Kesihatan

Alergi Sperma: Keadaan Jarang yang Menghambat Kehamilan

Alergi adalah reaksi yang diberikan oleh tubuh terhadap pendedahan benda asing dari luar. Keadaan ini boleh disebabkan oleh banyak perkara, salah satunya adalah alergi sperma.

Ya, alergi sperma adalah reaksi badan ketika kulit bersentuhan dengan air mani lelaki.

Walaupun kedengarannya tidak biasa, keadaan ini tidak boleh dipandang ringan. Oleh itu, sperma adalah sel yang sangat penting untuk proses persenyawaan.

Oleh itu, adakah keadaan ini boleh mengganggu kejayaan program kehamilan? Mengapa seseorang boleh mengalami alahan ini? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah.

Apa itu alahan sperma?

Alergi sperma adalah keadaan apabila kulit bertindak balas terhadap sperma dalam air mani lelaki. Keadaan ini juga dikenali sebagai hipersensitiviti plasma mani (HSP). Alergi ini biasanya berlaku pada wanita yang sensitif terhadap protein sperma. Pada lelaki, kesnya agak sedikit.

Alahan dicirikan oleh munculnya bintik-bintik merah seperti gatal-gatal yang muncul 30 minit selepas kulit terkena sperma. Bintik-bintik ini boleh bertahan berjam-jam, bahkan berhari-hari.

Penyebab alahan sperma

Penyebab utama alergi ini adalah kepekaan kulit yang tinggi terhadap protein dalam sperma. Petikan dari garis kesihatan, Ubat dan makanan tertentu juga boleh mencetuskan gejala alergi ini.

Menurut penerbitan di Perpustakaan Perubatan Nasional Amerika Syarikat, alergi sperma biasanya berlaku pada awal 30-an, disertai dengan vaginitis sebelum munculnya bintik-bintik merah pada kulit.

Vaginitis adalah keradangan pada vagina yang dicirikan oleh gatal-gatal dan keputihan.

Baca juga: Mesti Tahu! Ini adalah senarai 5 penyakit sistem pembiakan wanita

Gejala alahan sperma

Seperti yang telah dijelaskan, gejala pada wanita yang mengalami alahan dapat muncul dalam 30 minit setelah terkena air mani. Selain bintik-bintik merah dan gatal-gatal pada kulit, tanda-tanda termasuk:

  • Sensasi terbakar pada kulit
  • Kulit bengkak
  • Sakit yang berbeza dengan gatal

Gejala ini boleh muncul pada bahagian badan yang terlibat dalam aktiviti seksual, seperti tangan, mulut, dubur, dan dada.

Dalam gejala yang teruk, anda boleh mengalami anafilaksis, yang merupakan keadaan kejutan akibat reaksi alergi yang teruk. Gejala anafilaksis boleh muncul beberapa minit selepas pendedahan, seperti:

  • Sukar bernafas
  • Bengkak lidah dan tekak
  • Nadi tidak stabil, kadang kala cepat atau sebaliknya
  • Sakit kepala
  • Pening dan muntah
  • Cirit-birit
  • Pengsan

Adakah benar bahawa alahan sperma dapat mencegah kehamilan?

Alergi sperma bukan salah satu penyebab kemandulan pada lelaki dan wanita. Namun, keadaan ini dapat menyukarkan persenyawaan terjadi di rahim, kerana tidak ada pertemuan antara sperma dan telur.

Tidak perlu risau, ada beberapa alternatif yang boleh dilakukan untuk hamil, iaitu dengan persenyawaan in vitro dan inseminasi intrauterin.

Inseminasi intrauterin adalah prosedur untuk mencuci dan memisahkan sperma dari air mani. Kemudian, sperma akan dimasukkan ke dalam rahim melalui kateter, sehingga tidak bersentuhan dengan kulit.

Cara kedua, iaitu persenyawaan in vitro atau lebih dikenali sebagai IVF. Prosedur ini membolehkan persenyawaan berlaku di luar badan, sehingga sperma tidak akan menyentuh kulit.

Baca juga: Terbukti Secara Perubatan, Inilah 6 Cara Cepat untuk Mengandung

Rawatan alahan sperma

Rawatan alahan terbahagi kepada dua, iaitu melegakan simptom dan menghilangkan reaksi itu sendiri. Untuk melegakan simptom, doktor anda biasanya akan memberi anda antihistamin, ubat yang menyekat pembebasan sebatian yang mencetuskan reaksi alergi.

Bagi kaedah kedua, menghilangkan reaksi apabila kulit terkena sperma dengan prosedur desensitisasi. Desensitisasi adalah proses mengurangkan atau menghilangkan reaksi alergi.

Dalam prosedur ini, air mani dimasukkan ke dalam vagina atau permukaan zakar setiap 20 minit atau lebih. Prosesnya akan berterusan sehingga anda dapat menahan pendedahan pada simen tanpa menyebabkan reaksi pada kulit.

Bolehkah alergi sperma dicegah?

Alergi sperma adalah keadaan yang berlaku ketika kulit bersentuhan dengan air mani. Dengan cara itu, pencegahan boleh dilakukan dalam bentuk:

1. Ejakulasi di luar faraj

Mengalami alahan tidak bermaksud ia dapat mengelakkan anda melakukan aktiviti seksual. Ketika pasangan anda hendak mengalami ejakulasi, minta dia menghentikan penembusan dan mengeluarkan zakarnya dari faraj. Pastikan juga air mani tidak menyentuh badan, supaya kulit tidak bertindak balas.

2. Gunakan kondom

Cara seterusnya adalah menggunakan kondom semasa melakukan hubungan seks. Kini, kondom wanita semakin senang dicari. Tetapi dalam kes ini, kondom lelaki mengambil peranan yang lebih penting.

Mintalah pasangan anda untuk menggunakannya, agar air mani tetap di kondom dan tidak menyentuh kulit semasa ejakulasi.

Baca juga: Ketahui Penyakit Myoma, Tumor Benigna yang Boleh Mencetuskan Keguguran dan Kemandulan

3. Ambil antihistamin

Anda juga boleh mencegah munculnya alahan pada kulit dengan mengambil antihistamin sebelum melakukan hubungan seks. Antihistamin adalah ubat yang dapat menyekat pembebasan histamin, sebatian yang dihasilkan oleh tubuh untuk bertindak balas terhadap reaksi kulit alergi.

Walau bagaimanapun, kaedah ini bukanlah langkah yang tepat untuk pasangan yang sedang menjalani program kehamilan. Kerana, antihistamin dapat memberi kesan negatif pada proses ovulasi.

Nah, itu adalah tinjauan lengkap mengenai alahan sperma yang perlu anda ketahui. Memberi perhatian kepada gejala alahan sangat penting, untuk mengurangkan kejadian anafilaksis.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!