Kesihatan

Ini adalah fakta mengenai mitos bahawa susu formula dianggap tidak sihat

Sesungguhnya, susu ibu adalah susu terbaik untuk bayi. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa syarat yang memerlukan bayi mengambil susu formula sahaja. Selalunya dianggap tidak baik untuk kesihatan, ini adalah mitos yang salah mengenai susu formula. Inilah penjelasannya.

Baca juga: Ibu, fahami penggunaan formula bayi berdasarkan bahan asasnya

Apa itu susu formula?

Susu formula juga dikenali sebagai susu formula yang biasanya merupakan alternatif susu ibu (ASI). Walaupun susu ibu adalah susu terbaik untuk bayi, namun terdapat beberapa keadaan perubatan yang menjadikan bayi tidak mungkin mendapatkannya.

Salah satu contohnya ialah jika susu ibu tidak keluar atau sangat sedikit, atau keadaan ketika ibu dan bayi dipisahkan sehingga mereka tidak dapat menyusui secara langsung.

Dilaporkan dari NHSSebilangan besar susu formula dibuat dari susu lembu. Sebilangan kandungan susu formula sengaja dirancang untuk menyerupai susu ibu dan mempunyai faedah yang sama untuk pertumbuhan dan perkembangan anak.

  • Karbohidrat dalam bentuk gula susu (laktosa)
  • Besi
  • Protein
  • Mineral, seperti kalsium dan zink
  • Vitamin, termasuk A, B, C, D, E.

Sebagai tambahan kepada susu formula berdasarkan susu lembu, ada juga yang dibuat dari soya dan protein hidrolisat. Kedua-duanya mempunyai faedah yang berbeza.

Susu formula berasaskan soya diberikan kepada kanak-kanak yang alah kepada susu lembu atau protein haiwan lain. Sedangkan formula berasaskan protein hidrolisis adalah pilihan untuk bayi yang juga mempunyai alahan susu lembu.

Pelbagai mitos mengenai susu formula

Terdapat beberapa maklumat mengenai susu formula yang kemudian dipercayai sebagai mitos. Oleh itu, agar tidak mempercayainya dengan mudah, kenal pasti sebilangan mitos dan juga fakta di sebalik itu.

1. Susu formula tidak terbentuk ikatan ibu dan bayi

Mitos susu formula pertama adalah bahawa formula tidak terbentuk ikatan ibu dan bayi. Dilaporkan dari Bapa, walaupun benar bahawa bayi yang disusui menghabiskan lebih banyak masa ikatan atau hubungan kulit langsung dengan ibu.

Ini timbul sebagai hasil kajian yang menunjukkan penurunan ikatan jika anak tidak disusui dalam beberapa jam pertama kehidupan.

Tetapi itu tidak bermaksud bahawa bayi yang diberi susu formula mengalami kekurangan ikatan dengan ibu bapa mereka. Sebenarnya, Terdapat banyak peluang untuk ibu dan ayah untuk menjalin hubungan dengan bayi yang diberi susu botol.

Tidak ada sebab bahawa hubungan kulit ke kulit tidak dapat berlaku semasa penyusuan botol. Ibu bapa hanya perlu berpakaian tanpa baju dan memegang bayi mereka sambil memberi susu formula.

2. Mitos bahawa susu formula menjadikan bayi gemuk

Mitos susu formula ini sangat sukar untuk dibuktikan salah. Sebabnya adalah kerana terdapat beberapa bukti yang mengaitkan susu formula dengan risiko kegemukan pada kanak-kanak.

Tetapi bukan kerana apa-apa yang terkandung dalam susu formula. Sebaliknya, anak-anak yang gemuk disebabkan oleh masalah keibubapaan. Sebenarnya, ternyata itu kerana ibu bapa memberikan susu formula dalam dos yang berlebihan.

Tetapi anda tidak perlu risau, itu tidak akan berlaku jika anda kerap memantau berat badan bayi anda pada carta pertumbuhan anak. Sekiranya bayi tumbuh mengikut keluk pertumbuhan, maka ia akan baik untuk kesihatannya.

3. Pemakanan susu formula lebih rendah daripada susu ibu

Terdapat perbezaan antara susu ibu dan formula, tetapi tidak ada perbezaan kandungan antara keduanya, sehingga tetap disebut baik untuk kesihatan bayi. Kandungan protein, tenaga, vitamin dan mineral formula telah diatur dengan ketat.

Segala formula yang dijual mesti memenuhi keperluan pemakanan yang sama untuk memenuhi keperluan bayi yang sedang membesar. Susu ibu memberikan sokongan imun yang tidak dapat ditiru dengan formula.

Itulah sebabnya pakar pediatrik mengatakan bahawa susu ibu adalah yang terbaik untuk bayi. Tetapi itu tidak bermaksud bahawa formula adalah pilihan yang tidak baik.

4. Mitos bahawa susu formula menjadikan sistem ketahanan badan anda menurun

Bayi lebih mudah terkena pelbagai jenis penyakit, ini kerana sistem imun pada bayi masih rentan dibandingkan dengan orang dewasa.

Memang benar, jika bayi diberi ASI secara eksklusif, sistem ketahanannya akan lebih kuat melawan pelbagai penyakit.

Namun, hanya mitos bahawa susu formula dapat membuat kekebalan tubuh menurun. Kerana tidak ada zat dalam susu formula yang dapat membuat bayi mudah diserang penyakit.

Baca Juga: Ibu, Inilah Beberapa Penyelesaian Untuk Kanak-kanak Yang Alergi terhadap Susu Lembu

5. Susu formula lebih senang daripada susu ibu

Mitos susu formula lain yang sangat salah di mata ibu ialah banyak yang berpendapat bahawa susu formula akan lebih mudah diberikan kepada bayi. Sebabnya kerana ia dapat diperoleh dengan mudah. Namun, ia berbeza dengan susu ibu yang mesti diperoleh secara langsung dari ibu.

Sudah tentu, dengan memberi susu formula, ibu tidak perlu bimbang tentang masalah payudara melepuh, sedikit susu ibu, atau mengepam susu ibu. Namun, pemikiran ini ternyata salah, sebenarnya memberi susu formula tidak semudah itu.

Anda mesti memerhatikan penyimpanan, pencucian, dan pensterilan botol susu atau media lain untuk memberi susu formula.

Pastikan juga air yang digunakan mestilah bersih dan mempunyai suhu yang sesuai dengan peraturan untuk memberikannya. Semua perkara tidak boleh diabaikan sehingga susu formula yang diberikan kepada bayi dijamin kebersihan dan kandungan nutrisi tidak dikurangkan sedikit pun.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!