Kesihatan

Osteoartritis, Mencegah Bahaya Sakit pada Sendi!

Aduan kesakitan pada sendi pada amnya dirasakan oleh mereka yang sudah tua. Tetapi tidak menolak ini juga menyerang orang yang masih produktif. Keadaan ini harus diperhatikan sebagai kemunculan penyakit osteoartritis.

Osteoartritis, bagaimana keadaannya?

Osteoarthritis atau OA adalah keadaan pemusnahan sendi kronik yang paling biasa. Gangguan ini sering menyerang sendi di tangan, lutut, pinggul, dan tulang belakang.

Keadaan ini biasanya dicirikan oleh pemecahan tulang rawan, yang menyebabkan tulang-tulang pada sendi bergesekan antara satu sama lain. Ini akan mengakibatkan kesakitan dan kekakuan.

Baca juga: Ayuh, Ketahui Manfaat Kayu Manis untuk Masalah Kesihatan Anda!

Gejala osteoartritis yang biasa

Gejala osteoartritis boleh berkembang secara perlahan dan bertambah buruk dari masa ke masa. Melaporkan dari Mayo Clinic, berikut adalah beberapa tanda atau gejala penyakit yang biasanya dirasakan penderita, termasuk:

 • Sakit. Sendi yang terjejas mungkin cedera semasa atau selepas pergerakan
 • Kekakuan. Kekakuan sendi mungkin paling ketara apabila terjaga atau selepas tidak aktif
 • Kelembutan. Sendi mungkin terasa lembut ketika badan memberi tekanan ringan
 • Kehilangan fleksibiliti. Biasanya badan mungkin tidak dapat menggerakkan sendi
 • Sensasi kesakitan. Tubuh akan terasa sakit dan mungkin ada bunyi retak
 • Tulang tulang. Dicirikan oleh benjolan keras yang terbentuk di sekitar sendi
 • Bengkak. Selalunya disebabkan oleh keradangan tisu lembut di sekitar sendi.

Pada peringkat awal, seseorang mungkin tidak mempunyai gejala yang jelas sehingga penyakit ini sukar dikesan. Gejala boleh berlaku pada satu atau lebih sendi dan cenderung muncul secara beransur-ansur.

Perkembangan penyakit ini boleh melibatkan sinovitis, yang merupakan keradangan ringan tisu di sekitar sendi.

Walaupun penyakit ini boleh berkembang di mana-mana sendi, ia biasanya menyerang lutut, pinggul, tangan, punggung bawah, dan leher.

Sekarang. gejala beberapa bahagian ini akan berbeza antara satu sama lain, seperti berikut.

Gejala osteoartritis lutut

Osteoartritis biasanya berlaku pada kedua lutut, kecuali disebabkan oleh kecederaan atau keadaan lain. Seseorang dengan keadaan ini biasanya akan merasakan beberapa gejala umum.

Gejala yang akan dirasakan, seperti sakit ketika berjalan, terutama menanjak, lutut terkunci dalam kedudukan sehingga sukar untuk meluruskan kaki dan ada suara parut lembut ketika membengkokkan lutut.

Gejala osteoartritis pinggul

Seseorang dengan OA di pinggul mungkin merasakan bahawa pergerakan pada sendi, seperti berdiri atau duduk, boleh menyebabkan kesukaran dan ketidakselesaan. Biasanya, keadaan ini juga dikenali sebagai sakit pinggul.

Osteoartritis boleh menyebabkan sakit di lutut dan bahagian lain, seperti paha dan punggung. Seseorang juga mungkin mengalami kesakitan ketika berjalan dan juga ketika berehat.

Gejala osteoartritis tangan

Pada sendi tangan, penyakit ini boleh berkembang di pangkal ibu jari, sendi atas jari lain, dan sendi tengah. Seseorang dengan keadaan ini mungkin mengalami kesakitan, kekakuan, bengkak di jari, dan benjolan pada sendi jari.

Sekiranya tidak diperiksa, benjolan atau sista berisi cecair di bahagian belakang jari boleh menyebabkan rasa sakit ketika menyertai pergelangan tangan. Bagi sesetengah orang, rasa sakit di jari akan berkurang walaupun bengkak dan benjolan tetap ada.

Sekiranya kekejangan dan pembengkakan sendi ini berlaku lebih dari 2 minggu, anda harus segera berjumpa doktor.

Apakah penyebab seseorang menderita osteoartritis?

Penyebab osteoartritis atau OA adalah kerosakan sendi. Kerosakan ini dapat terkumpul dari masa ke masa sehingga salah satu penyebab utamanya adalah usia.

