Kesihatan

Leptospirosis

Kadang kala kita terlalu memandang rendah makanan ringan di tempat yang kotor. Sebenarnya, jika anda tidak berhati-hati dalam memakan makanan ringan ini, anda mungkin berisiko terkena leptospirosis.

Mari mengetahui lebih lanjut mengenai penyakit ini!

Apa itu leptospirosis?

Leptospirosis adalah sejenis jangkitan bakteria yang jarang dijumpai dari haiwan. Penyebaran jangkitan ini biasanya terjadi melalui air kencing haiwan, termasuk sigung, tikus, rubah, rakun, dan binatang ternakan lain.

Haiwan ini kadang-kadang tidak mempunyai gejala, tetapi boleh menjadi pembawa bakteria.

Dalam kebanyakan kes, leptospirosis tidak menyebabkan masalah berbahaya seperti kematian.

Beberapa spesies genus bakteria Leptospira menyebabkan leptospirosis dan boleh mengembangkan keadaan seperti meningitis yang boleh membawa maut. Keadaan ini secara amnya tidak akan berpindah dari satu orang ke orang lain.

Baca juga: Cukup dengan bahan-bahan rumah, ini adalah cara menghilangkan kantung mata

Apa yang menyebabkan leptospirosis?

Leptospirosis disebabkan oleh bakteria yang disebut Penyiasat Leptospira. Organisma ini terdapat di banyak haiwan dan tinggal di buah pinggang.

Bakteria akan dibawa oleh air kencing yang sering dijumpai di dalam tanah setelah membuang air kecil.

Sekiranya anda berada di sekitar tanah atau air di mana haiwan yang dijangkiti membuang air kecil, kuman boleh menyerang tubuh melalui celah-celah kulit.

Terdapat beberapa bukaan yang boleh masuk bakteria atau kuman, seperti calar, luka terbuka, atau kawasan kering. Selain itu, bakteria juga dapat masuk melalui hidung, mulut, atau organ kelamin.

Penyakit ini sukar dijangkiti dari manusia lain, tetapi boleh menular kerana hubungan seksual atau penyusuan.

Seseorang yang sering melakukan aktiviti di luar rumah atau sering berinteraksi dengan haiwan mempunyai kemungkinan dijangkiti bakteria yang menyebabkan leptospirosis.

Siapa yang lebih berisiko menghidap leptospirosis?

Secara umum, orang yang sering melakukan aktiviti luar lebih berisiko terkena leptospirosis. Contohnya seperti:

 • Petani
 • Doktor haiwan
 • Tukang daging
 • Pekerja pembetung
 • Pelombong
 • Orang yang mandi di tasik, sungai, atau terusan air tawar

Apakah gejala dan ciri leptospirosis?

Tanda dan gejala leptospirosis biasanya muncul secara tiba-tiba sekitar 5 hingga 14 hari setelah dijangkiti bakteria. Walau bagaimanapun, tempoh inkubasi boleh berkisar antara 2 hingga 30 hari.

Biasanya, penyakit ini akan bermula dengan gejala ringan yang disifatkan oleh demam, menggigil, batuk, cirit-birit, muntah, sakit kepala, mata merah, penyakit kuning dan sakit otot.

Penyakit Leptospirosis yang telah memasuki tahap yang teruk biasanya akan menunjukkan gejala setelah gejala ringan hilang. Gejala biasanya bergantung pada organ vital mana yang terlibat.

Pada tahap ini, leptospirosis dapat menyebabkan gagal ginjal atau hati, masalah pernafasan, meningitis, dan boleh membawa maut jika tidak segera dirawat.

Penyakit ini boleh menyebabkan gejala yang berbeza bergantung pada organ mana yang dijangkiti. Beberapa gejala yang akan dirasakan termasuk yang berikut:

Gejala pada jantung, hati, dan buah pinggang

Sekiranya leptospirosis mempengaruhi jantung, hati, dan buah pinggang, orang yang dijangkiti mungkin mengalami beberapa gejala.

Gejala yang akan dirasakan, seperti keletihan, degupan jantung yang cepat, sakit otot, loya, mimisan, sakit dada, dan kurang selera makan.

Di samping itu, tanda-tanda lain juga akan menyertai, dalam bentuk penyakit kuning dan penurunan berat badan.

Tanpa rawatan yang tepat, penyakit ini boleh menyebabkan kegagalan buah pinggang yang mengancam nyawa. Gejala kadang-kadang serupa dengan penyakit lain, termasuk selesema dan meningitis, jadi penting untuk berjumpa dengan doktor anda.

Gejala pada otak

Sekiranya penyakit ini mempengaruhi otak atau saraf tunjang, meningitis, ensefalitis, atau kedua-duanya boleh berkembang.

Meningitis adalah jangkitan pada selaput yang menutupi otak dan saraf tunjang.

Sementara itu, ensefalitis merujuk kepada jangkitan tisu otak. Kedua-dua keadaan ini biasanya akan mempunyai tanda dan gejala yang serupa.

