Kesihatan

Selalunya Sakit Semasa Kencing? Mari Ketahui Gejala Jangkitan Saluran Kencing pada Wanita!

Gejala jangkitan saluran kencing pada wanita umumnya disebabkan oleh bakteria atau kuman. Bakteria lebih senang masuk ketika mencuci alat kelamin yang tidak betul selepas membuang air kecil sehingga sering dialami oleh wanita.

Sebilangan besar jangkitan saluran kencing atau UTI hanya melibatkan uretra dan pundi kencing, tetapi juga boleh merebak ke buah pinggang. Nah, untuk mengetahui gejala jangkitan saluran kencing pada wanita, mari kita lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Gejala Pneumonia Berdasarkan Sebabnya, Bolehkah Ia Dicegah?

Apakah gejala jangkitan saluran kencing pada wanita?

Dilaporkan dari Healthline, kebanyakan kes UTI disebabkan oleh bakteria tetapi ada juga yang disebabkan oleh kulat dan virus. Wanita lebih berisiko mendapat jangkitan saluran kencing berbanding lelaki kerana bakteria memasuki uretra dengan lebih mudah.

Lazimnya, jangkitan yang berlaku pada pundi kencing akan menyebabkan rasa sakit pada gigi. Wanita dengan jangkitan saluran kencing mungkin mengalami sakit pelvis.

Sekiranya anda mengalami jangkitan saluran kencing pada lelaki dan wanita, anda akan mengalami beberapa gejala biasa. Nah, tanda-tanda atau gejala seseorang yang mengalami jangkitan saluran kencing, iaitu:

Tekanan perut yang lebih rendah

Akan ada keinginan untuk membuang air kecil dengan kerap, tetapi tidak banyak yang dikeluarkan. Apabila air kencing keluar biasanya disertai dengan sensasi terbakar atau terbakar pada organ kemaluan. Tidak jarang, rasa sakit juga akan disertai dengan tekanan di bahagian bawah perut.

Darah dalam air kencing

Kemunculan darah dalam air kencing lebih kerap terjadi pada wanita berbanding lelaki. Oleh itu, jika anda melihat darah keluar bersama air kencing, segera beritahu doktor untuk mendapatkan rawatan selanjutnya.

Demam badan

Apabila anda membuang air kecil terlalu kerap, badan anda akan merasa letih, goyah, keliru, atau lemah. Biasanya, ini sering berlaku pada wanita yang lebih tua di mana ia akan disertai demam. Tubuh yang demam dapat ditafsirkan bahawa terdapat jangkitan pada badan.

Harap diperhatikan, gejala jangkitan pada saluran kencing boleh berbeza-beza bergantung pada bahagian mana yang dijangkiti. Beberapa gejala jangkitan saluran kencing yang perlu diketahui termasuk yang berikut:

Gejala UTI yang lebih rendah

Jangkitan saluran kencing atau UTI yang lebih rendah pada amnya mempengaruhi uretra dan pundi kencing.

Oleh itu, gejala yang mungkin dirasakan termasuk sensasi terbakar ketika membuang air kecil, peningkatan kekerapan membuang air kecil, kencing disertai dengan darah.

Gejala UTI atas

Jangkitan saluran kencing atas biasanya menyerang buah pinggang dan berpotensi mengancam nyawa.

Sekiranya bakteria telah keluar dari buah pinggang yang dijangkiti ke dalam darah, ia boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius.

Beberapa gejala jangkitan saluran kencing atas pada wanita termasuk rasa sakit di punggung dan sisi atas, menggigil, demam, dan mual atau muntah.

Komplikasi UTI yang mungkin berlaku

Sekiranya gejala jangkitan saluran kencing pada wanita tidak ditangani dengan segera, ia boleh menyebabkan komplikasi. Beberapa komplikasi yang mungkin berlaku adalah seperti berikut:

  • Jangkitan berulang. Selalunya berlaku pada wanita yang mempunyai dua atau lebih UTI dalam jangka masa enam bulan hingga setahun.
  • Kerosakan buah pinggang kekal. Keadaan ini akan berlaku akibat jangkitan buah pinggang akut atau kronik kerana jangkitan saluran kencing yang tidak dirawat.
  • Risiko untuk wanita hamil. Jangkitan saluran kencing pada wanita boleh menjadi lebih teruk pada kehamilan kerana boleh menyebabkan berat lahir rendah atau kelahiran pramatang.
  • Sepsis. Komplikasi ini berpotensi mengancam nyawa, terutama jika jangkitan merebak dari saluran kencing ke ginjal.

Untuk membantu mencegah komplikasi daripada jangkitan saluran kencing, terdapat beberapa langkah yang boleh anda ikuti.

Langkah pencegahan ini boleh berupa minum banyak cecair, mengosongkan pundi kencing sebelum dan selepas hubungan seks, mengelakkan penggunaan produk feminin yang menjengkelkan, dan membilas alat kelamin dari arah yang betul (dari depan ke belakang).

Baca juga: Sifilis pada Wanita: Sebab, Gejala, dan Rawatan yang Umum

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found