Bukan hanya itu, penyebab kerosakan sendi yang lain termasuklah kecederaan, seperti tulang rawan yang koyak, sendi terkehel, dan kecederaan ligamen.

Tetapi beberapa sebab lain juga termasuk malformasi sendi, kegemukan dan postur yang buruk. Terdapat juga faktor risiko tertentu yang perlu diketahui, termasuk yang berikut:

 • Umur. Risiko osteoartritis meningkat seiring bertambahnya usia
 • Seks. Wanita lebih cenderung mendapat penyakit ini terutamanya jika mereka aktif secara seksual
 • Obesiti. Berat badan menyumbang kepada peningkatan risiko penyakit ini
 • Kecederaan sendi. Kecederaan boleh berlaku akibat sukan dan kemalangan
 • Tekanan berulang pada sendi. Kerana kerja yang memberi tekanan pada sendi
 • Genetik. Sebilangan orang akan mewarisi penyakit ini dari generasi ke generasi
 • Kecacatan tulang. Berlaku akibat dilahirkan dengan tulang rawan yang cacat
 • Penyakit metabolik tertentu. Akibatnya, badan mempunyai besi yang terlalu banyak.

Tulang rawan adalah bahan pelindung yang melindungi hujung tulang pada sendi, memungkinkan pergerakan yang lancar dan mudah. Walau bagaimanapun, pada orang dengan OA, permukaan rawan yang halus menjadi kasar dan mudah luntur.

Akibatnya, tulang yang tidak dilindungi mula digosok bersama dan menyebabkan kerosakan pada kesakitan. Sekiranya dibiarkan, ini dapat berlanjutan sehingga benjolan tulang terbentuk di sendi atau lebam yang disebut tulang taji.

Apabila tulang berubah bentuk, sendi menjadi kaku, menyebabkan pergerakan dan kesakitan berkurang. Cecair juga boleh terbentuk di sendi yang kemudian akan menyebabkan pembengkakan.

Diagnosis yang biasanya dilakukan oleh doktor

Semasa pemeriksaan fizikal, doktor anda akan memeriksa sakit sendi, bengkak, kemerahan, dan kelenturan. Ujian pencitraan untuk mendapatkan gambar sendi yang terjejas akan dilakukan dengan beberapa cara, seperti:

X-ray

Pemeriksaan sinar-X pada lutut. (Foto: pixabay.com)

Tulang rawan tidak muncul pada gambar sinar-X, tetapi dapat mendedahkan penyempitan ruang antara tulang di sendi. Pemeriksaan yang satu ini juga akan menunjukkan taji tulang di sekitar sendi.

Pengimejan resonans magnetik atau MRI

MRI menggunakan gelombang radio dan medan magnet yang kuat untuk menghasilkan gambar terperinci tulang dan tisu lembut termasuk tulang rawan. MRI biasanya tidak diperlukan untuk mendiagnosis penyakit tetapi dapat membantu memberikan maklumat dalam kes-kes yang kompleks.

Ujian makmal

Bukan hanya itu, doktor juga akan menganalisis darah atau cecair pada sendi. Pemeriksaan atau ujian ini bertujuan untuk membantu mengesahkan diagnosis penyakit pesakit.

ujian darah

Walaupun ujian ini tidak biasa untuk osteoartritis, ia dapat membantu menyingkirkan penyebab sakit sendi yang lain seperti rheumatoid arthritis. Doktor akan mengambil sampel darah yang kemudian akan diuji untuk keradangan dan faktor utama penyebab penyakit ini.

Rawatan untuk osteoartritis

Rawatan penyakit ini difokuskan pada gejala yang dirasakan oleh penghidapnya. Jenis rawatan yang dijalankan biasanya ditentukan berdasarkan keparahan gejala dan lokasi penyakit.

Kadang-kadang, perubahan gaya hidup, ubat bebas atau OTC, dan rawatan di rumah cukup untuk mengatasi kesakitan, kekakuan, dan bengkak. Nah, beberapa ubat yang dapat merawat gejala yang disebabkan oleh osteoartritis, boleh:

Parasetamol

Acetaminophen telah terbukti dapat membantu beberapa orang dengan osteoartritis yang mengalami kesakitan ringan hingga sederhana. Namun, harus diingat bahawa pengambilan dos ubat yang berlebihan boleh menyebabkan kerosakan hati.

Ubat anti-radang bukan steroid atau NSAID

NSAID over-the-counter seperti ibuprofen dan diambil dalam dos yang sesuai dapat membantu menghilangkan rasa sakit. Walau bagaimanapun, NSAID boleh menyebabkan sakit perut, masalah kardiovaskular, pendarahan, kerosakan hati dan buah pinggang.

