Kesihatan

Ketahui Phimosis: Gangguan Zakar yang Sering Berlaku Pada Bayi

Phimosis pada bayi lelaki sering berlaku kerana tidak memotong kulup atau biasa disebut sunat. Harap maklum, biasanya masalah phimosis atau kulup yang ketat berhenti pada usia 3 tahun.

Keadaan ini biasanya tidak memerlukan rawatan melainkan menyebabkan kesukaran membuang air kecil atau gejala lain. Nah, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai phimosis pada bayi, mari lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Bayi lelaki Viral Dilahirkan dengan 3 Zakar, Inilah Penjelasan Perubatannya!

Apa itu phimosis?

Dilaporkan dari Garis Kesihatan, phimosis adalah keadaan di mana kulup tidak dapat ditarik ke belakang dari sekitar hujung zakar. Gejala utama phimosis adalah ketidakupayaan untuk menarik kembali kulup pada usia 3 tahun.

Satu lagi simptom phimosis adalah bengkak kulup ketika membuang air kecil. Kulit khatan biasanya melonggarkan dari masa ke masa, tetapi akan memakan masa lebih lama pada beberapa lelaki.

Dalam kajian Denmark, phimosis adalah petunjuk yang paling kerap dilaporkan, menyumbang sekitar 95 peratus pembedahan kulup pada kanak-kanak lelaki di bawah 18 tahun. Sementara baki 5 peratus menjalani pembedahan kerana frenulum breve yang menyebabkan masalah semasa ereksi.

Penyebab phimosis pada bayi

Harap diperhatikan, kulup atau phimosis yang ketat pada bayi boleh dibahagikan kepada dua bentuk, iaitu fisiologi dan patologi. Fimosis fisiologi adalah bahawa kanak-kanak dilahirkan dengan kulup yang ketat dan pemisahan boleh berlaku secara semula jadi dari masa ke masa.

Sementara phimosis patologi adalah keadaan kulup yang ketat yang berlaku kerana tisu parut, jangkitan, atau pembengkakan. Keradangan atau jangkitan kulup zakar juga boleh menyebabkan phimosis pada bayi dan juga kanak-kanak lelaki.

Salah satu keradangan zakar glans disebut balanitis. Keadaan ini kadang-kadang berlaku akibat kebersihan kulup kemaluan yang buruk. Bukan hanya itu, masalah phimosis boleh disebabkan oleh keadaan kulit tertentu, seperti:

  • Ekzema. Keadaan jangka panjang ini menyebabkan kulit menjadi gatal, merah, kering, dan retak.
  • Psoriasis. Keadaan kulit ini menyebabkan tompok-tompok kulit menjadi merah, bersisik, dan berkerak.
  • Lichen planus. Ruam gatal boleh timbul akibat masalah ini dan mempengaruhi pelbagai bahagian badan di mana umumnya tidak berjangkit.
  • Lichen sclerosus. Keadaan ini menyebabkan parut pada kulup yang mungkin disebabkan oleh kerengsaan saluran kencing.

Bagaimana phimosis dirawat pada bayi?

Pemeriksaan fizikal dan tinjauan gejala pada anak biasanya cukup untuk mendiagnosis phimosis atau keadaan lain yang mendasari seperti balanitis. Mengubati balanitis atau jenis jangkitan lain boleh bermula dengan penyapu kulup untuk belajar di makmal.

Phimosis disebabkan oleh jangkitan bakteria, jadi memerlukan antibiotik. Sementara itu, jika penyebabnya adalah jangkitan kulat, anda mungkin memerlukan salap antijamur untuk merawat gejala.

Sekiranya tidak ada jangkitan atau penyakit lain yang menyebabkan phimosis dan nampaknya kulup yang ketat hanyalah perkembangan yang berlaku secara semula jadi, mungkin ada beberapa pilihan rawatan.

Beberapa rawatan untuk masalah phimosis pada bayi atau kanak-kanak lelaki termasuk:

Pencabutan manual setiap hari

Bergantung pada keparahan keadaan, penarikan manual setiap hari mungkin mencukupi untuk menyelesaikan masalah tersebut. Sekiranya sunat belum dilakukan, maka pembersihan rutin perlu dilakukan untuk mengelakkan smegma atau kotoran pada kulup kemaluan.

Salap steroid topikal

Salap steroid topikal boleh digunakan untuk membantu melembutkan kulup dan membuat pengekstrakan lebih mudah. Salap ini perlu disapu di kawasan kelenjar dan kulup dua kali sehari selama beberapa minggu.

Sunat

Dalam kes yang lebih serius, berkhatan atau prosedur pembedahan yang serupa mungkin diperlukan. Sunat atau sunat adalah penyingkiran seluruh kulup sehingga dapat ditarik kembali. Pembedahan separa kulup juga boleh dilakukan.

Walaupun berkhatan biasanya dilakukan pada masa bayi, pembedahan juga dapat dilakukan pada lelaki dari segala usia. Sunat mungkin diperlukan jika anak mengalami balanitis berulang, jangkitan saluran kencing, masalah kulup kemaluan lain.

Baca juga: Mata juling pada bayi: Memahami Punca dan Rawatan Yang Betul Yang Perlu Dilakukan

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found