumpahkan lapisan rahim menyebabkan pelepasan prostaglandin, sebatian kimia serupa yang bertanggungjawab untuk munculnya rasa sakit semasa haid.

Daripada menggunakan ubat penghilang rasa sakit dan minuman tertentu, anda boleh melakukan beberapa gerakan yoga untuk menghilangkan rasa sakit dan kekejangan. Apakah pergerakan yoga yang berguna untuk melegakan kesakitan haid? Ayuh, lihat ulasan berikut!

Baca juga: 5 Petua Mengatasi PMS dengan Cara Semula Jadi: Memanaskan Hangat kepada Yoga

Gambaran keseluruhan kesakitan haid

Kesakitan haid adalah keadaan yang dicirikan oleh pengerasan perut bawah yang disertai dengan sakit berdenyut sebelum dan semasa haid. Dalam dunia perubatan, keadaan ini disebut senggugut.

Petikan Berita Perubatan Hari Ini, Kesakitan haid biasanya bermula setelah ovulasi bermula, iaitu ketika telur dilepaskan dari ovari ke dalam tiub fallopio.

Kesakitan yang timbul dapat dirasakan sejak beberapa hari sebelum haid dan biasanya secara beransur-ansur mereda di tengah-tengah haid.

Kelebihan yoga untuk sakit haid

Yoga adalah sukan yang menggabungkan beberapa aspek menjadi satu, iaitu minda, pernafasan, regangan, dan keseimbangan. Sukan yang berasal dari India ini mempunyai banyak manfaat untuk tubuh, salah satunya adalah untuk menghilangkan sakit haid.

Beberapa pergerakan yoga yang memfokuskan pada menekan pelvis, pinggul, kawasan perut dan punggung bawah dipercayai dapat meredakan kesakitan yang disebabkan oleh haid. Rasa sakit biasanya muncul di sekitar kawasan ini.

Gabungan pergerakan yoga dapat membantu meningkatkan peredaran darah dan oksigen di dalam badan. Di samping itu, beberapa pergerakan yoga juga dapat meregangkan otot di kawasan di mana sakit haid berlaku, terutamanya perut dan punggung bawah.

Pergerakan yoga untuk mengatasi kesakitan haid

Terdapat beberapa pergerakan yang dipercayai dapat melegakan gejala sakit haid di sekitar pelvis, perut bawah, dan belakang. Setiap pergerakan mempunyai peranan untuk mengurangkan kesakitan, termasuk:

1. Pose kanak-kanak

Pergerakan pose kanak-kanak. Sumber gambar: www.verywellfit.com

Pose kanak-kanak adalah salah satu pergerakan yoga yang paling mudah dilakukan untuk mengatasi sakit haid. Caranya cukup mudah, iaitu duduk dengan lutut dilipat dalam timbunan, kemudian baringkan badan anda ke hadapan. Selepas itu, hulurkan tangan ke depan sejauh mungkin.

Semasa melakukan pergerakan ini, kedudukan badan terletak di bahagian atas paha. Selain menguatkan tulang belakang, pergerakan ini dapat melegakan sakit haid yang muncul di kawasan belakang. Ini adalah kerana anak berpose menjadikan otot di sekitar tulang belakang meregang dan merehatkan.

2. Pergerakan lutut ke dada

Pergerakan lutut ke dada. Sumber gambar: www.thedailymeal.com

Petikan adakah anda yoga, Pose yoga yang paling berkesan untuk melegakan kesakitan haid adalah pergerakan lutut ke dada. Kaedahnya sangat mudah, bengkokkan lutut seperti ketika melakukannya duduk, kemudian pasangkan ke dada dalam keadaan berbaring.

Pergerakan ini dapat memberi tekanan langsung pada bahagian bawah perut. Pose ini juga dapat meningkatkan aliran darah yang membawa oksigen di kawasan perut. Pengambilan darah yang mencukupi dapat menimbulkan sensasi yang menenangkan dan santai untuk kawasan sekitarnya.

Bukan hanya itu, apabila anda menarik dan membengkokkan lutut ke dada, otot di bahagian belakang anda juga akan mengendur. Hanya dengan melakukan satu gerakan, anda dapat melegakan sakit haid di dua kawasan, iaitu di bahagian bawah perut dan belakang.

Baca juga: Jangan Ragu untuk Memulakan, Ini adalah Pergerakan Yoga untuk Pemula yang Boleh Anda Lamar

3. Pose unta

Gerakan pose unta. Sumber gambar: www.yogateket.com

Pose unta adalah pergerakan semi-kayak yang dapat menarik otot di sekitar perut, di mana rasa sakit haid dirasakan. Duduk di lutut, kemudian letakkan badan anda separuh berdiri.

Kemudian, regangkan badan anda ke belakang sambil melihat ke atas. Gerakkan tangan anda sehingga menyentuh tumit anda.

Pergerakan ini mungkin sukar dilakukan semasa haid, tetapi kesannya lebih ketara pada sakit haid di sekitar perut. Menarik pada perut dapat mengakhiri pengecutan otot-otot rahim dan melegakan kekejangan yang disebabkannya.

Pose ini juga dapat mengatasi sakit haid yang dirasakan di kawasan punggung bawah. Semakin belakang badan diregangkan, otot-otot di sekitar tulang belakang juga akan tertarik.

Nah, itu adalah beberapa gerakan yoga dan faedahnya untuk melegakan kesakitan haid. Untuk mendapatkan hasil terbaik, anda boleh menggabungkan beberapa pergerakan di atas sekaligus. Semoga berjaya!

Rundingan kesihatan boleh diminta kepada doktor pakar di Good Doctor pada 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found