Kesihatan

Meninggalkan Kondom di Faraj, Bolehkah Anda Mengandung?

Menggunakan kondom adalah salah satu alat kontraseptif yang boleh dipilih untuk mencegah kehamilan. Namun, masih ada kemungkinan lain yang boleh berlaku.

Salah satu masalah ini adalah kondom yang tertinggal di faraj. Jadi, jika ya, bagaimana anda menyelesaikannya? Ayuh, lihat penjelasan berikut.

Kondom ditinggalkan di dalam faraj

Kondom boleh diandalkan untuk mencegah kehamilan 82-98 peratus. Walau bagaimanapun, perlindungan dapat dikurangkan jika ada yang salah semasa menggunakannya.

Dilaporkan dari kesihatan kanak-kanak, kondom sangat mungkin ditinggalkan di dalam faraj semasa melakukan hubungan seks. Ukuran yang salah atau penggunaan yang tidak betul adalah perkara biasa yang membuat kondom jatuh dan kekal di dalam vagina.

Untuk mengelakkan meninggalkan kondom, anda harus memilih saiz dan jenama kondom yang betul. Selain itu, perhatikan penggunaan kondom yang betul, termasuk ketika mengeluarkannya. Pasangan anda harus memegang kondom di sekitar pangkal zakar agar tidak tinggal di dalam faraj.

Sekiranya kondom ditinggalkan di dalam faraj, adakah ia meningkatkan kemungkinan hamil?

Sekiranya kondom kekal di dalam vagina, pecah atau air mata selepas ejakulasi, maka anda mempunyai peluang atau peluang untuk hamil. Kerana sperma akan bocor ke dalam faraj. Peluang untuk hamil juga akan lebih besar jika anda dalam masa subur.

Faktor-faktor yang dapat meningkatkan peluang hamil

Melakukan hubungan seks menggunakan kondom tentunya dapat mencegah kehamilan. Tetapi apabila kondom ditinggalkan di dalam vagina setelah ejakulasi, maka kemungkinan kehamilan tetap ada.

Sekiranya anda juga mempunyai beberapa faktor berikut, kemungkinan anda hamil akan meningkat:

  • Masa sokongan. Contohnya, melakukan hubungan seks pada masa ovulasi atau waktu subur. Sperma boleh bertahan hingga lima hari di dalam rahim, jika anda melakukan hubungan seks dalam tempoh subur, kemungkinan anda hamil akan lebih besar.
  • Pada usia subur. Peluang untuk hamil akan lebih besar pada usia 20-an dan akan menurun pada usia 30-an. Wanita berusia 30-an hanya mempunyai peluang 20 peratus untuk hamil setiap bulan. Ia semakin rendah pada usia 40-an.
  • Keadaan sperma yang sihat. Kondom yang tersisa di dalam vagina, boleh menyebabkan sperma bocor ke dalam telur. Sekiranya telur siap disenyawakan dan sperma dapat mencapainya, kemungkinan kehamilan lebih besar.

Apa yang harus dilakukan untuk mencegah kehamilan yang tidak dirancang?

Sekiranya anda mengalami kondom yang tersisa di faraj anda selepas pasangan anda mengalami ejakulasi, anda perlu melakukan perkara berikut:

  • Tanggalkan kondom dengan segera. Anda perlu memasukkan jari ke dalam faraj dan mengeluarkan kondom. Pastikan anda mengeluarkan kondom sepenuhnya dari faraj. Sekiranya anda tidak pasti, anda boleh meminta bantuan pegawai perubatan untuk mengeluarkan kondom dari faraj.
  • Setelah mengeluarkan kondom, kemungkinan sperma akan bocor ke dalam vagina dan ke dalam telur. Anda perlu segera menggunakan alat kontraseptif untuk mengelakkan risiko kehamilan.
  • Tidak semua pil kawalan kelahiran boleh digunakan sebagai kontraseptif kecemasan. Sekiranya anda ingin menggunakannya, pastikan anda menggunakan pil yang betul.
  • Anda boleh mendapatkan kontraseptif kecemasan ini dengan berunding dengan doktor untuk mendapatkan pil yang sesuai dengan fungsinya.

Perkara lain yang perlu anda lakukan sekiranya kondom ditinggalkan di dalam faraj

Selain menyebabkan kemungkinan atau risiko kehamilan, kondom yang tersisa di dalam vagina juga dapat menyebabkan jangkitan jika tidak segera dikeluarkan. Selain itu, pelepasan kondom juga dapat menimbulkan risiko penularan penyakit menular seksual, jika pasangannya mengidapnya.

Untuk keselamatan, anda harus berjumpa doktor untuk memastikan tidak ada penularan penyakit. Pada masa yang sama memastikan bahawa tidak ada masalah kesihatan lain yang berlaku kerana meninggalkan kondom di dalam vagina.

Masalah lain menggunakan kondom yang boleh menyebabkan kehamilan

Selain kondom yang tersisa di dalam vagina, keadaan berikut juga boleh menyebabkan kehamilan:

  • Kondom rosak. Menyimpan kondom pada suhu panas boleh merosakkan atau menjadikan kondom nipis dan mudah terkoyak ketika digunakan. Atau kondom pecah apabila anda membukanya secara sembarangan.
  • Gunakan kondom lebih dari sekali. Kondom yang telah digunakan akan mengembang dan keluar dengan mudah. Apabila digunakan untuk kali kedua, kondom akan terkoyak dengan lebih mudah dan membuat sperma bocor ke dalam vagina.
  • Andaikan pelincir tidak penting. Pelincir membantu kondom tetap selamat digunakan, kerana geseran kondom akan lebih lancar. Tanpa pelincir, geseran semasa hubungan seks akan menjadikan kondom mudah pecah atau terkoyak dan membolehkan sperma bocor ke dalam faraj.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found