Kesihatan

Titik Selepas Seks: Sebab dan Rawatan

Titik selepas hubungan seks boleh berlaku pada sebilangan wanita dari pelbagai peringkat usia. Perlu diingat, bintik-bintik yang muncul biasanya disebabkan oleh sebab yang mendasari, seperti keadaan perubatan tertentu.

Sekiranya bintik-bintik itu terus muncul dan semakin teruk, biasanya memerlukan pemeriksaan lebih lanjut.

Nah, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai penyebab bintik-bintik selepas hubungan seks, mari lihat penjelasan berikut!

Baca juga: Bolehkah Wanita Mencapai Orgasme Selepas Menopaus?

Bintik-bintik muncul selepas hubungan seks, normal atau tidak?

Dilaporkan Garis Kesihatan, penampilan bintik-bintik darah atau bintik-bintik selepas hubungan seks dikenali sebagai pendarahan pasca modal. Pada orang muda yang belum menopaus, sumber pendarahan biasanya berasal dari serviks.

Namun, bagi wanita pascamenopause, sumber pendarahan lebih bervariasi, bermula dari serviks, rahim, labia, atau uretra. Kemunculan bintik-bintik atau bintik-bintik darah selepas hubungan seks boleh menakutkan kerana pada umumnya menunjukkan keadaan kesihatan tertentu.

Apakah penyebab bintik-bintik selepas hubungan seks?

Beberapa penyebab pendarahan atau bercak selepas hubungan seks yang perlu diketahui, termasuk yang berikut:

Jangkitan

Beberapa jangkitan boleh menyebabkan keradangan tisu di vagina, yang meningkatkan risiko pendarahan. Jangkitan ini termasuk penyakit radang pelvis, jangkitan kelamin atau STI, serviks, dan vaginitis.

Sindrom menopaus genitouriner atau GSM

GSM, juga dikenal sebagai atrofi faraj, biasanya terjadi pada wanita yang mengalami perimenopause atau yang telah mengeluarkan ovari.

Seiring usia anda, badan anda akan menghasilkan lebih sedikit estrogen. Apabila tahap estrogen rendah, tubuh menghasilkan pelinciran yang kurang, yang menyebabkan vagina menjadi kering dan meradang.

Tahap estrogen yang lebih rendah juga dapat mengurangkan keanjalan faraj, yang menyebabkan pengurangan aliran darah dan lebih cenderung terkoyak.

Faraj terlalu kering

Faraj yang kering boleh menyebabkan pendarahan atau bintik-bintik darah muncul selepas hubungan seks.

Selain GSM, kekeringan faraj boleh disebabkan oleh banyak faktor lain, seperti penyusuan, kelahiran anak, riwayat pembuangan ovari, kemoterapi, terapi radiasi, dan penggunaan produk kebersihan feminin.

Endometriosis

Endometriosis menyebabkan tisu endometrium, iaitu tisu yang melapisi rahim, tumbuh di luar rahim. Keadaan ini boleh menyebabkan keradangan yang biasanya berlaku di kawasan pelvis dan bahagian bawah perut.

Polip

Polip adalah pertumbuhan bukan barah yang boleh menjadi salah satu penyebab bintik-bintik selepas hubungan seks. Kadang kala, polip terdapat di serviks atau lapisan rahim endometrium.

Kehadiran polip ini dapat merengsakan tisu sekitarnya dan menyebabkan pendarahan dari saluran darah kecil.

Displasia serviks

Titik selepas hubungan seksual boleh berlaku disebabkan oleh displasia serviks. Keadaan ini berlaku apabila sel-sel prakanker yang tidak normal tumbuh di lapisan saluran serviks, yang merupakan bukaan yang memisahkan vagina dan rahim.

Pertumbuhan ini boleh merengsakan dan merosakkan tisu, terutamanya semasa hubungan seks.

Ektropion serviks

Sel kelenjar dari bahagian dalam saluran serviks boleh tumbuh secara tidak normal di bahagian luar. Keadaan ini biasanya hilang tanpa rawatan tetapi boleh menyebabkan keputihan dan pendarahan terutama selepas hubungan seks.

Kanser

Kanser yang mempengaruhi sistem pembiakan atau saluran urogenital dapat mengubah tahap tisu vagina dan hormon, menjadikannya lebih mudah mengalami kerosakan. Berdarah pasca modal dianggap sebagai simptom biasa kanser serviks dan rahim.

Bagaimana menangani penampilan bintik-bintik selepas hubungan seks?

Punca munculnya bintik-bintik selepas hubungan seks akan menentukan rawatannya. Beberapa cara untuk mengatasi kemunculan bintik-bintik darah atau bintik-bintik selepas hubungan seks yang perlu anda ketahui adalah seperti berikut:

Penggunaan pelincir sebagai pelincir

Pendarahan yang disebabkan oleh GSM atau kekeringan vagina dapat diatasi dengan menggunakan pelincir untuk melembapkan vagina.

Sekiranya digunakan secara kerap, produk ini diserap oleh dinding vagina dan dapat meningkatkan kelembapan dan membantu mengembalikan keasidan semula jadi vagina.

Terapi estrogen

Sekiranya kekeringan faraj disebabkan oleh menopaus atau pembuangan ovari, maka terapi estrogen dapat dilakukan. Terapi cincin estrogen biasanya akan dilakukan di mana cincin fleksibel dimasukkan ke dalam faraj untuk melepaskan estrogen dosis rendah selama 90 hari.

Jangan lupa berjumpa doktor terlebih dahulu untuk mengetahui punca bintik-bintik, OK!

Baca juga: Panduan Selamat Berhubungan Seks Selepas Bersalin yang Mesti Tahu Ibu

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found