Kesihatan

Acyclovir

Acyclovir adalah salah satu ubat yang biasa digunakan untuk merawat penyakit virus, termasuk herpes dan cacar air. Tetapi ingat, virus tidak dapat hilang sepenuhnya kerana ubat ini hanya melegakan simptom dan mengurangkan jangka masa jangkitan.

Ayuh, ketahui lebih lanjut mengenai ubat ini!

Untuk apa asiklovir?

Acyclovir adalah ubat yang digunakan untuk mengurangkan kesakitan dan menyembuhkan parut dan lepuh yang disebabkan oleh cacar air, herpes zoster (herpes zoster) dan herpes. Ubat ini juga boleh digunakan untuk merawat herpes genital.

Apakah fungsi dan faedah asiklovir?

Pada sesetengah orang yang sering dijangkiti cacar atau herpes, penggunaan acyclovir dilakukan untuk mengurangkan kekerapan berlakunya penyakit ini. Kerana penyakit ini disebabkan oleh virus, asiklovir termasuk dalam ubat antivirus.

Walau bagaimanapun, asiklovir bukanlah ubat untuk penyakit ini. Kerana virus yang menyebabkan jangkitan tetap ada di dalam tubuh, bahkan ketika penyakit itu tidak muncul.

Acyclovir hanya menjadikan penyakit ini kurang parah dan mengurangkan tempoh wabaknya. Ubat ini menjadikan parut sembuh lebih cepat, mencegah pembentukan parut baru dan mengurangkan luka atau gatal yang disebabkan oleh penyakit ini.

Jenama dan harga ubat Acyclovir

Acyclovir boleh didapati dalam bentuk tablet dan salap. Berikut adalah perincian mengenai jenama dan harga ubat berdasarkan bentuk dan dos:

 • Tablet Acyclovir (200mg) dijual dalam kisaran Rp 500-11.000 per tablet. Tanda dagangan yang tersedia merangkumi Acyclovir Hexpharm, Kimia Farma, Novell, Zoter, dan Zovirax.
 • Tablet Acyclovir (400mg) dijual dalam kisaran Rp 800-14.000 per tablet. Tanda dagang yang ada merangkumi Acifar, Dexa Medica, Novell, Clinovir, Matrovir, dan Clopes.
 • Salap Acyclovir (5%) dijual dalam kisaran Rp 4.000-178.000 per tablet. Tanda dagang yang ada merangkumi Erela, Lacyvir, Azofir, Scanovir, Molavir, Zovirax, Palovir, Virules dan Danovir.

Bagaimana cara mengambil asiklovir?

Acyclovir hadir dalam bentuk kapsul oral, cecair, dan tablet bukal. Tablet, kapsul, dan ubat cair biasanya diambil dengan atau tanpa makanan dua hingga lima kali sehari selama 5 hingga 10 hari sebaik sahaja gejala muncul.

Apabila ubat herpes ini digunakan untuk mencegah wabah herpes genital, biasanya digunakan dua hingga lima kali sehari hingga 12 bulan.

Untuk tablet bukal, letakkan tablet di bahagian atas mulut, di antara gusi dan pipi. Diamkan sehingga tablet larut perlahan. Sebelum menyentuh tablet bukal, pastikan tangan anda kering.

Jangan mengunyah, menghancurkan, menghisap, atau menelan tablet bukal. Minum banyak cecair, jika mulut anda terasa kering setelah meminumnya. Cuba minum asiklovir sekitar waktu yang sama setiap hari dan ikuti arahan pada label preskripsi anda.

Bagaimana cara mengambil asiklovir?

Acyclovir juga terdapat dalam bentuk krim dan salap untuk disapu pada kulit (topikal). Krim ini biasanya disapukan lima kali sehari selama 4 hari. Apabila terdapat gejala herpes di mulut seperti kesemutan, kemerahan, gatal, atau benjolan krim ini akan berfungsi dengan baik.

Salap Acyclovir herpes hanya boleh digunakan pada kulit. Jangan biarkan krim masuk ke mata, mulut, hidung atau tertelan.

Krim ini juga tidak boleh digunakan di kawasan yang tidak mengalami kecederaan dan kawasan kemaluan. Setelah menggunakan salap acyclovir herpes, elakkan menambah kosmetik, pelindung matahari, atau balsem bibir di atas luka.

Berapakah dos asiklovir?

Untuk herpes zoster (herpes zoster), dos biasa ialah 800 mg setiap 4 jam, diambil 5 kali sehari selama 7-10 hari.

