Kesihatan

Jadi Salah Satu Ubat Tradisional, Apa Khasiat Hidung Gurah?

Hidung Gurah adalah salah satu rawatan tradisional yang dipercayai memberi manfaat untuk kesihatan saluran pernafasan. Beberapa gangguan pernafasan seperti sinusitis, selsema dan lain-lain dapat diatasi dengan amalan ini.

Ubat tradisional yang diluluskan oleh kerajaan

Amalan hidung gurah diakui secara khusus oleh pemerintah. Ini seperti yang dinyatakan dalam Keputusan Menteri Kesihatan (SK Menkes) nombor 1076 / MENKES / SK / 2003.

Keputusan mengenai pentadbiran tradisional secara khusus menyebut bahawa gurah adalah salah satu rawatan tradisional.

Bagaimana pelaksanaan amalan hidung gurah?

Dalam Keputusan Menteri Kesihatan dinyatakan bahwa: bateri gurah mereka yang menjalani latihan ini memberi ramuan titisan hidung untuk merawat gangguan pernafasan. Ramuan titisan hidung ini berasal dari larutan kulit pokok sungguh.

Satu kajian di Universiti Diponegoro mengatakan bahawa tanaman ini mempunyai nama yang berlainan di kawasan yang berlainan. Di dataran Sunda, misalnya, pokok ini dikenali sebagai hari minggu. Semasa di Jawa disebut srigunggu dan sanggugu.

Dalam bahasa Jawa, gurah didefinisikan sebagai pembersihan (hidung dan tekak). Kaedah yang digunakan adalah dengan meneteskan ekstrak akar pokok ke dalam hidung.

Sudah lama amalan ini dilakukan oleh penyanyi atau dalang yang mahu suara mereka lantang. Namun, akhir-akhir ini hidung gurah bertujuan menghilangkan kahak di kerongkong dan merawat beberapa penyakit pada saluran pernafasan.

Baca juga: Inilah 4 Sebab Mengapa Suara Kita Berubah Semakin Lama

Khasiat hidung gurah

Penulis kajian, Najih Rama Eka Putra, menulis bahawa beberapa kajian sebelumnya menyatakan bahawa ekstrak senggugu ini mengandungi glikosida fenolik, manitol dan sitosterol. Terutama saponin dan tanin.

Kandungannya dipercayai berkhasiat kerana dapat melarutkan kelikatan lendir dan mempunyai kesan mukolitik. Sebagai tambahan, ekstrak etanol tumbuhan ini mempunyai sifat anti-radang dan tracheospasmolytic.

Berikut adalah beberapa kelebihan hidung gurah berdasarkan beberapa kajian:

Mengurangkan penumpukan lendir

Dilaporkan Garis KesihatanSinusitis kronik berlaku kerana penumpukan lendir atau lendir pada tisu di dalam sinus. Nah, salah satu kelebihan hidung gurah yang paling terkenal adalah melegakan sinusitis kronik.

Ini juga terbukti dalam kajian lain yang juga dilakukan oleh Universiti Diponegoro. Para penyelidik memerhatikan bagaimana pembuangan lendir dari lubang hidung dan mulut dalam kuantiti yang banyak sejurus selepas pembuangan hidung dilakukan.

Selanjutnya, setelah tujuh hari pembasuhan hidung, penulis mengatakan ada kemungkinan rembesan yang tersumbat di hidung pesakit sinusitis kronik mengalami penurunan. Keadaan ini menjadikan pengudaraan dan saliran lebih baik.

Menormalkan masa pengangkutan mukosiliari

Sistem pengangkutan mukosa hidung adalah mekanisme pertahanan penting dalam sistem pernafasan. Sekiranya fungsi ini terganggu, maka jangkitan dan pelbagai penyakit boleh timbul di saluran pernafasan.

Masih dari penyelidikan oleh Supri Suryadi dari Universiti Diponegoro, dinyatakan bahawa terdapat peningkatan dalam waktu pengangkutan mukokiliari penderita sinusitis kronik yang diberi rembesan hidung. Masa pengangkutan mukosilier mereka menghampiri fungsi hidung normal.

Menariknya, kajian ini sekaligus membantah kajian sebelumnya yang dilakukan pada tahun 2004 yang menyatakan bahawa pemberian buburan hidung sebenarnya memanjangkan masa pengangkutan mukosiliari.

Oleh itu, penyelidik mengatakan bahawa penyelidikan lebih lanjut diperlukan mengenai perkara ini supaya manfaat hidung gurah yang satu ini dapat dipastikan dengan lebih baik.

Mengurangkan kekerapan kambuh sinusitis

Kajian pada tahun 2012 mendapati bahawa sinusitis kronik dapat berulang dan bertambah buruk. Keadaan sinusitis yang semakin buruk malah dicirikan oleh peningkatan keparahan gejala yang ada atau munculnya gejala baru.

Oleh itu, kajian itu juga menyebutkan bahawa memberi gurah ke hidung dapat memberi manfaat untuk mengurangkan kekerapan kambuh sinusitis kronik.

Sementara itu, 15 peratus pesakit yang tidak mendapat rembesan hidung mengalami kambuh sinusitis kronik dalam masa 3 bulan.

Adakah terdapat kesan sampingan pada hidung gurah?

Masih dari kajian 2012, dikatakan bahawa 22 daripada 33 orang yang diberi hidung gurah mengalami pelbagai kesan sampingan seperti:

  • Kekejangan otot
  • tekak kering
  • Pening
  • Telinga tersumbat

Demikianlah berbagai penjelasan mengenai kelebihan hidung gurah. Sentiasa gunakan rawatan yang dipercayai dan selamat, ya!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.

Copyright unitygulfshores.com 2022