Kesihatan

Mulut Pahit Dengan Mual? Inilah penyebabnya!

Terdapat sebilangan keadaan yang menyebabkan rasa pahit di mulut. Sebahagian daripadanya juga menyebabkan rasa pahit pada mulut dan mual. Sekiranya anda merasakannya, anda mungkin mengalami salah satu keadaan berikut.

10 penyebab mulut pahit dan loya

Mulut pahit pasti mengganggu kehidupan seharian anda. Terutama jika anda mempunyai mulut dan loya yang pahit.

Berikut adalah 10 penyebab rasa pahit di mulut, yang kadang-kadang disertai dengan loya atau gejala lain.

1. Refluks gastroesophageal atau GERD menyebabkan mulut dan mual pahit

Refluks gastroesophageal atau GERD adalah masalah dengan asid perut. Di mana asid perut naik kembali ke esofagus. Inilah yang akhirnya menyebabkan mulut pahit.

Selain rasa pahit, orang yang mengalami GERD juga dapat merasakan gejala lain seperti loya, sensasi terbakar di dada atau perut.

2. Ulser perut

Ini adalah keadaan di mana terdapat luka di lapisan perut, esofagus bawah atau usus kecil. Ulser peptik adalah keadaan yang agak biasa dan biasanya menyebabkan sakit perut.

Maka ia akan mempengaruhi selera makan dan perubahan deria rasa. Anda mungkin mengalami rasa pahit disertai dengan gejala lain seperti loya, muntah, senak dan sakit dada.

3. Kehamilan menyebabkan mulut pahit dan loya

Kehamilan awal sinonim dengan loya. Bukan hanya itu, tetapi juga boleh menyebabkan rasa pahit di mulut.

Rasa pahit dan loya ini disebabkan oleh turun naik hormon dalam badan. Ini menyebabkan perubahan dalam beberapa deria, seperti deria bau dan rasa.

Bukan hanya rasanya yang pahit, tetapi wanita hamil pada trimester pertama mungkin merasakan rasa logam atau menjengkelkan di dalam mulut. Tetapi keadaan ini akan hilang dengan sendiri setelah melahirkan.

4. Sindrom mulut terbakar

Apabila anda mengalaminya, anda akan merasakan sensasi terbakar di mulut anda. Biasanya orang menggambarkannya sebagai makan cili terlalu banyak. Tetapi ada juga yang mengatakan mulut terasa pahit.

Orang dengan keadaan ini mungkin mengalami gejala lain seperti kesukaran minum dan makan. Sekiranya anda mengalaminya, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang terbaik.

5. Menopaus

Perubahan hormon pada wanita menopaus boleh menyebabkan rasa pahit di mulut. Estrogen rendah adalah hormon yang menyebabkan keadaan ini.

Selain rasa pahit, wanita pascamenopause juga akan mengalami mulut kering yang berterusan dan berisiko mengalami sindrom pembakaran mulut.

6. Tekanan dan kegelisahan boleh menyebabkan rasa pahit pada mulut dan mual

Tahap tekanan dan kegelisahan boleh menyebabkan rasa pahit pada mulut dan mual. Keresahan atau tekanan boleh merangsang tindak balas dalam badan, yang sering mengubah rasa seseorang. Keresahan juga boleh menyebabkan mulut kering dan rasa pahit.

Selain itu, dipetik dari WebMD, intensiti emosi seseorang yang terlalu kuat boleh menyebabkan gangguan gastrousus segera. Seperti sakit perut, loya, muntah atau cirit-birit.

7. Ubat-ubatan tertentu

Pada sesetengah orang, ubat-ubatan, makanan tambahan, atau rawatan perubatan tertentu boleh menyebabkan rasa pahit di mulut. Ini mungkin disebabkan oleh bahan kimia di dalamnya yang memberikan rasa pahit.

Di samping itu, rawatan penyakit-penyakit tertentu seperti barah juga membolehkan seseorang merasakan sakit pahit disertai dengan gejala lain seperti mual dan sakit perut. Biasanya doktor akan memberikan bantuan untuk mengurangkan kesan sampingan ini.

8. Masalah pergigian

Kebersihan diri yang buruk juga boleh menyebabkan mulut terasa pahit. Biasanya ia juga akan menyebabkan bau busuk, yang boleh menyebabkan mual.

Keadaan kebersihan yang buruk ini jika tidak diperiksa boleh menyebabkan peningkatan rongga, jangkitan, penyakit gusi atau gingivitis.

9. Kerosakan saraf

Sekiranya saraf rosak, ini boleh menyebabkan perubahan cara seseorang merasakan rasa. Termasuk menyebabkan rasa pahit di mulut.

Beberapa keadaan yang menyebabkan kerosakan saraf termasuk; epilepsi, sklerosis berganda, tumor otak, demensia dan kelumpuhan loceng.

10. Penyakit tertentu

Beberapa penyakit seperti resdung atau selesema juga boleh menyebabkan rasa pahit di mulut. Ini kerana tubuh menghantar protein untuk menangkap sel berbahaya.

Tetapi ini akan mempengaruhi kemampuan rasa lidah. Kadang-kadang, ia menyebabkan rasa lebih pahit daripada biasa.

Itu adalah 10 penyebab mulut pahit, dan ada juga yang menyebabkan mual. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut, sila berjumpa dengan doktor yang dipercayai.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!