Kesihatan

12 Khasiat Benih Hitam Yang Perlu Anda Ketahui

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!

Anda mungkin pernah mendengar tentang Benih Hitam atau juga dikenali sebagai jintan hitam (Nigella sativa). Tumbuhan ini banyak ditanam di Timur Tengah atau Eropah Timur.

Nah, untuk penjelasan penuh mengenai Benih Hitam? Ayuh, lihat lebih lanjut di bawah.

Sejarah Benih Hitam

Jintan hitam. Sumber Foto: therahnuma.com

Biji Hitam adalah salah satu ubat herba yang telah diakui secara meluas untuk kebaikannya. Tumbuhan ini banyak ditanam di Pakistan dan India dan merupakan ubat tradisional di rantau ini.

Selama bertahun-tahun, proses imigrasi membantu penanaman tanaman itu tersebar luas ke Eropah Timur dan Amerika Utara.

Benih Hitam untuk masyarakat Islam cukup dikenali, di beberapa negara tanaman ini juga disebut dengan nama shuniz, khodhira, jintan hitam, atau jintan hitam.

Biji Hitam mempunyai banyak manfaat kesihatan serta bahan-bahan kosmetik, seperti membantu menurunkan berat badan, memperbaiki keadaan kulit, dan bahkan merawat barah dan diabetes.

Kandungan jintan hitam

Jintan hitam berisi thymoquinone, yang merupakan sebatian antioksidan dan anti-radang yang juga mempunyai sifat pengurangan tumor.

Anda boleh mengambilnya dalam bentuk cair untuk diminum, kapsul atau minyak yang disapu pada kulit. Selain itu, ia juga digunakan untuk mencampurkan minyak urut, syampu, produk penjagaan kulit, dan wangian.

Borang pembungkusanjintan hitam

Biasanya jintan hitam dibungkus dalam kapsul, cairan pekat menyerupai madu untuk diminum, atau ada juga bentuk cecair dan gel yang disapukan terus ke kulit.

Minyak ini juga ditambahkan pada persediaan memasak dan untuk produk penjagaan kecantikan.

Pelbagai kebaikan Benih Hitam

Terdapat banyak faedah Benih Hitam yang dapat anda rasakan, dari kecergasan hingga pencegahan penyakit. Sebahagian daripadanya adalah:

1. Menurunkan berat badan

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa Minyak Benih Hitam dapat membantu mengurangkan berat badan.

Ulasan yang diterbitkan dalam Jurnal Diabetes & Gangguan Metabolik pada tahun 2013 mendapati bahawa jintan hitam atau Biji Hitam dapat berkesan dalam menangani kegemukan.

Selain itu, minyak biji hitam ini dapat mengurangkan faktor risiko pada beberapa orang yang gemuk.

Manfaat jintan hitam dapat diperoleh dengan memasukkan minyak Benih Hitam ke dalam program diet yang dimakan (rendah kalori). Hasilnya, penurunan berat badan dan tahap trigliserida di dalam badan.

2. Manfaat untuk kulit

Jintan hitam atau Biji Hitam bermanfaat bagi anda yang mempunyai keadaan kulit seperti berikut:

  • Ekzema: Menurut kajian skala kecil yang dilakukan pada tahun 2013, menunjukkan manfaat Minyak Benih Hitam dapat mengurangkan eksim pada tangan.
  • Jerawat: Antimikrob dan anti-radang Minyak Benih Hitam dapat menyembuhkan jerawat. Dalam satu kajian, 58 peratus peserta mengatakan bahawa rawatan itu berjaya, sementara 35 persen merasa cukup.

Dalam satu biji jintan hitam mengandungi 15 jenis asid amino, protein, Ca, FE, Na, K dengan bahan aktif thymoquinone, dithymouinone, thymohydroquimone, tyhmol yang telah terbukti dapat meningkatkan imuniti dan mencegah penuaan pramatang.

