Kesihatan

Terobsesi dengan diet kurus dan berlebihan? Berhati-hatilah dengan Gejala Anoreksia!

Mengekalkan berat badan agar kekal langsing memang menjadi pilihan seseorang. Namun, ada sebilangan orang yang sebenarnya terlalu obses dengan perkara ini. Ini boleh menjadi ciri-ciri anoreksia.

Anoreksia adalah gangguan makan atau penyakit yang dicirikan oleh berat badan yang rendah, ketakutan yang tinggi untuk menambah berat badan, dan persepsi yang menyimpang mengenai berat badan.

Seseorang yang mengalami anoreksia secara amnya mempunyai skor tinggi dalam mengawal berat badan dan bentuk badan. Berikut adalah ulasan penuh mengenai anoreksia yang perlu anda ketahui:

Definisi dan penyebab anoreksia

Punca sebenar anoreksia tidak diketahui. Seperti kebanyakan penyakit, penyebab anoreksia mungkin merupakan gabungan faktor biologi, psikologi, dan persekitaran.

Dilaporkan Klinik Mayo, berikut adalah penjelasan mengenai faktor-faktor ini:

  • Biologi: Walaupun tidak jelas gen apa yang mungkin terlibat, mungkin ada perubahan genetik yang menyebabkan beberapa orang berisiko lebih tinggi terkena anoreksia. Ini boleh melibatkan kecenderungan genetik terhadap kesempurnaan, kepekaan, dan kegigihan
  • Psikologi: Sebilangan orang mungkin mempunyai sifat keperibadian obsesif-kompulsif yang membuat mereka berpegang pada diet yang ketat dan mereka juga berpendapat bahawa mereka tidak pernah cukup kurus.
  • Persekitaran: Budaya barat moden memberi penekanan pada tubuh langsing. Kejayaan sering disamakan dengan kurus

Baca juga: Selalunya Tidak Selera makan? Keadaan ini boleh menjadi penyebabnya!

Ciri-ciri anoreksia yang perlu dikenali

Anorexia adalah penyakit yang mempunyai ciri-ciri tertentu pada penghidapnya. Ciri-ciri ini, tentu saja, harus selalu dipertimbangkan dan diperhatikan, kerana boleh membawa maut.

Dilaporkan Garis KesihatanBerikut adalah ciri-ciri anoreksia:

1. Paksa muntah untuk mengawal berat badan

Ciri pertama yang mesti diketahui dalam penyakit ini adalah membersihkan makanan atau juga dikenali sebagai membersihkan.

Pembersihan adalah ciri umum penyakit ini. Tingkah laku termasuk muntah, yang disebabkan oleh diri sendiri serta penggunaan ubat-ubatan tertentu yang berlebihan seperti julap atau diuretik.

Seseorang juga boleh mengambil makanan berlebihan diikuti dengan muntah yang disebabkan oleh diri sendiri, ini dikenali sebagai jamuan makan.

2. Obsesi dengan makanan, kalori, dan diet

Kekhawatiran berterusan tentang makanan dan pemantauan ketat pengambilan kalori adalah ciri umum anoreksia.

Seseorang yang menghidap penyakit ini boleh mencatat setiap makanan yang mereka makan, termasuk air. Kadang kala mereka menghafal kandungan kalori makanan.

3. Tukar mood dan emosi yang turun naik

Seseorang yang didiagnosis dengan anoreksia juga sering mengalami gejala lain, seperti kemurungan, kegelisahan, hiperaktif, perfeksionisme, dan impulsif.

Mereka juga dapat mengalami kawalan diri yang melampau, yang dicirikan dengan mengehadkan pengambilan makanan untuk mencapai penurunan berat badan.

Bukan hanya itu, orang dengan anoreksia mungkin menjadi lebih sensitif terhadap kritikan, kegagalan, dan kesilapan.

4. Mempunyai imej badan yang negatif

Bentuk dan daya tarikan badan adalah masalah kritikal bagi penghidap anoreksia. Konsep imej badan atau imej melibatkan persepsi seseorang mengenai ukuran badan mereka dan bagaimana perasaan mereka terhadap tubuh mereka.

Anorexia dicirikan oleh mempunyai imej badan yang negatif serta perasaan negatif terhadap fizikal mereka sendiri.

5. Senaman yang berlebihan

Orang yang menderita anoreksia, terutama seseorang yang mempunyai jenis pembatasan, sering bersenam secara berlebihan untuk menurunkan berat badan.

Pada remaja dengan gangguan makan, senaman berlebihan lebih kerap berlaku pada wanita berbanding lelaki.

Seseorang yang menghidap penyakit ini juga mengalami perasaan bersalah yang kuat ketika mereka tidak bersenam.

6. Penolakan kelaparan dan keengganan untuk makan

Corak makan yang tidak teratur dan mempunyai selera makan yang rendah adalah ciri penting yang mesti dipertimbangkan dalam penyakit ini.

Jenis anoreksia yang terhad dicirikan oleh penolakan kelaparan yang berterusan dan keengganan untuk makan.

Beberapa faktor lain juga boleh menyumbang kepada perkara ini, seperti ketidakseimbangan hormon. Ini boleh mencetuskan anoreksik untuk mengekalkan ketakutan yang terus meningkat yang mengakibatkan penolakan untuk makan.

7. Mempunyai tabiat makan yang tidak biasa

Beberapa ritual makan yang sering dilihat pada orang dengan anoreksia termasuk:

  • Makan makanan mengikut urutan tertentu
  • Makan perlahan-lahan dan kunyah secara berlebihan
  • Susun makanan di pinggan dengan cara tertentu
  • Makan makanan pada masa yang sama setiap hari
  • Memotong makanan menjadi kepingan kecil
  • Timbang, ukur dan periksa ukuran bahagian

Anorexia mesti dirawat lebih awal agar tidak menjadi lebih berbahaya. Kami mengesyorkan bahawa jika anda atau saudara terdekat anda mengalami ciri-ciri di atas, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan lebih awal.

Anda juga boleh berjumpa doktor mengenai masalah ini melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!