Untuk herpes genital, dos biasa adalah 200 mg setiap 4 jam, diambil 5 kali sehari selama 10 hari. Terdapat juga dos untuk pencegahan penyakit berulang dan jangkitan berulang seperti berikut:

 • Pencegahan herpes berulang: 400 mg, dua kali sehari, diambil setiap hari sehingga 12 bulan. Terdapat juga mereka yang menggunakan dos 200 mg, tiga kali sehari hingga 200 mg, lima kali sehari
 • Dos untuk jangkitan berulang: 200 mg setiap 4 jam, lima kali sehari, selama 5 hari. Anda harus segera mengambil ubat ini secepat mungkin apabila terdapat tanda-tanda penyakit ini muncul semula

Untuk cacar air, dos biasa ialah 800 mg, 4 kali sehari selama 5 hari. Ambil ubat ini dengan segera apabila gejala pertama muncul. Tidak diketahui apakah ubat ini berkesan jika diambil lebih dari 24 jam setelah gejala awal muncul.

Dos Acyclovir untuk kanak-kanak (2-17 tahun)

Untuk cacar air, dos asiklovir untuk kanak-kanak dengan berat 40 kg atau kurang adalah 20 mg / kg berat badan, diberikan empat kali sehari selama 5 hari.

Dos asiklovir untuk kanak-kanak dengan berat lebih daripada 40 kg, adalah 800 mg, diambil empat kali sehari selama 5 hari.

Ambil ubat ini dengan segera apabila gejala pertama muncul. Tidak diketahui apakah ubat ini berkesan jika diambil lebih dari 24 jam setelah gejala awal muncul.

Dos Acyclovir untuk kanak-kanak (0-1 tahun)

Dos asiklovir untuk kanak-kanak kurang dari 2 tahun tidak diketahui kerana ubat herpes ini belum terbukti selamat dan berkesan apabila digunakan untuk anak usia dini. Lebih baik membincangkannya dengan doktor anda terlebih dahulu.

Dos untuk warga tua 65 tahun ke atas

Buah pinggang orang tua mungkin tidak dapat berfungsi dengan baik. Keadaan ini menjadikan tubuh mereka memproses ubat ini pada waktu yang lebih perlahan.

Akibatnya, tahap tinggi ubat ini akan tinggal di dalam badan untuk jangka masa yang lebih lama. Ini akan meningkatkan risiko kesan sampingan asiklovir.

Doktor anda mungkin akan menurunkan dos anda atau menggunakan jadual minum yang berbeza. Ini dapat mengelakkan pemendapan terlalu banyak ubat di dalam badan.

Adakah asiklovir selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

Ibu mengandung

Ubat herpes ini tergolong dalam ubat kehamilan kategori B, yang bermaksud:

 • Kajian yang dilakukan terhadap haiwan yang mengandung ubat ini tidak menunjukkan risiko kepada janin
 • Tidak ada kajian yang cukup pada wanita hamil untuk menunjukkan sama ada ubat ini menimbulkan risiko kepada janin

Oleh itu, penting bagi anda untuk berjumpa doktor sekiranya anda mengandung atau merancang untuk hamil semasa mengambil ubat ini.

Ibu menyusu

Acyclovir boleh melalui susu ibu dan menyebabkan kesan sampingan pada bayi yang disusui. Bercakap dengan doktor anda mengenai sama ada anda harus berhenti minum ubat atau berhenti menyusu untuk sementara waktu.

Apakah kesan sampingan acyclovir yang mungkin?

Acyclovir dalam bentuk tablet oral tidak menyebabkan rasa mengantuk, tetapi boleh menyebabkan kesan sampingan yang lain. Inilah penjelasan penuh:

Kesan sampingan yang biasa:

 • Mual
 • Gag
 • Cirit-birit
 • Sakit kepala
 • Lemah

Kesan sampingan yang serius:

 1. Perubahan mood atau sikap yang tidak biasa, dengan gejala:
  • Lebih agresif
  • Kekeliruan
  • Kesukaran bercakap
  • halusinasi
  • sawan
  • Koma
 2. Penurunan sel darah merah dan platelet dengan gejala utama keletihan
 3. Masalah hati atau hati
 4. Sakit otot
 5. Reaksi kulit dengan gejala:
  • Keguguran rambut
  • Ruam
  • Kulit menjadi longgar
  • Ruam gatal
  • Sindrom Stevens-Johnson, reaksi kulit alahan yang jarang berlaku
 6. Perubahan penglihatan
 7. Kegagalan buah pinggang dengan gejala:
  • Sakit di buah pinggang atau pelvis (sakit di bahagian sisi dan belakang)
  • Darah dalam air kencing
 8. Reaksi alahan dengan gejala:
  • Kesukaran bernafas
  • Bengkak di tekak atau lidah
  • Ruam
  • Ruam gatal

Ubat ini boleh menyebabkan kesan sampingan yang berbeza pada setiap orang. Kesan sampingan yang biasa adalah tidak sihat. Kesan sampingan yang serius jarang berlaku. Sekiranya anda mengalami kesan sampingan yang mengganggu, berjumpa dengan doktor anda.