Thymoquinone adalah salah satu bahan dalam biji jintan hitam yang berguna untuk memusnahkan toksin dalam badan, meningkatkan daya tahan dan meningkatkan nutrisi untuk kulit dan badan.

Gabungan Benih Hitam dengan madu dan minyak zaitun bahkan boleh menjadi bahan semula jadi yang telah digunakan selama ribuan tahun dan baik untuk keperluan harian dan penjagaan kulit.

3. Menurunkan kolesterol

Kajian lain menunjukkan bahawa suplemen dengan jintan hitam atau Biji Hitam, dapat meningkatkan penurunan yang signifikan untuk kolesterol jahat dan trigliserida darah.

Satu lagi kajian pada 57 pesakit diabetes menunjukkan bahawa menambahkan jintan hitam selama satu tahun menurunkan jumlah kolesterol LDL.

4. Membunuh bakteria jahat

Bakteria penyebab penyakit berada dalam senarai panjang jangkitan berbahaya, mulai dari jangkitan telinga hingga radang paru-paru.

Beberapa kajian mendapati bahawa Benih Hitam mungkin mempunyai sifat antibakteria dan berkesan terhadap bakteria tertentu.

5. Mengurangkan keradangan

Dalam kebanyakan kes, keradangan adalah tindak balas imun yang normal yang membantu melindungi tubuh daripada kecederaan dan jangkitan. Sebaliknya, keradangan kronik dipercayai menyumbang kepada pelbagai penyakit, seperti barah, diabetes dan penyakit jantung.

Beberapa penyelidikan juga mendapati bahawa Benih Hitam mungkin mempunyai kesan anti-radang yang kuat di dalam badan.

Dalam satu kajian dengan sampel 42 orang dengan artritis reumatoid, mengambil 1,000 mg minyak biji hitam setiap hari selama lapan minggu mengurangkan tanda-tanda keradangan.

Begitu juga dengan thymoquinone, sebatian aktif dalam Black Seed juga dipercayai dapat membantu mengurangkan keradangan pada sel barah pankreas.

Walaupun hasilnya menjanjikan, kebanyakan kajian manusia terhad kepada orang-orang dengan keadaan tertentu. Lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk memahami bagaimana Benih Hitam dapat mempengaruhi peradangan pada umumnya.

6. Melindungi hati

Hati adalah organ yang sangat penting. Fungsinya sangat penting untuk menghilangkan toksin, memproses nutrien dan menghasilkan protein dan bahan kimia yang sangat penting untuk tubuh.

Beberapa kajian yang dilakukan terhadap haiwan mendapati bahawa biji jintan hitam dapat membantu melindungi hati daripada kecederaan dan kerosakan tersebut.

Kajian lain juga menunjukkan bahawa jintan hitam juga melindungi tikus daripada kerusakan hati yang disebabkan.

7. Mengawal gula dalam darah

Gula darah tinggi boleh menyebabkan banyak gejala negatif, termasuk peningkatan dahaga, penurunan berat badan yang tidak disengajakan, keletihan dan kesukaran untuk menumpukan perhatian.

Sekiranya dibiarkan lama, gula darah tinggi boleh menyebabkan akibat yang lebih serius, seperti kerosakan saraf, perubahan penglihatan, dan penyembuhan luka yang lambat.

Beberapa bukti menunjukkan bahawa biji jintan hitam dapat membantu menjaga gula darah tetap stabil. Ini menghalang anda daripada mendapat kesan sampingan gula darah tinggi yang berbahaya.

Satu tinjauan dari tujuh kajian menunjukkan bahawa suplemen dengan biji jintan hitam dapat meningkatkan kadar gula darah menjadi normal.

8. Khasiat Benih Hitam untuk perut

Tidak banyak orang tahu bahawa jintan hitam cukup berkesan untuk mengatasi sejumlah masalah dalam sistem pencernaan, termasuk perut. Manfaat Benih Hitam untuk perut tidak dapat dipisahkan dari kandungannya.

Jintan hitam dipercayai dapat melegakan simptom dan merawat luka yang disebabkan oleh keradangan di perut. Keadaan ini umumnya berlaku kerana kadar asid yang berlebihan, menyebabkan kerengsaan pada dinding perut.