Duloxetine

Duloxetine atau cymbalta adalah ubat lain yang biasa digunakan sebagai antidepresan. Ubat ini juga telah diluluskan untuk merawat pelbagai masalah kesakitan kronik termasuk osteoartritis.

Kortikosteroid

Ubat lain yang boleh diberikan kepada orang yang sakit sendi adalah kortikosteroid. Ubat-ubatan preskripsi ini boleh didapati secara lisan, tetapi juga boleh didapati melalui suntikan atau suntikan terus ke sendi.

Selain ubat, penyakit ini juga dapat disembuhkan dengan terapi fizikal. Ahli terapi fizikal biasanya akan menunjukkan kepada anda beberapa latihan yang bertujuan untuk menguatkan otot di sekitar sendi, meningkatkan kelenturan, dan mengurangkan kesakitan.

Nah, salah satu prosedur pembedahan yang biasanya dilakukan oleh doktor adalah seperti berikut:

Osteotomi lutut

Osteotomi lutut adalah prosedur pembedahan untuk merawat osteoartritis. (Foto: drug.com)

Salah satu prosedur pembedahan yang paling biasa untuk osteoartritis, terutamanya pada lutut, adalah osteotomi. Beberapa prosedur yang akan dilakukan sebelum pembedahan adalah seperti berikut:

 • Suntikan kortison. Suntikan ini diberikan untuk menghilangkan rasa sakit pada sendi. Semasa prosedur ini, doktor akan mematikan kawasan sekitar sendi dengan menyuntik 3 hingga 4 kali.
 • Suntikan pelinciran. Suntikan dengan asid hyaluronik ini dapat mengurangkan rasa sakit dengan memberikan bantalan pada lutut. Asid hyaluronik diketahui serupa dengan komponen yang biasanya terdapat dalam cecair sendi.
 • Susun semula tulang. Pada osteotomi lutut, pakar bedah akan memotong tulang di atas atau di bawah lutut yang kemudian dikeluarkan atau sayatan dibuat di tulang.
 • Penggantian sendi. Dalam penggantian ini, pakar bedah akan membuang permukaan sendi yang rosak dan kemudian menggantinya dengan plastik dan logam. Walau bagaimanapun, risiko pembedahan boleh merangkumi jangkitan dan pembekuan darah.

Senaman ringan secara teratur juga disarankan, seperti berenang atau berjalan santai. Senaman atau aktiviti fizikal dapat membantu melegakan kekejangan pada sendi. Oleh itu, cubalah sekurang-kurangnya melakukan pergerakan fizikal atau bersenam selama 20 hingga 30 minit setiap hari.

Senaman regangan juga boleh sangat membantu orang dengan OA, terutamanya jika anda mengalami kekejangan di lutut, pinggul, dan punggung. Regangan juga diketahui dapat meningkatkan pergerakan dan jarak pergerakan.

Walau bagaimanapun, harus difahami bahawa pelbagai sukan dan latihan regangan ini harus dirujuk terlebih dahulu dengan pakar. Sekiranya senaman regangan dan senaman ringan dinyatakan selamat, mereka boleh dilakukan setiap hari secara berkala untuk membantu melegakan gejala.

Baca juga: Ketukan di Ketiak? Dugaan menjadi Tanda Penyakit Lipoma!

Pencegahan sakit sendi kerana osteoartritis

Kesakitan pada sendi dapat dicegah dengan segera mengamalkan gaya hidup sihat. Nah, beberapa perubahan gaya hidup yang boleh dilakukan, seperti:

Menurunkan berat badan

Berat badan berlebihan boleh mengetatkan sendi dan menyebabkan sakit. Oleh itu, menurunkan berat badan adalah cara yang betul kerana dapat membantu menghilangkan tekanan dan mengurangkan kesakitan.

Berat badan yang sihat juga dapat menurunkan risiko masalah kesihatan lain, seperti diabetes dan penyakit jantung.

Dapatkan tidur yang mencukupi

Merehatkan otot dapat membantu mengurangkan bengkak dan keradangan. Oleh itu, penerapan corak tidur yang betul mesti dilakukan dengan segera. Tidur yang cukup pada waktu malam juga dapat membantu menguruskan kesakitan dengan lebih berkesan.

Osteoartritis adalah keadaan kronik yang tidak dapat disembuhkan, tetapi rawatan dapat digunakan untuk mengurangkan gejala. Oleh itu, jangan sekali-kali mengabaikan gejala sakit sendi dan kekejangan.

Semakin cepat anda bercakap dengan doktor, rawatan lebih cepat akan dijalankan. Bercakap dengan doktor anda juga dapat membantu anda mencegah perkara yang tidak diingini, seperti komplikasi yang lebih serius.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found