Kesihatan

Ingin Hamil Lagi Selepas Keguguran? Ketahui Jarak Selamat dan Petua Mencegah Keguguran

Kehamilan semula selepas keguguran pastinya tidak mudah. Sering hamil selepas keguguran adalah masa yang sukar bagi wanita dan pasangannya kerana masih ada ketakutan dan harapan yang dirasakan.

Tetapi jika anda ingin hamil lagi, mungkin ada beberapa persoalan yang ada di fikiran anda. Seperti apakah jarak selamat untuk hamil lagi setelah keguguran? Bagaimana menjaga kesihatan rahim agar tidak keguguran lagi? Inilah penjelasannya.

Kemungkinan hamil selepas keguguran

Selepas keguguran, banyak wanita berpendapat bahawa mereka tidak boleh hamil lagi. Sebenarnya, ingat bahawa keguguran tidak dapat menentukan tahap kesuburan badan.

Selepas keguguran, badan boleh hamil semula. Tubuh juga sangat mampu mengalami kehamilan yang sempurna dan melahirkan bayi yang sihat. Sebilangan besar wanita juga akan berjaya hamil pada saat mereka hamil selepas keguguran pertama.

Tetapi, jika keguguran berlaku dua atau lebih kali berturut-turut, sangat penting untuk berjumpa doktor untuk mengetahui punca keguguran.

Baca juga: Inilah Rawatan Ibu yang Perlu Dilewatkan Selepas Keguguran

Tempoh ovulasi selepas keguguran

Tubuh kembali ke rutin pembiakan normalnya setelah keguguran, kelahiran mati, atau kematian neonatal (kematian pada bulan pertama kehidupan). Ovulasi akan berlaku dua minggu kemudian, jadi anda boleh hamil lagi.

Penyelidikan menunjukkan bahawa terdapat lonjakan hormon luteinizing (LH) antara 16 dan 22 hari selepas keguguran, kematian neonatal, dan kelahiran mati. Lonjakan hormon luteinizing (LH), juga diikuti oleh lonjakan tahap progesteron. Lonjakan hormon akan menyebabkan lapisan rahim bersiap sedia untuk hamil.

Jarak selamat untuk hamil lagi selepas keguguran

Setelah mengalami keguguran, anda pasti merasakan kehilangan yang mendalam. Pasangan suami isteri juga mungkin mengalami kesedihan, kegelisahan, atau rasa bersalah. Jadi biasanya, seks tidak digalakkan selama dua minggu selepas keguguran untuk mencegah jangkitan.

Beberapa kajian mengesyorkan agar wanita hamil lagi 1 hingga 3 bulan selepas keguguran. Sementara itu, kajian lain mengatakan bahawa hamil dalam masa 3 bulan selepas keguguran cenderung memberikan hasil yang lebih baik dan risiko keguguran yang lebih rendah.

Sebenarnya, tidak ada cadangan pasti untuk berapa lama anda hamil lagi setelah keguguran. Dalam masa dua minggu badan anda juga dapat mengalami kehamilan lagi.

Tetapi keputusan untuk hamil lagi terletak pada anda dan pasangan anda. Sekiranya anda dan pasangan anda merasa bersedia secara fizikal dan mental untuk hamil lagi setelah keguguran, tidak mengapa anda mencuba lagi.

Luangkan seberapa banyak masa yang anda perlukan untuk melegakan emosi selepas keguguran. Sekiranya anda mengalami kebimbangan, berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Menjaga rahim agar tidak keguguran lagi

Perlu diingat, kadang-kadang keguguran tidak dapat dielakkan. Sekurang-kurangnya 50 peratus kes keguguran berlaku kerana kelainan kromosom.

Di samping itu, ketika usia lebih dari 35 tahun, telur cenderung mempunyai lebih banyak kelainan kromosom dengan usia.

Walaupun begitu, masih ada beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan risiko keguguran. seperti:

 • Minum banyak air dan makan makanan yang seimbang.
 • Ambil multivitamin setiap hari dengan asid folik untuk membantu mengekalkan nutrien dalam rahim.
 • Bersenam sekurang-kurangnya 150 minit setiap minggu. Lakukan sukan seperti berjalan kaki, berjoging, berenang, yoga atau Pilates.
 • Elakkan alkohol, nikotin, dan dadah.
 • Perhatikan pengambilan kafein anda. Minum kopi dibenarkan tetapi jumlahnya mesti dipertimbangkan.
 • Periksa dengan doktor untuk memantau kesihatan bayi.
 • Sekiranya anda mempunyai penyakit atau keadaan perubatan lain, pastikan anda mengambil ubat seperti yang diarahkan.

Baca juga: Yang penting, ini adalah penyebab keguguran yang mesti diketahui oleh ibu hamil

Memulihkan dari trauma selepas pengguguran

Keguguran boleh menyebabkan emosi yang kompleks dan menyebabkan trauma yang berpanjangan. Untuk itu, terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan sehingga anda dapat pulih dari trauma selepas pengguguran. Inilah penjelasannya.

 • Rehat. Beri masa anda untuk pulih secara fizikal dan emosi.
 • Jangan melakukan persetubuhan sehingga pendarahan selepas keguguran selesai.
 • Meminta bantuan. Sekiranya anda merasa sedih atau sakit, minta pasangan atau rakan untuk menemani anda.
 • Berunding dengan profesional.

Perlu diingat bahawa kebanyakan wanita masih boleh menjalani kehamilan yang sihat setelah keguguran. Beri diri anda masa yang cukup untuk pulih dari kerugian, baik secara fizikal dan emosi. Jangan ragu untuk berbincang dengan doktor mengenai keadaan kesihatan anda.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found