Benih Hitam juga dapat membantu melindungi lapisan perut dan mencegah pembentukan luka akibat keradangan.

9. Menjaga kecantikan

Selain dapat mengatasi masalah jerawat, kesan anti-mikroba dan anti-radang Biji Hitam juga boleh menjadi penyelesaian lain.

Berdasarkan kajian, 58% peserta yang menggunakan minyak ini sebagai ubat jerawat menyatakan bahawa tindak balas terhadap rawatan adalah baik.

Selain itu, jintan hitam dalam bentuk minyak juga dianggap dapat melembapkan rambut dan melembutkan kulit.

10. Kebaikan jintan hitam pada sperma

Dalam percubaan klinikal beberapa lelaki yang mempunyai sperma berkualiti rendah, didapati bahawa penggunaan Minyak Benih Hitam dapat meningkatkan pergerakan dan kualiti sperma menjadi lebih subur.

Meningkatkan jumlah sperma, serta meningkatkan jumlah air sperma itu sendiri.

11. Faedah Benih Hitam untuk Promil

Selain pelbagai faedah di atas, jintan hitam juga sesuai untuk anda yang menjalani program kehamilan atau promil, anda tahu. Manfaat Black Seed untuk Promil tidak dapat dipisahkan dari kandungan di dalamnya.

Menurut kajian 2019, selain meningkatkan pengeluaran sperma, jintan hitam juga dapat mengoptimumkan pergerakan folikel dan menyokong pembebasan hormon seks seperti testosteron dan progesteron.

Dengan cara itu, kemungkinan konsepsi dan kehamilan lebih tinggi.

12. Faedah untuk artritis reumatoid

Manfaat jintan hitam ini dalam bentuk minyak juga dipercayai dapat membantu merawat penyakit artritis reumatoid.

Dalam penyelidikan yang dilakukan dengan peserta, beberapa wanita dengan artritis reumatoid tahap ringan dan sederhana, diberi kapsul minyak jintan hitam atau plasebo setiap hari selama satu bulan.

Hasil kajian menunjukkan bahawa memberi minyak jintan hitam dapat mengurangkan gejala arthritis dalam bentuk keradangan dan pembengkakan sendi.

13. Manfaat lain dari jintan hitam

Jintan hitam (Nigella Sativa) atau Biji Hitam, juga dianggap bermanfaat untuk beberapa keadaan kesihatan, seperti berikut:

  • Kanser

Benih Hitam menunjukkan bahawa thymoquinone dalam minyak yang terkandung di dalamnya dapat mempengaruhi kematian sel yang diprogramkan, atau apoptosis pada beberapa jenis sel barah.

Ini termasuk barah otak, leukemia, dan barah payudara.

Biji Hitam dipercayai memiliki kandungan yang disebut chemoagent 5-fluorurachil yang dapat menekan pertumbuhan barah. Di samping itu, kandungannya thymoquinone Ia juga dapat membantu mencegah barah payudara.

Walau bagaimanapun, para penyelidik belum mengetahui seberapa berkesan minyak itu untuk merawat orang yang menghidap penyakit barah.

  • Fungsi hati dan buah pinggang

Menurut kajian 2013 yang dilakukan pada haiwan (tikus), minyak Benih Hitam dapat mengurangkan komplikasi penyakit hati dan ginjal dan memperbaiki struktur organ. Penyelidik tidak mengetahui sama ada kesan ini juga akan berlaku pada manusia.

  • Diabetes

Menurut sebuah artikel di Jurnal Endokrinologi & Metabolisme Minyak biji hitam mungkin mempunyai sifat antidiabetik dan dapat meningkatkan kadar gula dalam darah.

Sekali lagi, kajian ini menggunakan model haiwan, jadi lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk mengesahkan keberkesanan jintan hitam atau biji hitam pada manusia.

