Kesihatan

Anak Kecil Baru Belajar Makan? Ayuh Ibu, Penuhi Nutrisi dengan 6 Buah Ini

Memenuhi pengambilan pemakanan anak anda sudah tentu menjadi tugas utama bagi Moms. Agar bayi mendapat nutrisi yang baik, tidak cukup hanya memberi susu ibu, tetapi juga harus disertai dengan penyediaan makanan berkhasiat, seperti buah-buahan.

Makanan pelengkap untuk susu ibu (MPASI) biasanya diberikan kepada bayi yang berumur sekitar 6 bulan. Pada usia ini, bayi diberi makanan pejal dengan tekstur lembut.

Ibu, ketika anak anda baru belajar makan, sangat penting untuk memeriksa kandungan nutrisi makanan yang diberikan. Lalu, apakah senarai buah-buahan untuk bayi yang baru belajar makan? Ayuh, lihat lebih banyak di bawah.

Baca juga: Ibu, tidak perlu bingung, ini adalah inspirasi untuk menu makanan pelengkap selama 6 bulan

Senarai buah-buahan untuk bayi yang baik untuk dimakan

Bayi yang membesar dengan sihat tentunya keinginan semua ibu bapa. Untuk menjaga kesihatan si kecil, anda boleh menyediakan menu makanan pelengkap dari buah-buahan. Bukan hanya itu, buah-buahan juga mempunyai banyak kandungan nutrien yang diperlukan untuk pertumbuhan anak kecil anda, anda tahu Moms.

Berikut adalah senarai buah-buahan untuk bayi yang berguna untuk memenuhi pemakanan anak kecil anda.

1. Pisang

Hampir setiap makanan pertama bayi adalah pisang. Pisang mempunyai tekstur lembut dan mudah dihaluskan dan dikunyah. Pisang mengandungi begitu banyak nutrien penting sehingga dianggap sebagai salah satu makanan yang paling sempurna.

Buah kuning ini kaya dengan vitamin C, vitamin B6, dan kalium. Bukan hanya itu, pisang juga memberi bayi vitamin A, kalsium, magnesium, zat besi dan zink.

Sebilangan besar bayi suka pisang kerana rasa manisnya semula jadi. Kandungan nutrien pisang dapat memberikan banyak tenaga untuk pertumbuhan dan perkembangan.

2. Alpukat

Bukan hanya mempunyai rasa dan tekstur yang ideal untuk makanan bayi, alpukat menjadikan makanan bayi yang tiada tandingannya dengan pelbagai kelebihan.

Alpukat adalah buah untuk bayi yang kaya dengan vitamin C, vitamin K, dan folat. Ibu, anda boleh memasukkan alpukat dalam diet anak kecil anda pada usia 6 bulan.

Alpukat juga mengandungi lemak sihat yang diperlukan untuk perkembangan otak si kecil anda. Salah satu kaedah termudah untuk membuat menu MPASI alpukat adalah membersihkannya.

3. Epal

Buah seterusnya untuk bayi yang dapat membantu memenuhi pemakanan anak kecil anda adalah epal. Makan sebiji epal setiap hari dapat membantu bayi anda kekal sihat.

Satu hidangan pulpa epal (100 g) mengandungi nutrien berikut:

  • Kalori: 52 kalori
  • Karbohidrat: 14 gram
  • Lemak: 0.17 gram
  • Protein: 0.26 gram
  • Serat makanan: 2.4 gram

Bukan hanya itu, epal juga kaya dengan vitamin C yang dapat membantu bayi menyerap zat besi yang diperlukan oleh tubuh.

4. Mangga

Anda tidak hanya mempunyai rasa yang enak, mangga juga menyediakan banyak nutrien penting yang diperlukan oleh bayi, anda tahu. Mangga adalah sumber vitamin A, B6, dan C. yang baik. Selain itu, buah mangga juga mengandungi kalium / kalium, tembaga, dan serat.

Untuk memproses mangga sangat mudah. Anda boleh membersihkannya menggunakan sudu atau garpu, atau anda juga boleh menggunakan pengisar. Mangga boleh dihidangkan sendiri atau dicampurkan dengan makanan lain, seperti sayur-sayuran, atau yogurt organik.

Baca juga: Perkembangan Bayi 6 Bulan: Mulakan Penggunaan Makanan Pepejal untuk pertama kalinya

5. betik

Pepaya adalah buah untuk bayi yang boleh anda masukkan dalam senarai makanan anak kecil anda. Masa terbaik untuk memasukkan betik ke dalam diet anda adalah sekitar usia 7 hingga 8 bulan.

Ibu dapat memberikan betik secara beransur-ansur kepada si kecil anda, setelah mereka dapat mencernanya dengan baik.

Pepaya mengandungi vitamin A, vitamin B1 dan B2, vitamin C, vitamin K, folat, kalium, fosfor, magnesium, kalsium, dan zat besi yang penting untuk pertumbuhan bayi.

Pepaya mempunyai banyak faedah termasuk memperbaiki sistem pencernaan, imuniti, metabolisme, dan boleh menjadi pencahar semula jadi ketika bayi mengalami sembelit.

6. Pir

Pir adalah sumber vitamin C dan tembaga yang hebat, yang melindungi sel-sel tubuh dari kerosakan, dan dapat menyokong sistem kekebalan tubuh.

Bukan hanya itu, buah ini untuk bayi juga mengandung vitamin K, kalium, dan serat yang membantu mencegah sembelit dan menjaga bayi sihat.

Untuk memprosesnya, Moms dapat memotong pir menjadi kepingan kecil, kemudian kukus hingga lembut, kemudian haluskan pir menggunakan pengisar.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found