Kesihatan

Berlari vs Berjalan, Mana Yang Terbaik?

Setakat ini, berjalan kaki hanya dianggap sebagai aktiviti untuk bergerak dari satu tempat ke tempat lain. Walaupun berjalan boleh menjadi salah satu sukan yang dapat membakar kalori seperti berlari, anda tahu.

Sekiranya anda ingin membakar lebih banyak kalori untuk menurunkan berat badan dengan pantas, berlari adalah pilihan yang lebih baik. Tetapi berjalan kaki juga dapat memberikan banyak manfaat kesihatan, termasuk menolong mengekalkan berat badan ideal.

Lalu antara berlari dan berjalan, aktiviti manakah yang mempunyai lebih banyak faedah untuk kesihatan kita? Mari lihat perbincangan di bawah!

Berjalan vs berlari, mana yang terbaik?

Berjalan kaki dapat memberikan banyak faedah yang sama seperti berlari. Tetapi berjalan membakar hampir dua kali jumlah kalori berjalan.

Sekiranya anda ingin bersenam untuk menurunkan berat badan, maka berlari adalah pilihan terbaik. Tetapi jika anda baru mula bersenam secara teratur atau tidak dapat berlari, berjalan kaki masih dapat membantu anda dalam keadaan sihat.

Berjalan sangat mudah dilakukan oleh sesiapa sahaja. Selain itu, berjalan kaki juga dapat meningkatkan kesihatan jantung dan memberi anda lebih banyak tenaga secara keseluruhan.

Tetapi sekali lagi, semua kembali kepada keperluan anda sendiri. Berikut adalah beberapa pertimbangan sebelum memutuskan yang terbaik antara berjalan dan berlari untuk anda.

1. Sekiranya anda ingin memaksimumkan pembakaran kalori anda

Perbezaan utama antara berlari dan berjalan adalah berapa banyak kalori yang boleh anda bakar. Bagi seorang lelaki dengan berat 160 paun, berjalan kaki pada 3.5 mph selama 30 minit akan membakar sekitar 156 kalori.

Semasa berjalan pada 6 mph selama 30 minit yang sama akan membakar kalori lebih dari dua kali ganda (kira-kira 356). Berlari adalah latihan yang lebih berat daripada berjalan, dan memerlukan lebih banyak tenaga, jadi anda membakar lebih banyak kalori per minit.

Tetapi jika anda mempunyai cukup waktu berjalan untuk membakar kalori yang setara, berjalan kaki adalah baik. Walau bagaimanapun, jika tujuan utama anda adalah menurunkan berat badan, kemungkinan berjalan atau berlari sendiri tidak akan berjaya.

Bersenam bukan cara terbaik untuk menurunkan berat badan. Penyelidikan menunjukkan bahawa ia perlu dilakukan bersamaan dengan pembatasan kalori.

2. Sekiranya anda ingin meningkatkan kesihatan jantung anda

Berlari membuat jantung anda bekerja lebih keras daripada berjalan, jadi masuk akal bahawa berlari juga akan menjadikan anda lebih sihat.

Satu kajian pada tahun 2013 mendapati bahawa risiko pelari menghidap penyakit kardiovaskular adalah 4.5 peratus lebih rendah daripada mereka yang tidak aktif.

Tetapi pejalan kaki yang menghabiskan jumlah tenaga yang sama dengan pelari setiap hari membakar jumlah kalori yang sama dan mempunyai kadar risiko 9 peratus lebih rendah daripada mereka yang tidak aktif.

Jadi jawapannya sekali lagi mungkin bergantung pada berapa banyak masa yang anda ada untuk bersenam.

3. Sekiranya anda ingin mengurangkan lemak perut

Latihan selang intensiti tinggi (HIIT) atau latihan di mana anda bergantian antara aktiviti intensiti tinggi dan rendah dapat membantu anda menurunkan lemak perut.

Mengurangkan lemak viseral (lemak di rongga perut) dapat meningkatkan kesihatan secara keseluruhan.

Carol Ewing Garber, profesor kajian biokelakuan di Columbia University Teachers College, mengatakan bahawa berlari sering merupakan peningkatan intensiti dari berjalan, jadi lebih baik menambahkannya secara beransur-ansur ke dalam rutin anda.

Dengan menukar selang berjalan intensiti tinggi dengan selang berjalan intensiti rendah, anda akan mendapat keuntungan tanpa membebankan badan anda.

Baca juga: Jangan malas bergerak, ini adalah 8 faedah kesihatan berjalan kaki

Petua berjalan untuk menurunkan berat badan

Berjalan dengan kadar biasa tidak membakar kalori sebanyak berlari. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa latihan berjalan kaki yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan berat badan.

Berikut adalah beberapa petua senaman dengan berjalan kaki yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan berat badan:

1. Jalan pantas

Berjalan dengan pantas bermaksud anda berjalan dengan kelajuan tinggi, biasanya 3 mph atau lebih. Denyutan jantung meningkat semasa berjalan pantas. Dengan berjalan dengan cepat, anda dapat membakar lebih banyak kalori daripada berjalan dengan kadar biasa.

jalan pantas atau berjalan kaki pada kelajuan antara 3-10 mph membakar jumlah kalori yang sama dengan berlari.

Sebagai contoh, berjalan kaki pada kadar 4.5 mph selama satu jam akan membakar sebanyak joging pada 4.5 mph selama satu jam.

2. Berjalan dengan berat

Selain berjalan pantas, anda juga boleh melakukan kaedah berjalan sambil memakai jaket berat. Berjalan dengan jaket berat boleh meningkatkan jumlah kalori yang anda bakar. Untuk kekal selamat, pakai rompi yang beratnya tidak lebih dari 5 hingga 10 peratus daripada berat badan anda.

Sekiranya anda mencari kaedah alternatif untuk menurunkan berat badan atau menguatkan otot, cubalah berjalan selang.

Tingkatkan kelajuan untuk jangka masa sebelum melambatkan. Atau sebagai alternatif, cuba berjalan dengan dumbbell ringan di setiap tangan.

3. Berjalan ke tepi

Berjalan kaki tidak bermaksud anda berjalan seperti ketam. Daripada berjalan di jalan atau kawasan yang landai, alias menanjak.

Berjalan di jalan menanjak dapat membakar jumlah kalori yang sama dengan berlari. Anda boleh membakar lebih banyak kalori dengan berjalan di lerengan daripada hanya berjalan di permukaan rata.

Anda boleh berjalan di kawasan berbukit atau berjalan di treadmill pada sudut tinggi. Tingkatkan sudut condong sebanyak 5, 10, atau 15 peratus pada satu masa untuk berlatih berjalan dengan lereng.

Sekiranya anda baru cenderung, anda boleh memulakan secara beransur-ansur dan meningkatkan kecenderungan 15 peratus.

Oleh itu, adakah anda mesti berjalan atau berlari?

Yang paling penting tetap aktif dan bergerak! Berlari mungkin lebih tinggi intensiti dan membakar kalori daripada berjalan.

Namun, berjalan kaki juga merupakan aktiviti yang baik dan cukup untuk memastikan badan anda sentiasa aktif. Semua kembali kepada keperluan anda.

Maksudnya ialah bersenam dalam bentuk apa pun akan memberi manfaat kepada tubuh, selagi anda berdisiplin dalam melakukannya.

Ada soalan lebih lanjut mengenai sukan? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!