Madu Benih Hitam

Selain dimakan sendiri, jintan hitam juga tersedia dalam bentuk yang telah dicampur dengan madu. Gabungan kedua-duanya tentunya mempunyai banyak manfaat kesihatan.

Menurut jurnal yang diterbitkan di PeertechzMadu Benih Hitam mengandungi sifat anti-bakteria yang dapat membantu menyembuhkan luka.

Apabila badan cedera dan mengalami jangkitan, bakteria secara semula jadi akan membiak dalam masa yang cukup cepat. Walaupun tidak menyebabkan penyakit, dalam keadaan tertentu ia boleh menjadi berbahaya jika dibiarkan.

Untuk mengatasinya, anda boleh menjadikan madu Benih Hitam sebagai penyelesaiannya. Berdasarkan kajian yang telah dilakukan, cairan madu Biji Hitam adalah agen antibakteria yang cukup berkesan untuk merawat luka.

Cara minum Biji Hitam

Kini jintan hitam telah banyak dipasarkan dalam pelbagai bentuk. Untuk menggunakannya, anda hanya memilih produk mana yang paling sesuai dengan keperluan anda.

Perlu diingat bahawa anda tidak boleh minum Biji Hitam dalam bentuk mentah secara langsung. Ia mesti diproses terlebih dahulu agar tidak mengganggu sistem pencernaan dan menghasilkan rasa yang enak. Untuk kapsul Benih Hitam, anda boleh minum 1 hingga 3 biji setiap hari.

Selain minum kapsul biji hitam, seperti yang dilaporkan oleh Garis Kesihatan, anda juga boleh memanggangnya dan kemudian ditumbuk dan ditaburkan pada roti atau kari. Cara lain untuk meminum Biji Hitam adalah mencampurkannya ke dalam jus, yogurt, atau oatmeal.

Walaupun begitu, sebelum meminumnya, ada baiknya anda memperhatikan perbezaan antara Benih Hitam sebenar atau palsu. Ini supaya manfaatnya dapat dirasakan di dalam badan. Pembungkusan biji hitam asli biasanya ditutup dan termasuk izin menjual dan mengedar.

Kesan sampingan

Minyak biji dan serbuk jintan hitam juga termasuk dalam kategori selamat apabila dimakan untuk rawatan yang digunakan selama 3 bulan atau kurang.

Tidak ada maklumat yang cukup dipercayai untuk mengetahui sama ada jumlah yang terdapat dalam serbuk jintan hitam adalah selamat apabila digunakan lebih dari 3 bulan.

Lebih selamat anda dapat berjumpa dengan ahli farmasi atau doktor jika anda ingin mengonsumsi Biji Hitam, terutama jika anda ingin menggunakannya sebagai ubat.

Benih Hitam juga boleh menyebabkan ruam dan alergi pada sesetengah orang. Ia juga boleh menyebabkan sakit perut, muntah, atau sembelit. Sekiranya anda mengalami ini, segera hubungi doktor anda.

Apabila digunakan pada kulit, minyak jintan hitam dalam bentuk gel relatif selamat, untuk penggunaan jangka pendek.

Namun, bagi sesetengah orang, ia juga boleh menyebabkan ruam dan alergi, bergantung pada keadaan dan kepekaan setiap kulit.

Amaran khas

Bagi anda yang hamil dan menyusu, jintan hitam nampaknya selamat dalam jumlah normal yang dimakan sebagai makanan semasa mengandung.

Walau bagaimanapun, mengambil jumlah yang lebih besar untuk rawatan, tidak digalakkan. Jintan hitam dapat melambatkan atau menghentikan rahim daripada berkontrak.

Tidak ada maklumat yang cukup untuk mengetahui sama ada jintan hitam selamat digunakan semasa menyusu. Lebih baik mengelakkan penggunaan semasa menyusu.

Cara umum jika anda ingin mencuba menggunakan Benih Hitam sebagai rawatan, disarankan untuk selalu berjumpa doktor.

Dengan cara itu, doktor akan menentukan sama ada anda boleh menggunakannya atau tidak.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!