Kesihatan

Meneroka Keberkesanan Penyelesaian Penyegaran untuk Panas Dalam, Berkesan atau Tidak?

Hidup di negara tropika seperti Indonesia dapat membuat seseorang mudah terkena panas dalaman. Daripada menggunakan ubat perubatan, sebilangan orang lebih suka penyelesaian hot flush yang mudah dijumpai dan dijual di kaunter.

Persoalannya, adakah penyelesaian yang menyegarkan cukup berkesan untuk mengatasi panas dalaman? Ayuh, cari jawapannya dengan ulasan berikut.

Gambaran keseluruhan keadaan panas di dalam

Pada asasnya, panas dalaman adalah istilah yang tidak diketahui dalam dunia perubatan. Maksudnya, keadaan ini bukan penyakit, tetapi gejala gangguan kesihatan tertentu, seperti sakit tekak, selesema, alergi, jangkitan virus, dan lain-lain.

Petikan dari Hab Kesihatan, Istilah panas itu sendiri hanya digunakan oleh orang Asia, bermula dari kata 'panas' dan 'penyejukan' yang diperkenalkan dalam perubatan tradisional Cina.

Katakanlah 'panas' merujuk kepada kebiasaan memakan makanan panas yang dapat merangsang reaksi badan seperti sakit tekak, kerengsaan bahagian dalam mulut, dan sariawan. Walaupun begitu, panas dalaman boleh berlaku ketika badan berada pada suhu normal, alias tidak demam.

Baca juga: Pedih ulu hati bukanlah penyakit, kenali 5 gejala berikut

Penyelesaian menyegarkan untuk api yang dalam

Di banyak negara Asia, produk penyelesaian yang menyegarkan sangat mudah dicari dan dijual di kaunter. Penyelesaiannya umumnya digunakan untuk merawat pelbagai masalah yang berlaku di mulut, termasuk pedih ulu hati.

Penggunaan penyelesaian yang menyegarkan untuk panas dalaman bukan tanpa sebab. Menurut kajian yang diterbitkan di Jurnal Perubatan Korea Dalaman, Terdapat ramuan tertentu dalam larutan toner yang dapat berfungsi sebagai agen anti-radang.

Seperti diketahui, apabila terdapat panas dalaman, bahagian dalam mulut biasanya meradang yang kadang-kadang membuatnya tidak selesa untuk makan dan minum.

Menyegarkan kandungan penyelesaian

Walaupun terdapat banyak jenama penyelesaian menyegarkan yang dijual secara bebas, ada satu persamaan untuk bahan utama yang mereka ada, iaitu gypsum fibrosum.

Gypsum fibrosum adalah mineral yang terbentuk di bawah air masin (laut), dapat diperoleh ketika air telah menguap. Gipsum terdiri daripada dua komponen dalam bentuk air (H2O) dan kalsium sulfat (CaSO4).

Walaupun terbentuk secara semula jadi, gypsum fibrosum tidak dapat diklasifikasikan sebagai ramuan herba, kerana ia tidak berasal dari tumbuhan. Gymsum fibrosum tidak berwarna atau jernih dan mempunyai tekstur rapuh (mudah dihancurkan).

Keberkesanan penyelesaian yang menyegarkan

Hingga kini, tidak sedikit orang yang menggunakan penyelesaian yang menyegarkan untuk merawat gejala pedih ulu hati. Walau bagaimanapun, beberapa yang lain masih meragui keberkesanan cecair tersebut. Lalu, apakah fakta sebenarnya?

Seperti yang telah disebutkan, gymsum fibrosum adalah sebatian yang mempunyai sifat anti-radang yang tinggi dan cukup selamat untuk dimakan. Sementara itu, dalam keadaan panas, biasanya dicirikan oleh aktiviti keradangan di mulut.

Menurut kajian yang diterbitkan di Jurnal Perubatan Integratif Cina, Gypsum fibrosum dalam larutan yang menyegarkan juga mempunyai sifat antipiretik, yang merupakan sebatian yang sering digunakan untuk mengubati demam dan sakit.

Penyelidikan ini berkadar langsung dengan fakta di lapangan. Dalam perubatan tradisional Cina, gipsum fibrosum sering digunakan sebagai bahan semula jadi untuk merawat pelbagai perasaan 'panas' dalam badan, termasuk kenaikan suhu badan.

Cara lain untuk mengatasi panas dalaman

Bagi sesetengah orang, penggunaan penyelesaian yang menyegarkan sahaja tidak mencukupi untuk mengatasi panas dalaman. Terdapat beberapa cara semula jadi yang boleh anda gabungkan untuk mengatasi keadaan ini, iaitu dengan:

1. Air kelapa

Air kelapa adalah minuman yang tidak hanya menyegarkan, tetapi juga dapat membuat anda tetap bugar.

Petikan dari garis kesihatan, Air kelapa mengandungi banyak vitamin dan mineral yang diperlukan tubuh untuk mengatur kadar elektrolit. Ini akan sangat berguna untuk menghilangkan 'panas' yang berlaku.

2. Makanan kaya dengan air

Selain menggunakan larutan penyejuk untuk panas yang dalam, cubalah meningkatkan pengambilan makanan yang kaya dengan air. Buah-buahan seperti tembikai dan tembikai adalah pilihan yang baik. Untuk sayur-sayuran, saderi dan timun adalah pilihan yang perlu dipertimbangkan.

Air diperlukan agar badan sentiasa terhidrat. Apabila badan mengalami dehidrasi, gejala pedih ulu hati boleh bertahan lebih lama.

3. Pudina

Pudina dikenali sebagai sebatian yang mampu menyejukkan dari kandungan mentolnya. Anda boleh mengambilnya dalam bentuk teh atau persediaan lain. Sekiranya anda ingin lebih praktikal, anda boleh membeli pudina dalam bentuk gula-gula.

Hari ini, terdapat banyak gula-gula khas untuk merawat pelbagai masalah mulut yang mengandungi ramuan utama peppermint dan menthol.

Nah, itu adalah ulasan penyelesaian yang menyegarkan untuk panas yang mendalam bersama dengan sifat dan kandungannya. Untuk mendapatkan hasil pemulihan yang optimum, gabungkan penyelesaian yang menyegarkan dengan bahan semula jadi lain seperti yang dijelaskan, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!