Kesihatan

Jenis Titik Merah pada Bayi yang Perlu Diperhatikan dan Tidak

Ibu pasti ingin memastikan kesihatan bayi, jadi apa-apa keadaan pasti akan membuat anda tertanya-tanya adakah ini selamat atau tidak. Termasuk ketika anda melihat kemunculan bintik-bintik merah pada bayi. Jangan panik, kerana bintik-bintik merah pada bayi adalah sesuatu yang sering terjadi.

Sebahagian daripadanya adalah semula jadi dan tidak berbahaya. Walaupun ada juga yang perlu diperhatikan. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai apa yang menyebabkan bintik merah pada bayi dan bagaimana mengatasinya, mari kita lihat penjelasan berikut.

Bintik merah biasa pada bayi

Beberapa bintik merah pada bayi tidak berbahaya dan bahkan tidak menimbulkan rasa tidak sedap pada bayi. Tetapi ada juga yang menyebabkan rasa gatal dan tidak selesa, tetapi umumnya bintik-bintik merah berikut tidak berbahaya bagi bayi.

Jerawat bayi

Jerawat bayi boleh berupa bintik merah atau putih. Biasanya muncul di sekitar dahi dan pipi bayi. Biasa dialami oleh bayi baru lahir. Keadaan ini dikatakan berlaku kerana terdedah kepada hormon ibu semasa mengandung.

Tetapi anda tidak perlu risau kerana jerawat bayi tidak berbahaya dan akan hilang dengan sendirinya. Bayi juga secara amnya tidak merasa terganggu oleh jerawat.

Panas berduri

Panas berduri adalah bintik merah halus yang muncul ketika cuaca panas dan lembap. Biasanya kerana pakaian bayi terlalu tebal. Untuk mengatasinya, cubalah menjaga bayi di tempat yang sejuk.

Atau pilih pakaian yang selesa dan diperbuat daripada cahaya. Biasanya dengan memakai pakaian yang lebih sejuk, panas berduri akan hilang dengan sendirinya.

Milia adalah bintik merah pada bayi

Milia adalah bintik-bintik yang biasanya muncul pada kulit bayi baru lahir. Tompok-tompok ini tidak berbahaya dan muncul kerana kelenjar minyak tersumbat.

Milia juga tidak menyebabkan kesakitan atau gatal dan tidak berjangkit. Anda tidak perlu risau, kerana biasanya milia akan hilang sendiri tanpa memerlukan rawatan.

Ruam lampin

Bintik-bintik merah atau ruam di sekitar kulit yang ditutup dengan lampin sangat biasa. Sebabnya adalah kerana kulit terlalu lama terkena air kencing atau kotoran bayi.

Anda tidak perlu risau, kerana keadaan ini akan bertambah baik jika anda membiarkan kulit anda bernafas. Biarkan kulit terkena udara lebih kerap. Kemudian gunakan salap khas untuk ruam lampin pada kulit merah.

Ibu juga boleh menukar lampin lebih kerap untuk mengelakkan kerengsaan pada kulit. Sekiranya kulit tidak bertambah baik dan menjadi lebih teruk, misalnya, ia kelihatan seperti lepuh. Sebaiknya berjumpa dengan pakar pediatrik.

Ekzema bermula dengan bintik merah pada bayi

Ekzema boleh berlaku pada bayi dan pada mulanya dalam bentuk tompok merah pada kulit. Kemudian ia akan mengeras dan seperti kerak. Biasanya bayi akan terganggu kerana gatal.

Ekzema biasanya muncul di sekitar lipatan kulit seperti lengan, siku, belakang lutut dan boleh juga terdapat di wajah atau dada bayi. Ibu boleh menggunakan pelembap kulit bayi untuk menenangkan keadaan ekzema.

Sekiranya bayi kelihatan sangat tidak selesa dan ekzema tidak bertambah baik, lebih baik membawa bayi berjumpa doktor. Doktor boleh memberi salap khas seperti yang boleh digunakan oleh bayi.

Penutup buaian

Biasanya muncul pada bayi berusia 1 hingga 2 bulan. Bintik-bintik merah mungkin muncul bersama dengan kerak kekuningan. Muncul di sekitar rambut, muka, di belakang telinga dan leher.

