Kesihatan

Penggunaan Sodium Benzoat sebagai Pengawet Makanan, Berbahaya atau Tidak?

Penggunaan sodium benzoat sebagai pengawet makanan adalah perkara biasa dalam produk yang dibungkus. Walaupun makanan ini dapat bertahan lama sehingga dapat dimakan dalam jangka panjang, natrium benzoat dapat menyebabkan kesan buruk terhadap kesihatan.

Apakah kesan buruknya? Dan, apakah had dos untuk penggunaan harian? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Baca juga: Periksa Manfaat Makanan Fermentasi untuk Kesihatan Tubuh!

Apakah natrium benzoat?

Natrium benzoat adalah bahan kimia yang terbuat dari asid benzoat dan natrium hidroksida. Dilaporkan dari garis kesihatan, asid benzoat adalah pengawet yang baik, sementara natrium hidroksida dapat membantunya larut.

Natrium benzoat tidak berlaku secara semula jadi, tetapi berasal dari banyak tanaman, termasuk kayu manis, cengkeh, tomato, plum, dan epal.

Setelah disintesis, bahan kristal yang tidak berbau ini digunakan dalam banyak produk, terutamanya makanan yang dibungkus dan ditapai.

Natrium benzoat sebagai pengawet makanan

Natrium (sodium) benzoat pada label pembungkusan. Sumber gambar: www.importfood.com

Seperti yang telah disebutkan, penggunaan sodium benzoat sebagai pengawet makanan yang dibungkus adalah perkara biasa. Bukan tanpa sebab, ada beberapa perkara yang menjadikan bahan ini digunakan untuk menjaga kualiti makanan agar dapat bertahan lama.

Petikan hidup bersemangat, Penggunaan natrium benzoat dalam makanan tidak dapat dipisahkan dari sifat antijamurnya. Bahan-bahan ini dapat melindungi makanan dari acuan yang dapat mempercepat kerosakan.

Natrium benzoat berfungsi dengan memasukkan sebatian khas ke dalam makanan, menyeimbangkan tahap pH, dan meningkatkan keasidan mereka. Dengan begitu, jamur tidak dapat tumbuh dan menyebar, dan makanan tetap selamat untuk dimakan dalam jangka waktu yang agak lama.

Di samping itu, natrium benzoat juga sering digunakan dalam minuman berkarbonat untuk meningkatkan intensiti rasa. Ini juga berlaku untuk makanan yang memiliki tingkat keasidan yang tinggi, seperti cuka, sos tertentu, dan acar.

Sekatan penggunaan natrium benzoat

Penggunaan natrium benzoat dalam makanan diatur dengan ketat. Ini untuk mengelakkan kesan negatif terhadap kesihatan yang boleh disebabkan. Tubuh manusia tidak mengumpul natrium benzoat, sistem metabolik akan mengeluarkan zat melalui air kencing dalam masa 24 jam.

Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) membenarkan penggunaan natrium benzoat sebagai pengawet makanan dengan kepekatan maksimum 0.1 peratus. Sementara itu, menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), kadar pengambilan harian yang boleh diterima ialah 0-5 mg per kg berat badan.

Ditambah natrium benzoat sebagai pengawet makanan

Secara umum, faedah natrium benzoat terletak pada fungsinya dalam menjaga kualiti dan memanjangkan jangka hayat makanan itu sendiri.

Bagi masalah kesihatan, pengambilan bahan ini benar-benar perlu dibatasi. Natrium benzoat boleh menjadi toksik jika diambil bersama makanan yang mengandung vitamin C.

Berbanding dengan nilai positifnya, penggunaan natrium benzoat sebagai pengawet makanan memberi kesan buruk kepada kesihatan, termasuk:

1. Risiko barah

Penggunaan sodium benzoat dapat meningkatkan risiko barah. Bahan ini boleh berubah menjadi benzena, sebatian karsinogenik.

Sebatian karsinogenik boleh mengganggu sel yang sihat di dalam badan yang boleh menyebabkan barah.

Benzena dapat dibentuk dalam produk soda dan minuman yang mengandung vitamin C (asid askorbik) yang telah diberi natrium benzoat. Bahan-bahan ini juga boleh timbul dari pendedahan kepada panas atau cahaya, serta jangka masa penyimpanan yang lebih lama.

Baca juga: Hati-hati, ini adalah barisan makanan yang boleh menyebabkan barah!

2. Masalah kesihatan lain

Bukan hanya risiko barah, penggunaan sodium benzoat sebagai pengawet makanan juga dapat mencetuskan banyak masalah kesihatan lain, seperti:

  • Keradangan: Menurut satu kajian, natrium benzoat dapat mengaktifkan 'trek' radang di dalam badan jika dikonsumsi terlalu banyak. Keradangan ini dapat mengganggu sel yang sihat, yang kemudian berpotensi berubah menjadi barah.
  • Alahan: Satu kajian menjelaskan, sebilangan kecil orang mungkin mengalami reaksi alahan seperti gatal dan bengkak setelah makan makanan yang mengandungi sodium benzoat.
  • Kawalan selera makan: Menurut sebuah penerbitan, kandungan sodium benzoat dapat mengurangkan pembebasan leptin atau hormon penekan selera makan. Penurunannya boleh mencapai 49 hingga 70 peratus.
  • Tekanan oksidatif: Kajian pada tahun 2014 mendapati bahawa semakin tinggi kepekatan natrium benzoat, semakin banyak radikal bebas terbentuk. Lama kelamaan, ini boleh merosakkan dan mengganggu sel yang sihat dan meningkatkan risiko sejumlah penyakit kronik.

Itulah ulasan mengenai penggunaan natrium benzoat sebagai pengawet makanan dan bahaya yang boleh berlaku akibat pengambilan berlebihan. Sebelum membeli produk, periksa label pembungkusan terlebih dahulu dan pastikan kandungan sodium benzoat tidak melebihi 0.1 peratus, ya!

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!