Kesihatan

Fasa Penyembuhan COVID-19: Gejala, Kuarantin Hingga Hasil Ujian

Menurut WHO, orang dengan gejala COVID-19 ringan dan sederhana dapat sembuh dengan penuh perhatian dan sokongan. Walaupun kita harus melalui beberapa fasa penyembuhan covid dan memerlukan masa.

Apabila positif COVID-19 dan menunjukkan gejala, perkara pertama yang perlu dilakukan ialah pengasingan. Pengasingan akan membantu pemulihan dan mencegah penularan. Di samping itu, fasa penyembuhan akan dilihat dari pembentukan imuniti.

Setiap orang mengalami fasa penyembuhan yang berbeza, tetapi secara amnya mereka akan mengalami peningkatan gejala sehingga dinyatakan negatif dari COVID-19 melalui ujian swab atau tindak balas rantai polimerase (PCR).

Inilah fasa penyembuhan covid, sejak awal terdedah kepada virus

Sebilangan orang merasa sihat atau tidak sedarkan diri ketika terkena virus COVID-19. Selepas beberapa hari, hanya menunjukkan beberapa gejala. Gejala yang muncul boleh ringan, sederhana hingga parah. Berikut ini adalah peringkat dari jangkitan awal hingga anda dapat kembali ke aktiviti normal anda.

1. Pendedahan dan pengasingan awal sementara positif untuk COVID-19

Gejala biasanya muncul 2 hingga 14 hari selepas terdedah kepada virus. Tanda-tanda yang paling biasa adalah demam tinggi dan batuk kering. Diiringi oleh keletihan, dan gejala lain.

Sekiranya simptomnya ringan, pesakit COVID-19 dapat mengasingkan diri untuk memulakan fasa penyembuhan COVID-19. Selagi gejala yang ditunjukkan masih ringan, anda boleh mengasingkan diri di rumah dengan:

  • Tidak berinteraksi dengan masyarakat
  • Berkomunikasi dengan keluarga menggunakan topeng dan menjaga jarak
  • Gunakan peralatan makan dan mandi anda sendiri
  • Periksa suhu badan secara berkala
  • Pengambilan makanan berkhasiat lengkap
  • Mengamalkan gaya hidup bersih dan sihat dan rajin berjemur setiap pagi di bawah sinar matahari langsung.

Proses pengasingan diri ini dijalankan sekurang-kurangnya 14 hari. Hanya setelah melakukan ujian Swab ujian semula. Umumnya pada tahap ini, gejala telah bertambah baik, pada beberapa orang sudah merasa sehat seperti biasa.

Sekiranya anda mengalami simptom yang teruk, memerlukan sekurang-kurangnya 6 minggu rawatan. Pesakit dengan gejala yang teruk tidak dapat menjalankan rawatan di rumah, tetapi mesti menjalani rawatan perubatan langsung.

Kerana keadaan boleh bertambah buruk dari masa ke masa dan boleh menyebabkan komplikasi teruk termasuk sindrom kecemasan respiratori akut (ARDS) yang menyebabkan kegagalan pernafasan dan kematian.

2. Gejala bertambah baik dan melakukan pemeriksaan semula

Fasa penyembuhan seterusnya untuk covid adalah memastikan virus tidak lagi ada atau tidak menular. Anda perlu memperhatikan peningkatan gejala, sebagai tanda penyembuhan. Kemudian disahkan dengan melakukan ujian PCR.

Melaporkan dari WHO, seseorang disahkan telah dijangkiti virus ini dengan melakukan ujian PCR dua kali dalam selang 24 jam, dan kedua-duanya mesti menunjukkan hasil negatif untuk COVID-19.

Sementara itu, bagi orang yang mengalami gejala yang teruk, fasa penyembuhan COVID-19 dapat dilihat dari peningkatan keadaan. Setiap orang mempunyai masa pemulihan yang berbeza. Bergantung pada sistem imun dapat melawan virus ini.

3. Terus mengambil langkah berjaga-jaga pada akhir fasa penyembuhan covid

Orang yang dinyatakan sembuh dari penyakit ini dapat dijangkiti semula dalam tiga bulan dari gejala awal muncul. Oleh itu, langkah pencegahan seperti memakai topeng, rajin mencuci tangan dengan air dan sabun dan menjaga jarak tetap harus dilakukan.

Anda juga disarankan untuk melakukan pemeriksaan PCR sekali lagi setelah tiga bulan dari gejala awal muncul. Beberapa orang yang menguji negatif masih mempunyai gejala ringan, yang mungkin disebabkan oleh keadaan lain. Contohnya, menghidap selesema.

Walaupun beberapa gejala khas COVID-19, seperti anosmia, dapat bertahan selama berminggu-minggu walaupun hasil ujiannya negatif.

Perkara yang dapat membantu anda semasa pemulihan COVID-19

Seperti yang telah disebutkan, walaupun diuji negatif, seseorang masih dapat dijangkiti lagi, walaupun jarang terjadi. Tetapi untuk melindungi diri anda, anda masih perlu mengambil langkah berjaga-jaga.

Tiga langkah berjaga-jaga yang dilaksanakan adalah memakai topeng, menjaga jarak dan rajin mencuci tangan dengan sabun dan air mengalir. Di samping itu, anda juga perlu melakukan:

  • Makan makanan yang sihat
  • Minum banyak air
  • Cukup rehat
  • Mengambil ubat dapat membantu mengatasi gejala, jika anda masih mengalaminya

Ini adalah beberapa tahap penyembuhan untuk COVID, dari pendedahan awal, pengasingan diri hingga kemungkinan jangkitan semula.

Rundingan lengkap mengenai COVID-19 di Clinic Against COVID-19 dengan rakan doktor kami. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found