Kesihatan

7 Khasiat Vitamin C Serum untuk Kecantikan Muka

Serum vitamin C kini sangat popular sebagai produk wajib dalam rangkaian rawatan wajah. Kenapa begitu?

Sebabnya, serum vitamin C ini dapat menjadikan wajah anda merah cerah dan mencegah penuaan pramatang. Terutama sekarang kerana mudah mencari pelbagai produk penjagaan kulit yang mengandungi vitamin C.

Apa sebenarnya vitamin C dan bagaimana ia dapat memberi manfaat kepada kulit kita? Mari lihat ulasan di bawah!

Apa itu vitamin C?

Vitamin C. Sumber Foto: //www.newyou.com/

Dilaporkan dari Memikat, Patricia Wexler seorang ahli dermatologi mengatakan bahawa vitamin C adalah antioksidan kuat yang dapat meneutralkan pelbagai radikal bebas pada kulit.

Dengan sifat antioksidan, vitamin C dapat membantu proses pertumbuhan semula kulit semula jadi anda dan membantu tubuh memperbaiki sel-sel kulit yang rosak.

Jadi dengan memakan makanan yang tinggi vitamin C, tubuh anda akan terlindung dari pelbagai radikal bebas. Begitu juga, penggunaan vitamin C dalam bentuk serum dapat membantu kulit wajah daripada kerosakan seperti pendedahan kepada sinar UV dan pencemaran udara.

Selain dapat melawan radikal bebas, kekuatan antioksidan dalam vitamin C juga dapat membantu mengurangkan tanda-tanda penuaan dini.

Adakah serum vitamin C selamat untuk semua jenis kulit?

Vitamin C merangkumi kandungan yang selamat digunakan dalam jangka masa panjang tanpa perlu risau akan risiko kesan sampingan yang berbahaya.

Namun, bagi anda yang mempunyai jenis kulit sensitif, anda harus lebih berhati-hati sebelum menggunakan serum ini kerana boleh menyebabkan reaksi alergi dan kemerahan.

Sekiranya anda ingin mencuba serum ini, ada baiknya anda memulakannya dengan kepekatan rendah terlebih dahulu. Sekiranya gejala tidak selesa berlaku dalam jangka masa panjang, hentikan penggunaannya.

Kelebihan serum vitamin C

Makan makanan yang tinggi vitamin C tidak menjamin nutrien akan diserap secara langsung oleh sel-sel kulit.

Menggunakan serum vitamin C dan produk topikal lain dapat membantu anda mendapatkan kelebihan vitamin C. Berikut adalah beberapa kelebihan serum vitamin C pada kulit.

1. Melindungi dari sinaran UV

Vitamin C adalah antioksidan yang kuat. Maksudnya, serum vitamin C mampu melawan radikal bebas yang menyebabkan keradangan.

Dilaporkan dari Berita Perubatan Hari Ini, Manfaat vitamin C antioksidan termasuk:

  • Mengurangkan kematian sel pramatang.
  • Menindas pembebasan sebatian sitokin yang menyebabkan keradangan.
  • Mengurangkan kerosakan akibat terkena sinar ultraviolet (UV).

Jangan lupa menggunakan pelindung matahari setelah menggunakan serum ini. Kerana, serum ini akan mengurangkan keberkesanannya apabila terkena cahaya matahari.

2. Mencegah munculnya tanda-tanda penuaan pramatang

Vitamin C tidak dapat mencegah munculnya kedutan yang disebabkan oleh penuaan. Namun, vitamin C mampu mencegah tanda-tanda penuaan dini kerana terdedah kepada cahaya matahari.

Selain itu, vitamin C dapat membantu mengurangkan penampilan kedutan pramatang dengan merangsang pertumbuhan kolagen. Kerana, kolagen adalah protein yang berperanan dalam keanjalan kulit kita.

3. Serum vitamin C membantu meratakan warna kulit

Pendedahan cahaya matahari dan perubahan hormon boleh menyebabkan warna kulit tidak sekata di wajah. Salah satu kelebihan serum adalah mengatasi masalah ini.

Berdasarkan kajian oleh Linus Pauling Institute di Oregon State University, vitamin C dapat mengurangkan pengeluaran melanin.

Melanin adalah pigmen yang menyebabkan kawasan hiperpigmen kelihatan lebih gelap. Dengan pengeluaran melanin yang tersekat, kawasan hiperpigmen ini dapat disamakan dengan kawasan sekitarnya.

4. Memudarkan bintik gelap atau tempat gelap

Hiperpigmentasi tidak hanya terbatas pada warna kulit yang tidak rata, tetapi juga bintik-bintik gelap akibat bekas jerawat.

Oleh itu, jika anda mempunyai masalah dengan bintik-bintik gelap, cubalah menggunakan serum ini secara berkala. Selain pudar tempat gelap dan memberi kesan pencerahan, Kulit juga menjadi lebih kencang.

5. Mengekalkan kelembapan kulit

Dilaporkan dari Healthline, salah satu nutrien yang terdapat dalam vitamin C adalah: magnesium ascorbyl fosfat Mempunyai kesan pelembap pada kulit.

Bahan-bahan ini dapat mengurangkan kandungan air di kulit dan mengekalkan kelembapan dengan lebih baik.

6. Pudar mata panda

Menggunakan serum ini juga dapat membantu melicinkan garis-garis lipatan, memberikan kelembapan, dan juga memudar.

Cara menggunakannya dengan menepuk perlahan di kawasan mata panda anda.

7. Mengetatkan kulit wajah

Vitamin C mampu merangsang pengeluaran kolagen yang berfungsi mengekalkan keanjalan dan ketegasan kulit.

Sekiranya tahap kolagen rendah, kulit akan kendur dan kehilangan keanjalannya. Dengan rangsangan penghasilan kolagen ini, anda akan mendapat kesan menegangkan wajah.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!