Beberapa gejala termasuk kekeliruan atau disorientasi, mengantuk, sawan, demam tinggi, mual atau muntah, kepekaan terhadap cahaya, dan tingkah laku agresif atau tidak biasa.

Meningitis atau ensefalitis yang tidak dirawat boleh menyebabkan kerosakan serius pada otak. Selain itu, penghidap juga cenderung mengalami keadaan kesihatan yang mengancam nyawa.

Gejala di paru-paru

Bakteria penyebab penyakit yang telah mempengaruhi paru-paru dapat menyebabkan penderita mengalami kesukaran bernafas. Gejala yang akan dirasakan secara normal akan dirasakan dengan jelas dan memerlukan rawatan perubatan segera.

Beberapa gejala jangkitan yang menyebar ke paru-paru adalah demam tinggi, batuk darah, dan sesak nafas atau kesukaran bernafas.

Dalam kes yang teruk, penghidapnya mungkin berdarah sehingga menyebabkan mati lemas.

Apa kemungkinan komplikasi leptospirosis?

Sekiranya anda telah merasakan beberapa gejala penyakit ini, anda harus segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat. Sekiranya tidak dirawat dengan segera penyakit ini boleh menyebabkan beberapa komplikasi serius di dalam badan.

Beberapa penyakit lain yang disebabkan adalah kegagalan buah pinggang atau hati, meningitis, kesukaran bernafas, dan pendarahan.

Bagaimana merawat dan merawat leptospirosis?

Rawatan di doktor

Untuk kes ringan, doktor anda mungkin menetapkan antibiotik, seperti doxycycline atau penisilin. Sementara itu, pesakit dengan leptospirosis yang teruk biasanya perlu menghabiskan masa di hospital.

Pesakit dengan kes yang teruk akan mendapat rawatan penyakit ini dengan menggunakan antibiotik intravena. Pentadbiran bergantung pada organ mana yang mempengaruhi leptospirosis.

Pesakit mungkin memerlukan ventilator untuk membantu pernafasan semasa rawatan sedang dijalankan.

Cecair intravena dapat memberikan penghidratan dan nutrien penting kepada tubuh. Bukan hanya itu, jika leptospirosis mempengaruhi buah pinggang, maka dialisis mungkin diperlukan.

Tempat tinggal di hospital adalah dari beberapa minggu hingga beberapa bulan. Jangka masa penyembuhan sangat bergantung pada bagaimana pesakit bertindak balas terhadap antibiotik dan seberapa teruk jangkitan itu merosakkan organ tubuh.

Dalam beberapa kes, ujian mungkin memerlukan pengulangan untuk mengesahkan keputusan peperiksaan. Doktor akan bertanya mengenai perjalanan pesakit baru-baru ini, terutama ke kawasan yang terdedah kepada penyebaran leptospirosis

Cara merawat leptospirosis secara semula jadi di rumah

Anda juga boleh merawat penyakit ini di rumah, yang paling penting adalah memastikan air minuman di rumah benar-benar bersih dan tidak tercemar.

Sebagai pilihan, anda juga boleh memilih air botol yang masih tertutup rapat untuk memastikan kebersihannya.

Ini perlu dilakukan kerana tidak mustahil minuman anda akan tercemar oleh bakteria leptospira. Bagus, rebus air terlebih dahulu dan masukkan ke dalam teko atau bekas tertutup lain sebelum diminum.

Apakah ubat leptospirosis yang biasa digunakan?

Ubat untuk leptospirosis di farmasi

Ubat antibiotik yang biasa digunakan untuk leptospirosis adalah penisilin dan doxycycline. Bukan hanya antibiotik, untuk menghilangkan rasa sakit, secara umum anda juga disarankan untuk mengambil paracetamol untuk merawat gejala awal leptospirosis, seperti demam atau sakit otot.

Ubat leptospirosis semula jadi

Untuk mengurangkan gejala yang terjadi, Anda juga dapat mengatasinya dengan cara yang semula jadi, pastikan air minum tidak tercemar, segera merawat luka terbuka, dan pastikan anda menggunakan alas kaki.

Apakah makanan dan pantang larang bagi penghidap leptospirosis?

Bagi anda yang menderita penyakit ini, sangat digalakkan memakan makanan yang mengandungi banyak protein, lektin, saponin, kolagen, asid amino, fosforus, dan zink.

Kemudian, untuk makanan tidak ada larangan khas. Hanya dengan penghidap leptospirosis yang masih harus menjaga diet yang sihat. Jangan terlalu kerap makan sumber penyakit makanan seperti makanan kolesterol jahat, makanan pedas, dan alkohol.

Cara mencegah leptospirosis?

Sejumlah langkah dapat membantu mengurangkan risiko terkena leptospirosis, terutama bagi orang yang bekerja di luar rumah.

