Kesihatan

Clindamycin, Antibiotik untuk Jangkitan Jerawat hingga Faraj, Mari Belajar

Banyak ubat yang sekarang boleh dibeli secara langsung di farmasi, tetapi tidak dengan antibiotik. Ubat ini mesti dibeli dengan preskripsi dari doktor. Salah satu ubat tersebut adalah klindamisin. Sebenarnya apa faedah ubat clindamycin?

Baca juga: Mengenal Tramadol, penghilang rasa sakit yang sering disalahgunakan sebagai narkotik

Clindamycin

Clindamycin adalah ubat yang tergolong dalam kategori antibiotik. Orang menggunakan antibiotik untuk merawat jangkitan bakteria.

Clindamycin tergolong dalam lincosamide. Antibiotik ini berfungsi dengan mengganggu bakteria yang menghasilkan protein.

Bergantung pada jenis jangkitan dan dos klindamisin itu sendiri, ubat ini dapat membunuh atau menghentikan pertumbuhan bakteria. Doktor menggunakan ubat ini untuk merawat pelbagai jangkitan bakteria.

Dilaporkan dari medicalnewstoday.com, Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) telah menyetujui klindamisin untuk digunakan untuk merawat seperti jangkitan darah, septikemia, jangkitan perut, jangkitan paru-paru, jangkitan saluran pembiakan wanita, jangkitan sendi tulang dan jangkitan kulit.

Anda perlu tahu bahawa pada masa ini anda juga dapat menggunakan clindamycin untuk beberapa jangkitan yang tidak disetujui oleh FDA, salah satunya adalah untuk merawat antraks dan malaria.

Bukan hanya itu, doktor gigi juga menggunakan clindamycin sebagai ubat untuk mencegah endokarditis, jangkitan pada lapisan jantung yang boleh berlaku selepas prosedur pergigian.

Sebelum menjalani pembedahan, biasanya beberapa orang juga perlu mengambil clindamycin untuk mengelakkan jangkitan di kawasan yang akan dikendalikan.

Cara menggunakan clindamycin dengan betul

Sama seperti mengambil jenis ubat lain, pastikan anda membaca arahan pada bungkusan terlebih dahulu. Bukan itu sahaja, anda juga perlu mengikuti nasihat doktor.

Clindamycin sendiri terbahagi kepada tiga bentuk, iaitu kapsul clindamycin, losyen, salap, dan tablet supositoria. Inilah cara menggunakan clindamycin secara umum:

1. Bentuk kapsul

Anda boleh mengambil clindamycin sebelum atau selepas makan. Ambil ubat secara keseluruhan dengan segelas air.

Perlu diingat untuk tidak berbaring sebaik sahaja mengambil ubat. Tunggu sehingga sekurang-kurangnya 10 minit sebelum dibenarkan berbaring lagi.

Anda juga harus memastikan masa pengambilan yang betul dari satu dos hingga yang berikutnya. Cuba juga minum clindamycin pada waktu yang sama setiap hari untuk memaksimumkan kesan ubat.

Semasa mengambil ubat ini, anda perlu berdisiplin tepat pada waktunya. Pastikan tidak terlalu cepat atau terlambat mengambil ubat, tujuannya adalah agar ubat berfungsi dengan baik di dalam badan.

Ambil clindamycin seperti yang ditetapkan oleh doktor anda walaupun gejala anda telah hilang atau keadaan anda bertambah baik.

Menghentikan klindamisin terlalu cepat boleh menyebabkan jangkitan berulang dan bakteria menjadi tahan terhadap ubat. Sekiranya keadaan tidak bertambah baik setelah ubat selesai, periksa semula dengan doktor.

2. Losyen, gel dan penyelesaian untuk jerawat

Doktor biasanya akan menetapkan clindamycin dalam bentuk losyen, gel dan dalam bentuk penyelesaian untuk merawat jerawat.

Seseorang yang mempunyai jerawat boleh menggunakan lapisan tipis 1% Cleocin T lotion atau 1% larutan clindamycin ke kawasan yang berjerawat dua kali sehari.

Kemudian untuk penggunaan ubat Clindagel 1% sebaiknya sekali sehari ke kawasan yang berjerawat. Seperti diketahui ubat ini boleh menyebabkan cirit-birit.

