Kesihatan

Inilah Anda, Pelbagai Khasiat Omega 3 untuk Kesihatan Tubuh Anda

Asid omega 3 adalah lemak penting untuk badan. Omega 3 adalah keluarga asid lemak penting yang memainkan peranan penting dalam tubuh kita dan dapat memberikan sejumlah manfaat kesihatan. Lalu, apa faedah omega 3 untuk kesihatan?

Tubuh tidak dapat menghasilkan omega 3 dengan sendirinya, oleh itu anda mesti mendapatkan omega 3 dari makanan untuk memenuhi keperluan pemakanan harian anda.

Nah, inilah penjelasan lengkap mengenai asid lemak omega 3.

Apa itu omega 3?

Asid lemak omega 3 terdapat dalam makanan dan makanan tambahan. Mereka membantu membran yang mengelilingi semua sel di dalam badan berfungsi dengan baik.

Terdapat juga tiga jenis omega 3 yang sangat diperlukan oleh badan adalah:

  • ALA (asid alpha-linoleik).
  • DHA (asid docosahexaenoic).
  • EPA (asid eicosapentaenoik).

ALA kebanyakannya terdapat dalam minyak sayuran, seperti biji chia, biji rami, dan kenari. Sementara DHA dan EPA kebanyakan terdapat pada ikan berlemak air sejuk, seperti salmon, herring, dan sardin.

Bagi seseorang yang tidak memakan makanan ini, suplemen omega 3 seperti minyak ikan atau alga sering disyorkan sebagai pengganti pengambilan omega 3.

Tubuh seseorang dapat menukar sejumlah kecil ALA menjadi DHA dan EPA. Walau bagaimanapun, pakar belum menentukan berapa banyak DHA dan EPA yang diperlukan seseorang.

Manfaat kesihatan omega 3

Sekiranya anda mengambil omega 3, anda akan mendapat banyak faedah untuk badan. Berikut adalah kelebihan omega 3 seperti yang diringkaskan dari Garis Kesihatan.

1. Dapat mengatasi kemurungan dan kegelisahan

Depresi adalah gangguan mental yang paling biasa di dunia. Gejala termasuk merasa sedih, merasa lesu, dan kehilangan minat dalam hidup.

Kegelisahan juga merupakan gangguan yang paling biasa, dicirikan oleh kebimbangan dan kegelisahan yang berterusan.

Menariknya, kajian menunjukkan bahawa orang yang mengonsumsi omega-3 secara berkala mempunyai risiko yang lebih rendah untuk mengalami kemurungan.

Bukan hanya itu, seseorang yang mengalami gangguan kemurungan dan kegelisahan ketika memakan simptom omega 3 akan menjadi lebih baik.

Baca juga: Tekanan atau Kemurungan? Apakah perbezaannya?

2. Dapat meningkatkan kesihatan mata

DHA yang merupakan sejenis omega 3 adalah komponen struktur utama retina mata. Apabila anda tidak mendapat DHA yang mencukupi, masalah kesihatan mungkin timbul.

Mendapatkan omega 3 yang mencukupi dapat menurunkan risiko degenerasi makula, yang merupakan salah satu kebutaan yang paling biasa dan kekal di dunia.

3. Mengekalkan pertumbuhan dan perkembangan otak bayi

Semasa mengandung, sangat penting untuk memenuhi kecukupan omega 3 dalam badan agar bayi anda mempunyai perkembangan otak yang baik.

Mendapatkan omega 3 semasa kehamilan dapat memberi manfaat kepada bayi, seperti:

  • Mempunyai kecerdasan yang tinggi.
  • Kemahiran komunikasi dan sosial yang baik.
  • Penurunan risiko kelewatan perkembangan.
  • Mengurangkan risiko ADHD, autisme, atau cerebral palsy.

4. Mengurangkan simptom sindrom metabolik

Sindrom metabolik adalah kumpulan dari beberapa keadaan. Sindrom ini merangkumi kegemukan, tekanan darah tinggi, ketahanan insulin, trigliserida tinggi dan kadar kolesterol HDL yang rendah.

Ini adalah masalah kesihatan yang besar kerana boleh meningkatkan risiko terkena penyakit lain, termasuk penyakit jantung dan diabetes.

Manfaat lain dari omega 3 adalah, asid lemak omega 3 dapat meningkatkan daya tahan insulin, keradangan, dan faktor risiko penyakit jantung pada orang dengan sindrom metabolik.

5. Dapat mencegah barah

Kanser adalah penyebab utama kematian di seluruh dunia.

Asid lemak omega 3 telah lama diklaim dapat mengurangkan risiko barah tertentu. Selain itu, pengambilan omega 3 juga dikaitkan dengan penurunan risiko kanser prostat pada lelaki dan barah payudara pada wanita.

6. Mengurangkan serangan asma

Asma adalah penyakit paru-paru kronik dengan gejala batuk, sesak nafas, dan mengi (bunyi kuat ketika anda menarik nafas).

Sebilangan serangan asma boleh menjadi sangat berbahaya. Malah boleh menyebabkan keradangan dan pembengkakan di saluran udara paru-paru.

Sejak beberapa dekad kebelakangan ini, kadar asma semakin meningkat. Banyak perkara yang menyebabkan penyakit ini.

Pengambilan omega 3 dapat membantu mengurangkan risiko asma pada kanak-kanak dan orang dewasa.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found