Pencegahan ini bergantung pada jenis aktiviti yang dapat meningkatkan risiko penyebaran jangkitan, seperti:

Sukan air

Sekiranya anda ingin melakukan sukan air semasa bercuti atau seseorang yang selalu berenang di air tawar perlu mengambil langkah berjaga-jaga. Salah satu cara adalah memastikan setiap kulit ditutup dengan pakaian kalis air.

Ini bertujuan untuk melindungi dari pelbagai jangkitan, seperti hepatitis A dan giardiasis. Setelah berenang di air tawar, sebaiknya segera mandi supaya bakteria atau kuman yang melekat tidak menyebar ke bahagian badan yang lain.

Pendedahan di tempat kerja

Bagi orang yang bekerja dengan haiwan, hubungan dengan air atau tanah biasanya berpotensi dicemari bakteria penyebab penyakit. Atas sebab ini, pekerja mesti memakai pakaian pelindung dan mematuhi undang-undang dan peraturan tempatan.

Sebilangan peralatan harus digunakan untuk mengelakkan kemungkinan jangkitan kuman. Peralatan yang diperlukan, seperti sarung tangan, topeng muka, but, dan kacamata.

Melancong atau ke tempat-tempat pelancongan

Orang yang suka melakukan perjalanan ke kawasan di mana bakteria yang menyebabkan leptospirosis hidup perlu mengambil langkah berjaga-jaga awal. Pencegahan ini bertujuan untuk mengelakkan masalah yang lebih serius timbul.

Langkah pencegahan yang boleh diambil untuk mengelakkan bakteria ini adalah dengan meminum banyak air suam. Selain itu, jika kulit mempunyai luka maka bersihkan dan tutup kawasan yang cedera dengan pakaian kalis air.

Pegawai bencana dalam bidang tertentu

Pekerja yang mempunyai risiko leptospirosis tinggi adalah pekerja kecemasan atau anggota tentera di zon bencana. Biasanya, orang yang bekerja di bidang ini sering terdedah kepada bakteria tanpa menyedarinya.

Kaedah lain untuk mencegah leptospirosis termasuk:

 • Mengawal perosak, terutamanya tikus
 • Basuh tangan dengan sabun dan air setelah mengendalikan haiwan
 • Elakkan menyentuh haiwan mati dengan tangan kosong
 • Bersihkan luka dengan segera dan tutup luka dengan betul
 • Pakai pakaian pelindung ketika bekerja di tempat yang berisiko
 • Hentikan aktiviti yang berkaitan dengan sungai, sungai atau tasik
 • Jangan mengambil air minuman dari sungai kecuali jika ia mendidih

Sekiranya anda mempunyai haiwan peliharaan yang cenderung menjadi pembawa bakteria, seperti anjing, vaksinasi harus dilakukan secara berkala.

Orang yang berisiko terkena bakteria penyebab penyakit biasanya disebabkan oleh hubungan langsung dengan darah haiwan.

Bakteria juga dapat bertahan hidup di tanah dan air selama berbulan-bulan. Oleh itu, perlu mengambil langkah berjaga-jaga yang betul agar penyakit ini tidak menjangkiti badan. Rawatan segera dengan pakar diperlukan untuk mengelakkan jangkitan menjadi lebih serius.

Bagaimana untuk ddiagnosis leptospirosis

Untuk memeriksa leptospirosis, doktor biasanya akan melakukan ujian darah sederhana untuk mengetahui antibodi. Antibodi adalah organisma yang dihasilkan oleh tubuh untuk melawan bakteria.

Sekiranya anda mempunyai penyakit di dalam badan anda dan menjalani ujian darah, kemungkinan hasil positif yang anda dapatkan adalah palsu atau menunjukkan antibodi dari jangkitan sebelumnya.

Oleh itu, doktor akan melakukan ujian kedua kira-kira seminggu kemudian untuk mengesahkan hasilnya.

Diagnosis yang tepat dapat diperoleh dengan melakukan pemeriksaan susulan yang lain.

Salah satu ujian yang dilakukan doktor adalah ujian DNA. Walau bagaimanapun, ujian ini lebih mahal dan memakan masa dan belum tersedia di beberapa kawasan di dunia.

Terapi leptospirosis yang biasa digunakan

Mengatasi penyakit ini dapat dilakukan dengan dua terapi, iaitu:

1. Terapi bukan farmakologi

Terapi ini memberi tumpuan kepada penyediaan cecair dan pemakanan. Biasanya apabila anda mengalami leptospirosis, selera makan anda akan berkurang.

Hidrat dengan cecair yang mengandungi elektrolit sehingga penghidratan yang baik dicapai, pantau pengeluaran elektrolit dan air kencing dengan seimbang cecair / 24 jam.

2. Terapi farmakologi

Secara amnya, terapi farmakologi ini sama seperti penyakit sistemik akut yang lain. Kesakitan dirawat dengan analgesik, kegelisahan dan kegelisahan dikendalikan dengan ubat penenang, demam diberikan antipiretik, jika sawan diatasi dengan antikonvulsan.

Baca juga: Penyebab Leukemia dan Cara Mengubatinya, Mari Ketahui!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!