Punca sebenar keadaan ini tidak diketahui. Tetapi kebanyakan akan hilang sendiri tanpa memerlukan rawatan perubatan. Jangan gunakan ubat untuk merawatnya, kecuali atas cadangan doktor.

Untuk membantu menghilangkannya, Ibu boleh mencuci rambut bayi secara berkala dengan syampu khas dan lembut. Selepas itu, sikat rambut dengan sikat berbulu lembut. Sekiranya kerak sukar dikeluarkan, gunakan minyak bayi dan gosokkan dengan lembut untuk menghilangkan kerak.

Sekiranya keadaan tidak bertambah baik atau bertambah buruk, anda harus berjumpa dengan pakar pediatrik anda. Jangan merawat diri sendiri, kerana kulit bayi sangat sensitif. Rawatan yang tidak betul membolehkan keadaan bertambah buruk.

Tompok merah pada bayi yang perlu diperhatikan

Walaupun banyak bintik merah pada bayi tidak berbahaya, beberapa boleh menyebabkan keadaan serius. Beberapa tempat merah yang perlu diperhatikan termasuk:

Ruam meningitis

Ibu mengenali ruam meningitis yang biasanya muncul sebagai bintik merah atau kemerahan, tetapi kemudian merebak menjadi tompok. Sekiranya ini berlaku, cubalah tekan dengan objek tembus di kawasan di mana tempat itu muncul.

Semasa menekannya, perhatikan permukaan noda. Sekiranya tidak pudar semasa anda menekannya, itu mungkin ruam meningitis.

Segera berjumpa doktor untuk memastikannya. Kerana meningitis adalah keadaan berbahaya dan mengancam nyawa, yang boleh disebabkan oleh bakteria meningokokus.

Tanda-tanda lain yang mungkin dilihat oleh bayi anda termasuk demam, gelisah, menangis dan sensitif terhadap cahaya. Biasanya ini berlaku sebelum bintik-bintik merah pada bayi muncul.

Campak

Campak adalah penyakit virus dan berjangkit, juga dapat menyebabkan sejumlah komplikasi serius. Di Indonesia, setiap anak akan diberi vaksin campak pada usia 9 bulan untuk mencegah terjadinya penyakit ini.

Selain bintik-bintik merah pada bayi, campak juga akan menunjukkan ciri-ciri lain seperti selesema, batuk dan mata berair. Segera bawa ke doktor jika anda mengesyaki tanda-tanda campak, kerana bantuan perubatan diperlukan untuk mengatasinya dan mencegah penularan.

Cacar air

Cacar air adalah penyakit yang disebabkan oleh virus varicella zoster. Biasanya menyerang kanak-kanak dan untuk mencegahnya kanak-kanak akan diberi vaksin. Di Indonesia, vaksin cacar air biasanya diberikan kepada bayi yang berusia sekurang-kurangnya 12 bulan.

Selain munculnya bintik-bintik merah pada bayi, Moms perlu memperhatikan keadaan bayi seperti sama ada bayi juga mengalami demam, tidak berasa sihat.

Kerana bintik-bintik merah pada bayi akan berubah menjadi lepuh yang dipenuhi dengan cairan dan menyebabkan gatal. Lepuh juga akan pecah, menyebabkan luka baru yang membuat bayi tidak selesa.

Psoriasis

Psoriasis serupa dengan eksim, yang menyebabkan bintik-bintik merah yang kemudian menjadi kerak pada kulit. Perbezaannya adalah, jika eksim umumnya muncul di permukaan lipatan kulit, psoriasis muncul di permukaan kulit yang luas.

Punca sebenarnya tidak diketahui, tetapi mungkin disebabkan oleh masalah sistem imun atau faktor genetik.

Selain yang telah disebutkan di atas, bintik merah pada bayi juga disebabkan oleh virus dan bakteria lain. Sekiranya bintik-bintik tersebut menyebabkan simptom lain seperti demam tinggi dan lepuh, anda harus meminta doktor untuk membuat diagnosis yang pasti.

Demikian penjelasan mengenai beberapa bintik merah pada bayi dan cara mengatasinya.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found