Kesihatan

Imunisasi Polio: Faedah dan Jadual Pentadbiran

Imunisasi polio adalah usaha untuk mencegah penyakit polio yang membawa kepada kelumpuhan. Di Indonesia, imunisasi ini termasuk dalam imunisasi asas yang diperlukan oleh pemerintah.

Kewajiban ini dinyatakan dalam Peraturan Menteri Kesehatan nomor 12 tahun 2017 (Permenkes 12/2017) mengenai Pelaksanaan Imunisasi. Peraturan tersebut menyatakan bahawa imunisasi ini mesti diberikan kepada bayi sebelum berumur 1 tahun.

Agar anda mengetahui lebih lanjut mengenai faedah dan jadual yang tepat untuk memberikannya, mari kita lihat ulasan berikut!

Apa itu polio?

Polio adalah jangkitan yang disebabkan oleh virus polio. Penyakit ini sangat menakutkan kerana boleh menyebabkan kelumpuhan dan bahkan kematian.

Nama saintifik untuk penyakit ini adalah poliomielitis, yang berasal dari kata Yunani kelabu dan sumsum, yang merujuk kepada saraf tunjang. Sementara itu, perkataan 'itis' didefinisikan sebagai keradangan.

Virus polio disebarkan melalui hubungan antara manusia dengan manusia, melalui pernafasan dan rembesan oral dan bersentuhan dengan najis yang tercemar. Virus ini masuk melalui mulut dan berkembang biak melalui saluran pencernaan.

Sebelum vaksin, polio membunuh ribuan orang setiap tahun. Oleh itu, memastikan bahawa kanak-kanak menerima imunisasi ini adalah penting.

Mengapa imunisasi polio penting?

Polio sangat berjangkit. Oleh itu, sangat penting untuk mendorong semua orang untuk mendapatkan imunisasi ini.

Walaupun beberapa negara berjaya menekan penyakit ini, beberapa negara di Asia dan Afrika masih berjuang untuk melakukan perkara yang sama. Oleh itu, penyebaran masih boleh berlaku kerana mobiliti semua orang di dunia sekarang sangat tinggi.

Jadual imunisasi polio

Terdapat dua kaedah pemberian imunisasi polio, iaitu secara oral dan suntikan. Dalam imunisasi oral, bayi akan diberi vaksin polio melalui mulut.

Sementara vaksin polio suntikan (vaksin polio / IPV yang tidak aktif) mula diisytiharkan oleh Kementerian Kesihatan sebagai imunisasi asas kepada bayi.

Halaman kidshealth.org menyatakan bahawa IPV mempunyai kesan sampingan dalam bentuk demam dan munculnya rasa sakit dan kemerahan pada titik suntikan. Walaupun begitu, anda tidak perlu risau reaksi alahan akan berlaku, kerana kemungkinannya sangat kecil.

Beberapa perkara yang perlu anda perhatikan sebelum melakukan suntikan IPV adalah:

  • Pastikan anda atau anak yang akan disuntik tidak mempunyai alergi serius terhadap antibiotik neomycin, streptomycin atau polymyxin B
  • Pastikan bahawa anda atau anak anda tidak pernah mengalami reaksi alergi yang serius terhadap suntikan IPV

Penurunan vaksin polio diberikan 4 kali, biasanya ketika bayi dilahirkan atau maksimum 1 bulan. Selepas itu, vaksin diberikan berturut-turut kepada bayi berusia 2 bulan, 3 bulan, dan 4 bulan. Ke penggalak, Vaksin diberikan pada usia 18 bulan.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found