Kesihatan

Jangan Panik Ibu, Inilah Cara Mengatasi Jaundice pada Bayi Baru Lahir

Jangan memandang rendah bayi baru lahir. Walaupun boleh menjadi normal dalam 2-3 minggu, tetapi keadaan yang tidak normal setelah 3 minggu dapat menjadi gejala penyakit lain.

Jaundis pada bayi baru lahir disebabkan oleh kadar bilirubin yang tinggi atau pigmen kuning yang dihasilkan semasa pemecahan sel darah merah. Sekiranya bilirubin ini terlalu banyak, bayi berisiko menjadi pekak, mengalami cerebral palsy atau kerosakan otak yang lain.

Mengendalikan bayi yang baru lahir kuning

Rawatan biasanya diperlukan sekiranya tahap bilirubin pada bayi sangat tinggi dan membimbangkan. Untuk itu, doktor akan memerlukan ujian untuk mengesahkan perkara ini.

Untuk tahap bilirubin yang tidak terlalu membimbangkan, biasanya keadaan bayi akan bertambah baik setelah 2-3 minggu. Warna kuning boleh bertahan lebih dari 3 minggu jika bayi dilahirkan sebelum waktunya.

Lakukan rawatan ini untuk mengurangkan risiko komplikasi:

Fototerapi

Terapi cahaya atau rawatan fototerapi ini menggunakan sinar ultraviolet khas (bukan cahaya matahari) untuk merawat penyakit kuning pada bayi baru lahir. Terapi ini akan menurunkan tahap bilirubin dalam darah bayi dalam proses yang disebut pengoksidaan foto.

Dalam prosesnya, cahaya akan menambahkan oksigen ke bilirubin sehingga mudah larut dalam air. Terapi ini akan memudahkan hati bayi memecah dan mengeluarkan bilirubin dari darah.

Jenis fototerapi

Terdapat dua jenis fototerapi, iaitu:

  • Fototerapi konvensional: Semasa dirawat, bayi akan diletakkan dalam lampu halogen atau pendarfluor dengan matanya tertutup
  • Fototerapi gentian optik: bayi diletakkan di atas selimut yang mengandungi kabel gentian optik. Kemudian cahaya akan mengalir dari kabel gentian optik dan menerangi bahagian belakang bayi

Kaedah yang pertama kali dicuba adalah fototerapi konvensional, kerana fototerapi serat optik digunakan jika bayi dilahirkan sebelum waktunya. Kedua-dua kaedah bertujuan untuk memaparkan cahaya sebanyak mungkin ke permukaan kulit bayi.

Kejururawatan biasanya berhenti selama 30 minit setiap 3 atau 4 jam untuk memberi bayi peluang untuk menerima susu, menukar lampin atau hanya mendapat pelukan daripada ibu bapa.

Ujian Bilirubin

Tahap bilirubin pada bayi baru lahir yang sakit kuning akan diperiksa sekitar 4 hingga 6 jam selepas fototerapi. Sekiranya tahap bilirubin menurun, ia akan diperiksa semula setiap 6 hingga 12 jam.

Terapi cahaya pada bayi yang baru lahir kuning ini hanya akan berhenti apabila bilirubin turun ke tahap yang selamat menurut doktor.

Fototerapi ini adalah kaedah paling selamat untuk bayi baru lahir yang mengalami penyakit kuning kerana ia mempunyai sedikit kesan sampingan. Walau bagaimanapun, bayi mungkin mengalami ruam sementara dan cirit-birit sebagai kesan sampingan.

Pemindahan darah

Sekiranya fototerapi kurang berkesan, bayi mungkin memerlukan transfusi darah total yang menggantikan seluruh darah mereka dengan penderma yang sesuai.

Oleh kerana darah baru ini tidak mengandungi bilirubin, tahap keseluruhan bilirubin akan turun dengan cepat. Proses menukar darah pada bayi baru lahir akan memakan masa berjam-jam.

Kaedah ini hanya boleh dilakukan berdasarkan pemeriksaan perubatan oleh pakar pediatrik, Moms.

Penyusuan tambahan

Memberi susu ibu atau formula tambahan kepada bayi yang baru lahir dapat membantu bayi mengalami pergerakan usus yang lebih kerap. Oleh itu, bilirubin dapat dikeluarkan dari badan melalui tinja.

Namun, jika bayi menghadapi masalah minum susu ibu, doktor mungkin mengesyorkan memberi susu ibu yang telah dimasukkan ke dalam botol atau menggunakan susu formula.

Pentadbiran imunoglobulin

Sekiranya penyakit kuning pada bayi disebabkan oleh perbezaan jenis darah ibu, bayi boleh diberi protein secara intravena untuk membantunya memecahkan sel darah merah.

Berikut adalah beberapa kaedah untuk merawat penyakit kuning pada bayi baru lahir. Jangan ragu untuk berkonsultasi dengan doktor secara berkala sekiranya anak anda mengalaminya, Ibu!

Sentiasa menjaga keadaan kehamilan dan bayi selepas melahirkan untuk mengelakkan penyakit yang membimbangkan. Jangan ragu untuk berunding dengan doktor kami.

Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found