Amaran dan perhatian dadah

Orang yang mempunyai masalah buah pinggang

Sekiranya anda mempunyai masalah buah pinggang atau sejarah penyakit buah pinggang, anda mungkin tidak dapat mengeluarkan ubat ini dari badan anda dengan betul. Ini boleh menyebabkan tahap ubat ini dalam badan anda meningkat dan menyebabkan kesan sampingan.

Fungsi buah pinggang anda juga boleh menurun kerana ubat ini. Ini bermaksud, penyakit di buah pinggang anda akan bertambah teruk. Doktor anda akan menyesuaikan dos bergantung pada seberapa baik buah pinggang anda berfungsi.

Penurunan sel darah merah dan platelet

Ubat herpes ini boleh menyebabkan Thrombotic Thrombocytopenic Purpura (TTP) yang merupakan gangguan darah yang dicirikan oleh pembekuan darah pada saluran darah kecil, sehingga menyebabkan platelet rendah.

Ubat ini juga boleh menyebabkan sindrom hemolitik-uremik yang dicirikan oleh kegagalan buah pinggang yang progresif. Keadaan ini menyebabkan tahap rendah sel darah merah dan platelet di badan anda.

Keadaan ini boleh membawa maut sehingga menyebabkan kematian. Gejala termasuk keletihan dan kekurangan tenaga dalam badan.

Hubungan seksual

Anda dinasihatkan untuk tidak melakukan hubungan seks terlebih dahulu apabila anda mempunyai gejala dan tanda-tanda berulang herpes genital. Sekali lagi, ubat ini tidak menyembuhkan jangkitan herpes, jadi anda berpotensi menyebarkan herpes kepada pasangan anda.

Namun, walaupun anda melakukan seks yang selamat, kemungkinan penyebaran herpes genital masih ada, anda tahu.

Hubungi dengan orang lain

Jangkitan herpes sangat berjangkit dan boleh menjangkiti orang lain, walaupun anda mengambil asiklovir.

Anda tidak boleh menghubungi kawasan yang dijangkiti dengan orang lain. Cuba jangan menyentuh kawasan yang dijangkiti dan kemudian menyentuh mata anda.

Anda harus mencuci tangan sekerap mungkin untuk mencegah penularan jangkitan ini kepada orang lain.

Interaksi Acyclovir dengan ubat lain

Dadah yang berinteraksi dengan asiklovir boleh mengubah fungsi dan cara tindakan setiap ubat. Interaksi yang berlaku tidak bermaksud anda harus menghentikan salah satunya.

Ubat biasa yang boleh berinteraksi dengan asiklovir termasuk:

 • Amfoterisin
 • Clozapine
 • Ubat hepatitis B seperti entecavir
 • Ubat HIV, seperti tenofovir dan zidovudine
 • Gentamicin
 • NSAID seperti ibuprofen, diclofenac atau naporxen
 • Antivirus lain seperti valacyclovir
 • Probenecid
 • teofilin
 • Warfarin, ubat antikoagulan
 • Vaksinasi seperti virus varicella atau vaksin zoster
 • Ubat lain yang dimetabolisme oleh enzim CYP1A2, seperti theophylline dan tizanidine

Elakkan minum alkohol semasa mengambil asiklovir, kerana ia dapat melemahkan sistem imun anda dan mungkin memburukkan lagi kesan sampingan dari asiklovir.

Maklumat penting mengenai penggunaan ubat herpes acyclovir

 • Goncangkan suspensi oral acyclovir sebelum mengambilnya. Gunakan picagari atau cawan ubat yang betul untuk memastikan ukuran dos yang betul, jangan gunakan satu sudu teh
 • Kekalkan penghidratan badan. Acyclovir boleh membahayakan buah pinggang anda jika anda tidak minum banyak
 • Sekiranya anda menurunkan berat badan semasa anda mengambil asiklovir jangka panjang, segera hubungi doktor anda
 • Sekiranya anda mendapat ruam herpes zoster atau ruam, maka jaga kebersihannya. Sediakan tisu pakai buang atau tuala yang terpisah, dan gunakan pakaian yang longgar untuk mengelakkan kerengsaan ruam sirap
 • Acyclovir boleh menjadikan kulit anda sensitif terhadap cahaya matahari. Ini dapat meningkatkan risiko terbakar sinar matahari, untuk itu, menghindari paparan sinar matahari secara langsung, gunakan pakaian yang dapat melindungi kulit dan pelindung matahari dengan betul.

Demikian maklumat mengenai ubat herpes acyclovir yang perlu anda ketahui. Jangan lupa berjumpa doktor sebelum menggunakan ubat ini, okey?

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!