Bagi anda yang mengalami radang usus, anda harus mengelakkan menggunakan rawatan ini.

3. Krim vagina dan supositoria

Clindamycin juga dapat merawat jangkitan bakteria pada vagina.

Krim ini disertakan dengan aplikator. Masukkan satu aplikator, iaitu sekitar 100 mg klindamisin, ke dalam vagina sekali sehari pada waktu tidur selama 3 atau 7 malam berturut-turut.

Krim vagina cleocin ini selamat digunakan oleh ibu hamil pada trimester kedua dan ketiga. Seorang wanita hamil memerlukan rawatan selama 7 hari.

Walau bagaimanapun, wanita hamil tidak dibenarkan menggunakan suppositori faraj clindamycin. Ini kerana penyelidik belum mengesahkan keselamatan penggunaan suppositori semasa kehamilan.

Kemudian untuk menggunakan supositoria, masukkan satu pil supositoria, yang bersamaan dengan 100 mg klindamisin, ke dalam vagina sekali sehari sebelum tidur selama tiga malam berturut-turut.

Perlu diingatkan bahawa anda yang mempunyai sejarah kolitis tidak boleh menggunakan krim atau supositoria clindamycin.

kesan sampingan clindamycin

Clindamycin ubat tidak menyebabkan rasa mengantuk. Walau bagaimanapun, ia menyebabkan kesan sampingan yang lain.

1. Kesan sampingan ringan

Beberapa kesan sampingan yang lebih biasa semasa mengambil antibiotik clindamycin termasuk sakit perut, mual, muntah, cirit-birit, ruam hingga rasa tidak sedap di mulut anda.

Seperti diketahui bahawa kesan sampingan ini termasuk dalam kategori kesan ringan. Selalunya juga hilang dalam beberapa hari atau minggu. Tetapi anda perlu ingat, jika kesan sampingan ini masih berterusan, segera berjumpa doktor.

2. Kesan sampingan yang teruk

Biasanya, gejala yang agak teruk akan dirasakan secara berterusan dan tidak menjadi lebih baik. Kesan sampingan yang serius, gejala boleh merangkumi cirit-birit, kekejangan perut, demam, kekeringan, kulit mengelupas, muka atau lidah bengkak sehingga tidak ada selera makan.

Amaran dan amaran untuk menggunakan clindamycin

Clindamycin. Sumber foto: Shutterstock

1. Amaran untuk alahan

Ubat ini boleh menyebabkan reaksi alergi yang teruk. Anda akan merasakan beberapa gejala gatal atau reaksi kulit serius lain seperti ruam, kulit mengelupas, atau lepuh.

Bukan hanya itu, anda juga mungkin mengalami kesukaran bernafas hingga bengkak di tekak. Sekiranya anda mengalami gejala ini, pastikan anda berhenti mengambil ubat ini.

Sekiranya anda terus mengambil ubat ini setelah mengalami beberapa gejala yang teruk boleh membawa maut (menyebabkan kematian). Anda harus segera berjumpa doktor dan memberitahu reaksi badan anda semasa mengambil ubat.

2. Amaran untuk orang yang mempunyai keadaan kesihatan tertentu

Bagi penghidap penyakit pencernaan seperti kolitis, anda harus bertanya kepada doktor anda jika ubat ini selamat untuk anda minum.

Ini perlu dilakukan kerana ubat ini boleh menyebabkan cirit-birit dan kolitis. Ini bahkan boleh menjadikan keadaan anda lebih teruk.

Bagi penghidap penyakit hati yang teruk, tubuh anda mungkin tidak dapat memproses ubat ini dengan betul.

Ubat ini dapat meningkatkan kadar klindamisin di dalam badan anda dan menyebabkan lebih banyak kesan sampingan. Doktor anda harus menguji fungsi hati anda sebelum dan semasa rawatan dengan ubat ini.

3. Amaran untuk wanita hamil dan orang tua

Kajian mengenai wanita hamil pada trimester kedua dan ketiga mereka tidak akan menunjukkan kesan negatif setelah mengambil ubat ini.

Penyelidikan mengenai sistem pembiakan haiwan eksperimen tidak menunjukkan risiko kepada janin, tetapi tidak ada kajian terkawal yang dilakukan pada wanita hamil.

