Kesihatan

Mesti Tahu, Ibu! Inilah sebab mengapa rasa susu ibu boleh berubah

Sudah tentu, ibu yang menyusui mendapati bayi mereka tiba-tiba tidak mahu minum susu ibu. Ini mungkin kerana susu ibu mengubah rasanya. Berikut adalah beberapa faktor penyebabnya, mari kita lihat ulasannya!

Baca Juga: Manual vs Electric Breast Pump, Mana Yang Lebih Hasil dan Lebih Cepat? Lihatlah Moms

Sebab rasa susu ibu boleh berubah

Pada dasarnya rasa susu ibu manis kerana berasal dari laktosa atau gula semula jadi yang dihasilkan dalam tubuh ibu yang menyusu. Dilaporkan oleh Very Well Family, rasa susu ibu boleh berubah kerana beberapa faktor, termasuk:

Hormon

Perubahan tahap hormon dalam badan boleh mempengaruhi rasa susu yang anda hasilkan. Pergeseran tahap hormon dalam badan anda dari kehamilan, melahirkan anak, haid lagi, hingga kehamilan kedua boleh mempengaruhi rasa susu ibu.

Bersenam terlalu keras

Penumpukan asid laktik dalam badan bersama dengan rasa asin peluh pada payudara kerana bersenam dapat mengubah rasa susu ibu anda. Nah, untuk mengurangkan kesannya, jangan terlalu banyak bersenam.

Di samping itu, anda juga harus membersihkan payudara yang berpeluh sebelum menyusu atau mengeluarkan susu ibu.

Dadah

Ternyata ubat yang dimakan dapat mengubah rasa susu ibu, anda tahu Moms. Sekiranya anda mengambil ubat dan bayi anda juga tidak mahu menyusui, itu mungkin kerana rasa susu ibu anda dipengaruhi oleh ubat yang anda minum.

Anda harus berjumpa dengan keadaan ini dengan doktor sekiranya anda mengesyaki ini adalah penyebab bayi tidak mahu minum susu ibu.

Asap

Sekiranya anda merokok, ini boleh menyebabkan bau susu ibu dan bau asap. Sekiranya anda merokok, minum air sekurang-kurangnya dua jam sebelum menyusu untuk mengurangkan bau asap.

Alkohol

Cuba jangan mengambil alkohol, ini kerana alkohol boleh mempengaruhi rasa susu ibu. Di samping itu, diperlukan sekitar 2 jam untuk menghilangkan kesan alkohol pada badan dan susu ibu.

susu ibu beku

Sudah tentu, ibu sering menyimpan susu ibu di peti sejuk beku dan susu ibu dibekukan. Ternyata susu ibu yang beku kadang-kadang boleh berbau dan terasa sabun ketika dicairkan. Walaupun tidak berbahaya untuk diberikan kepada anak kecil anda, kebanyakan orang tidak menyukai rasanya kerana ia berbeza dengan susu ibu yang normal.

Mastitis

Mastitis adalah jangkitan pada payudara yang boleh menyebabkan susu ibu mempunyai rasa yang lebih kuat dan masin. Pada dasarnya jika anda menghidap mastitis, tidak mengapa meneruskan penyusuan susu ibu, tetapi bayi anda mungkin enggan menyusu.

Bukan hanya itu, rawatan mastitis juga memerlukan anda mengambil antibiotik yang boleh memberi kesan pada rasa susu ibu.

Produk penjagaan badan

Produk penjagaan badan yang anda gunakan, seperti losyen, minyak wangi, atau sabun mandi, yang disapukan di sekitar payudara boleh mengubah rasa susu ibu, anda tahu.

Sebaiknya, jika anda menggunakan produk badan di kawasan berhampiran atau tepat pada payudara. Pastikan mencuci payudara dengan baik sebelum memberi makan anak kecil anda.

Oleh itu, adakah anda tahu apa yang menyebabkan rasa susu ibu berubah? Jangan biarkan bayi tidak mahu mengambil susu ibu.

Ini kerana susu ibu mempunyai banyak faedah untuk pertumbuhan dan perkembangan bayi. Bukan hanya untuk bayi, tetapi juga baik untuk badan anda.

Cuba berikan penyusuan susu ibu secara eksklusif sehingga usia 6 bulan. Dalam tempoh ini, cuba berikan susu ibu kepada bayi sahaja, tanpa pengambilan tambahan. Ini kerana terdapat banyak faedah penyusuan susu ibu yang dapat diperolehi oleh bayi.

Nah, setelah memberi ASI eksklusif selama 6 bulan, anda hanya dapat memberi makanan pelengkap untuk memenuhi pertumbuhan dan perkembangan anak anda seperti keperluan karbohidrat, protein, lemak, serta vitamin dan mineral.

Namun, penyusuan susu ibu masih dapat diteruskan sehingga usia 2 tahun, Moms agar pertumbuhan dan perkembangan anak lebih lengkap dan memuaskan.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.