Kesihatan

10 Makanan untuk Menurunkan Kolesterol, Ada Apa yang Anda Suka?

Terdapat beberapa jenis makanan untuk menurunkan kolesterol yang boleh anda konsumsi secara berkala. Selain sihat, makanan ini juga mudah diproses, anda tahu.

Makanan jenis ini mengandungi serat yang mudah larut dan mengikat kolesterol, dan mengeluarkannya dari badan.

Seperti diketahui, kadar kolesterol jahat yang tinggi dalam tubuh dapat menyebabkan lemak terkumpul di saluran darah dan memicu penyumbatan, yang berakhir dengan risiko penyakit jantung dan strok.

Jenis makanan untuk menurunkan kolesterol

Apa jenis makanan yang boleh anda makan untuk membantu menurunkan kolesterol dalam badan? Inilah senarai:

1. Kekacang

Makan kacang polong dapat mengelakkan anda dari kadar kolesterol jahat dalam badan. Kacang tidak hanya rendah lemak tetapi juga kaya serat.

Selain itu, kandungan fitosterol di dalamnya mampu menghalang penyerapan kolesterol jahat dalam darah.

2. Kelapa

Mengonsumsi daging dan air kelapa tidak hanya akan menggantikan cairan tubuh dan menjaga kulit yang sihat. Pengambilan kelapa juga baik untuk menurunkan kadar kolesterol dalam darah.

3. Brokoli

Makanan seterusnya untuk menurunkan kolesterol adalah brokoli. Makan beberapa keping brokoli dapat membantu menurunkan kolesterol jahat.

Brokoli adalah salah satu sayuran yang mengandungi banyak serat. Anda boleh memasak sayur-sayuran ini dengan mendidih atau mengukus sebentar.

4. Kentang

Kentang juga dapat menjadi makanan alternatif untuk menurunkan kolesterol. Umbi kaya serat ini juga sering digunakan sebagai pengganti nasi putih.

Satu kentang sederhana mempunyai sekitar 5 gram serat yang dapat membantu menurunkan kadar kolesterol dalam badan.

5. Terung

Sayuran ini juga disarankan sebagai makanan yang dapat menurunkan kadar kolesterol dalam badan. Terung seberat 94 gram boleh mengandungi serat sebanyak 2.4 gram.

6. Oatmeal

Oatmeal mengandung serat larut, sehingga dapat menjadi salah satu makanan yang menurunkan kolesterol jahat dalam tubuh. Serat larut ini dapat mengurangkan penyerapan kolesterol ke dalam aliran darah.

Mengonsumsi 5-10 gram atau lebih serat larut sehari dapat mengurangkan kolesterol jahat. Satu hidangan bijirin sarapan dengan oatmeal yang mengandungi 3-4 gram serat, dapat membantu mengawal kadar kolesterol dalam darah.

7. Bayam

Sayuran berdaun hijau seperti bayam juga mengandungi banyak serat, jadi bagus untuk menurunkan kolesterol dalam badan.

Antioksidan yang terdapat dalam sayur-sayuran hijau seperti bayam dapat mencegah pengumpulan kolesterol dalam darah.

8. Kale

Selain bayam, sayur hijau lain juga kaya akan serat dan dapat menurunkan kolesterol, iaitu kangkung. Bukan hanya serat, kale juga diketahui mengandung lutein dan karotenoid yang terbukti menurunkan kadar kolesterol jahat dalam darah.

9. Bawang putih

Di Indonesia, bawang putih terkenal sebagai perasa wajib yang hampir terdapat di setiap hidangan. Selain itu, selain menjadi rempah memasak, bawang putih yang mengandungi allicin juga dapat membantu menurunkan kolesterol.

10. Lobak

Lobak juga tinggi serat untuk meningkatkan penyerapan kolesterol dari saluran pencernaan, yang seterusnya membantu menurunkan kolesterol dalam darah.

Gaya hidup sihat untuk menurunkan kolesterol

Selain makan makanan yang dapat menurunkan kolesterol, gaya hidup sihat juga penting untuk menurunkan kadar kolesterol jahat dalam tubuh. Berikut adalah beberapa gaya hidup yang boleh diterapkan:

1. Berhenti merokok

Berhenti merokok dapat meningkatkan kadar kolesterol baik dalam tubuh. Pada akhirnya, keadaan ini membantu meningkatkan peredaran darah dan juga menstabilkan tekanan darah.

2. Bersenam secara berkala

Bersenam secara teratur dapat menurunkan kadar kolesterol jahat dalam badan. Luangkan sekurang-kurangnya 30 minit sehari, sekurang-kurangnya 5 kali seminggu untuk merasakan faedahnya.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!