Oleh itu, adalah idea yang baik untuk berbincang dengan doktor sekiranya anda mengandung atau merancang untuk hamil. Ini untuk mengelakkan kesan sampingan lain bagi ibu dan anak dalam kandungan.

Kemudian bagi wanita yang sedang menyusui, clindamycin akan masuk ke dalam susu ibu dan boleh menyebabkan kesan sampingan pada anak yang disusui.

Oleh itu, berjumpa doktor dengan sebaik mungkin sekiranya anda menyusu. Sekiranya demikian, ada kemungkinan besar doktor akan mencadangkan untuk menukar ubat lain.

Bagi orang dewasa yang berumur lebih dari 65 tahun, anda mungkin tidak boleh bertolak ansur dengan cirit-birit yang disebabkan oleh ubat ini.

Interaksi clindamycin dengan ubat lain

Menurut penjelasan yang dikemukakan di healthline.com, anda boleh mengambil clindamycin bersama dengan ubat lain. Ubat-ubatan lain seperti vitamin, atau ubat-ubatan herba yang mungkin anda ambil.

Pengambilan ubat. Foto: //pixabay.com

Interaksi yang dimaksudkan adalah ketika zat mengubah cara ubat berfungsi. Ini boleh membahayakan atau mencegah ubat berfungsi dengan baik.

Untuk mengelakkan perkara ini berlaku, doktor anda harus memberikan semua ubat dengan sangat berhati-hati. Anda juga memastikan bahawa doktor mengetahui semua sejarah rawatan.

Ini penting untuk mengetahui sejauh mana ubat ini dapat berinteraksi dengan baik di dalam badan.

Baca juga: Sekiranya Anda Mengambil Antibiotik Semasa Cirit-Birit? Ketahui Fakta

Peraturan untuk menggunakan dadah

Semasa mengambil ubat, adalah idea yang baik untuk membaca dengan lebih teliti arahan dan peruntukan yang telah ditetapkan oleh doktor. Baca terlebih dahulu bungkusan ubat untuk arahan penggunaan.

Biasanya ubat ini boleh diambil dengan atau tanpa makanan, sebanyak 4 kali sehari setiap 6 jam. Namun, ia juga dapat disesuaikan mengikut arahan doktor.

Ini mungkin berbeza kerana dos yang diberikan akan disesuaikan dengan keadaan perubatan dan tindak balas terhadap rawatan. Sebagai contoh, pada kanak-kanak, dosnya disesuaikan mengikut berat badan.

Untuk mendapatkan hasil yang maksimum, gunakan antibiotik ini secara berkala dan konsisten. Minum ubat ini secara berdisiplin pada waktu yang sama setiap hari.

Ubat ini masih diambil sepenuhnya walaupun gejala hilang setelah beberapa hari. Menghentikan rawatan terlalu awal boleh mengakibatkan pengembalian jangkitan.

Maklumat dos untuk klindamisin ini mungkin tidak termasuk semua. Dos, bentuk ubat, dan seberapa sering anda mengambil ubat bergantung pada usia, keadaan kesihatan dan reaksi badan terhadap dos pertama yang diberikan.

1. Dos clindamycin untuk orang dewasa

Sekiranya anda mempunyai jangkitan serius, dosnya adalah 150-300 mg setiap 6 jam. Sekiranya tahap jangkitan lebih teruk, dos 300-450 mg setiap 6 jam akan diberikan.

2. Dos clindamycin untuk kanak-kanak

Jangkitan serius pada kanak-kanak, 8-16 miligram per kilogram (mg / kg) sehari, dibahagikan kepada tiga atau empat dos yang sama.

Jangkitan yang lebih teruk, 16-20 mg / kg sehari, dibahagikan kepada tiga atau empat dos yang sama.

Bagi anda yang sukar menelan kapsul, clindamycin juga terdapat dalam butiran larut dalam air.

Oleh itu, dapat disimpulkan bahawa clindamycin adalah antibiotik yang berkesan untuk pelbagai jenis jangkitan. Bukan itu sahaja, bahkan clindamycin juga digunakan untuk merawat jerawat.

Tetapi sekali lagi ia mesti dipertimbangkan kerana terdapat banyak kemungkinan kesan sampingan yang disebabkan oleh klindamisin, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu. Dengan cara itu doktor dapat mempertimbangkan faedah dan risiko sebelum menetapkan antibiotik ini.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!