Kesihatan

Hari Rambut Buruk Jadi Mimpi Buruk? Cuba Elakkan dengan Melakukan Ini

Pengalaman hari rambut teruk menjadi mimpi ngeri bagi semua orang, terutamanya wanita. Sebagai mahkota, tentu sangat penting untuk menjaga keadaan rambut, terutama rambut juga menjadi penyokong penampilan kita.

Mengalami hari rambut yang buruk menjadikan kita hilang keyakinan. Tetapi bertenang, ada beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan hari rambut tidak teruk. Ayuh, lihat!

Punca hari rambut tidak baik

Rambut tidak sihat, di mana keadaan rambut sangat tidak menarik untuk dilihat sehingga merosakkan penampilan. Terdapat beberapa sebab mengapa anda boleh mengalami keguguran rambut.

Contohnya, kerana terdedah kepada cahaya matahari, yang menjadikan rambut kering, lemas dan berbau seperti matahari. Atau mungkin kerana anda merawat rambut anda dengan salah dan memilih produk rawatan yang salah sehingga rambut anda sukar diurus dan mudah rosak.

Elakkan hari rambut tidak elok dengan cara ini

Sekiranya anda sering mengalami rambut yang teruk, jangan terlalu risau, kerana anda boleh mengelakkannya dengan cara berikut:

1. Pilih potongan rambut yang betul

Apabila anda memotong rambut anda ke salon, cubalah meminta stylist rambut untuk mendapatkan cadangan untuk memilih potongan rambut yang betul. Memilih potongan rambut yang tepat dapat menentukan betapa senangnya gaya rambut anda.

Dan gaya rambut yang baik dapat membantu anda menghindari rambut yang tidak baik. Apabila anda mendapat potongan rambut yang betul, rambut anda akan mudah diuruskan dalam semua keadaan.

Untuk mengekalkan potongan rambut, disarankan agar anda memotongnya setiap enam atau lapan minggu.

2. Cuba tutup rambut anda

Adakah awak tahu? Ternyata sinar UV memberi kesan buruk pada rambut, oleh itu seboleh-bolehnya elakkan aktiviti luar dengan rambut terbuka. Cuba tutup rambut anda dengan topi, selendang, atau gelang tangan bersaiz lebar.

Bukan sahaja menghindarkan anda dari rambut yang buruk, tetapi juga menjadikan penampilan anda lebih bergaya.

3. Jangan mencuci rambut anda setiap hari

Anda tidak boleh mencuci rambut setiap hari. Keramas dengan kerap dapat menghilangkan rambut dari nutrien dan minyak penting yang diperlukannya.

Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan perapi cuti untuk mengelakkan rambut anda lemas.

Juga, untuk mengekalkan kelembapan semula jadi rambut anda, elakkan menggunakan pengering rambut dan cuba biarkan kering secara semula jadi.

4. Jangan merokok

Kita semua tahu kesan merokok pada kulit kita, tetapi tahukah anda bahawa merokok juga merosakkan rambut kita yang menyebabkan kita mengalami rambut yang buruk? Ini disebabkan oleh asap rokok.

Asap meninggalkan sisa yang tidak menyenangkan pada rambut dan kulit kepala. Sisa ini menjadikan rambut kelihatan tidak bermaya dan kusam.

Belum lagi kerana rokok, rambut kita menjadi bau asap yang tidak menyenangkan.

5. Memastikan pemakanan rambut dipenuhi

Rambut juga memerlukan pemakanan, jadi pastikan anda memenuhi keperluan pemakanan rambut anda untuk mengelakkan hari rambut buruk, OK!

Untuk memenuhi keperluan pemakanan rambut, cubalah produk penjagaan rambut yang mengandungi keratin. Biasanya rambut kusam, bergelombang, adalah penyebab kekurangan protein rambut, kandungan keratin dapat mengatasi ini.

Gunakan juga bahan semula jadi untuk merawat rambut, seperti lidah buaya, atau madu.

6. Jangan keluar dengan rambut basah

Suhu angin, matahari, dan sejuk dapat menjadikan rambut kita kasar. Terutama ketika rambut basah, rambut menjadi lebih rentan terhadap kerosakan. Jangan gosok rambut anda secara agresif ketika basah. Dan elakkan rambut ekor kuda semasa basah.

Tunggu sehingga rambut benar-benar kering untuk mengelakkan hari rambut tidak teruk.

7. Gunakan pengering rambut yang terbaik

Menggunakan pengering rambut tidak dilarang sama sekali, tetapi anda harus menghadkan penggunaannya dan memilih pengering rambut yang terbaik.

Pengering rambut berkualiti rendah biasanya mempunyai suhu yang terlalu panas, yang dapat memanaskan kulit kepala, dan boleh menyebabkan kerosakan rambut.

Petunjuk pengering rambut yang baik adalah memilih yang tidak mengeluarkan suara yang terlalu keras, semakin kuat bunyinya, semakin buruk kualitinya.

Pilih juga yang mempunyai teknologi ionik, teknologi ion membantu mengecilkan molekul air sehingga rambut anda akan kering lebih cepat dan menyebabkan kerosakan yang lebih sedikit.

8. Jangan tidur dengan rambut basah

Bagi anda yang suka mencuci rambut pada waktu malam, pastikan rambut anda kering sepenuhnya sebelum tidur. Rambut basah yang segera dibawa tidur boleh menjadikan bentuk rambut menjadi tidak kemas ketika bangun tidur. Rambut basah kusut dengan mudah dan mudah pecah.

Itulah beberapa cara yang boleh anda cuba untuk mengelakkan hari rambut buruk dalam penampilan harian anda. Sekiranya rambut anda benar-benar rosak, elakkan menggayakan produk yang mempunyai kandungan alkohol yang tinggi.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.