Kesihatan

Selalunya Tidak Selera makan? Keadaan ini boleh menjadi penyebabnya!

Secara amnya, kehilangan selera makan biasanya dialami oleh orang yang sakit. Tetapi hakikatnya tidak ada selera makan yang disebabkan oleh perkara lain. Apakah penyebab tiada selera makan yang perlu anda ketahui?

Ya, orang yang tidak sakit juga boleh mengalami penurunan selera makan. Sekiranya diabaikan, pemenuhan pemakanan harian dapat terganggu.

Mari kita kenal pasti beberapa sebab berikut:

Sebab biasa kurang selera makan

Mungkin semua orang tidak mempunyai selera makan. Ini mungkin disebabkan oleh beberapa perkara. Kemungkinan penyebab tiada selera makan termasuk:

Mengambil dadah

Anda boleh kehilangan selera makan kerana mengambil ubat tertentu. Beberapa rawatan perubatan boleh menyebabkan hilang selera makan dan juga rawatan barah.

Dadah yang boleh menyebabkan keletihan dan kehilangan selera makan seperti antibiotik, morfin, steroid anabolik, kodein, pil tidur, dan ubat darah tinggi dan tekanan darah tinggi.

Mempunyai jangkitan virus atau bakteria

Punca kehilangan selera makan boleh disebabkan oleh bakteria atau virus seperti selsema, selesema, jangkitan pernafasan, gangguan pencernaan, asid perut, alergi, keracunan makanan, sakit perut, hingga sembelit.

Tetapi anda tidak perlu risau dengan penurunan selera makan ini, kerana biasanya akan menjadi lebih baik setelah sembuh dan hilang.

Tekanan juga merupakan penyebab tidak ada selera makan

Tekanan adalah salah satu sebab orang kehilangan selera makan. Dalam beberapa kes ia bersifat sementara, anda akan kembali mengikut selera makan sekiranya penyebab tekanan hilang.

Selain itu, tidak ada selera makan yang dapat disebabkan ketika anda merasa sedih, tertekan, berduka, cemas, dan bahkan mengalami gangguan makan seperti anoreksia.

Mempunyai penyakit tertentu

Perkara yang boleh membahayakan tubuh anda adalah ketika anda tidak mempunyai selera makan kerana anda menghidap penyakit berbahaya. Beberapa penyakit berbahaya seperti kegagalan jantung, diabetes, kegagalan buah pinggang, penyakit hati, dan juga barah perut.

Faktor usia

Biasanya orang yang sudah tua, selera makan mereka juga berkurang. Ini disebabkan oleh perubahan fungsi tubuh yang dapat mempengaruhi sistem pencernaan, hormon, dan deria rasa dan bau.

Cara meningkatkan selera makan secara semula jadi

Bagi anda yang menghadapi masalah meningkatkan selera makan, berikut adalah beberapa cara yang boleh anda gunakan untuk meningkatkan selera makan, seperti:

Tetapkan jadual makan

Sekiranya anda mempunyai jadual makan biasa, badan anda akan terbiasa makan makanan pada waktu-waktu tertentu.

Anda dapat membiasakan diri dengan mengatur jadual makan anda sendiri, misalnya dengan menetapkan penggera untuk mengingatkan anda kapan waktunya makan.

Makan lebih kerap dalam bahagian kecil

Anda boleh menyelesaikannya dengan memecah bahagian makanan biasa yang biasa menjadi bahagian yang lebih kecil.

Sebagai contoh, apa yang biasa anda makan 3 kali sehari, anda boleh memecahnya menjadi empat hingga lima kali sehari dalam bahagian yang lebih kecil.

Makan makanan kegemaran

Ini adalah kaedah yang paling berkesan untuk meningkatkan selera makan anda. Melihat dan memakan makanan yang anda sukai boleh membuatkan anda teruja untuk memakannya.

Tetapi anda harus ingat, jangan makan terlalu banyak makanan tidak sihat seperti makanan segera kerana ia boleh membuat anda terdedah kepada penyakit berbahaya.

Jadikan makanan semenarik mungkin

Sekiranya anda bosan dan tidak menyukai makanan yang sama, anda boleh menjadikan makanan anda kelihatan lebih menarik. Salah satu contohnya adalah dengan menambahkan sentuhan warna pada makanan anda.

Di samping itu, anda juga boleh mengubah tekstur makanan anda menjadi lebih lembut dan lebih kecil jika anda sukar menelan atau mengunyah.

Elakkan minum sebelum makan

Minum air sebelum makan boleh membuat anda cepat kenyang dan mengurangkan selera makan. Sebaiknya elakkan minum 30 minit sebelum makan dan minum sedikit air semasa makan.

Sukan

Bersenam dapat meningkatkan selera makan, anda tahu. Semasa anda bersenam, badan anda akan membakar kalori yang dapat meningkatkan selera makan untuk menambah tenaga yang digunakan dan mencetuskan perubahan hormon.

Tetapi kesannya langsung tidak dirasakan. Anda mesti melakukannya secara teratur terlebih dahulu untuk merasakan faedah bersenam dalam meningkatkan selera makan.

Tidak perlu melakukan senaman yang berat, ya. Anda boleh melakukan senaman sederhana seperti berjalan-jalan santai.

Walaupun kehilangan selera makan adalah perkara biasa, anda harus tetap berwaspada. Jangan sampai terlambat untuk mengetahui penyebabnya kerana boleh membahayakan kesihatan anda. Periksa dengan doktor jika tidak pulih!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!