Kesihatan

Cytotec

Cytotec mungkin lebih dikenali sebagai ubat pengguguran. Orang biasa masih sering menyalahgunakan ubat ini untuk pengguguran.

Namun, Cytotec sebenarnya termasuk dalam kategori ubat gastrik. Anda boleh membaca lebih banyak maklumat di bawah.

Untuk apa Cytotec?

Cytotec adalah ubat yang digunakan untuk merawat ulser perut kerana penggunaan ubat anti-radang bukan steroid (NSAID), seperti Ibuprofen, Aspirin, Diclofenac, Meloxicam, dan sebagainya.

Cytotec mengandungi misoprostol yang sering ditambahkan pada rawatan NSAID. Ini bertujuan untuk rawatan profilaksis ulser gastrik yang semakin teruk dan berdarah akibat penggunaan NSAID.

Apa fungsi dan faedah ubat Cytotec?

Cytotec tergolong dalam kumpulan analog prostaglandin ubat anti-ulser. Ubat ini sering digunakan untuk merawat ulser peptik pada pesakit yang mempunyai sejarah ulser peptik kronik.

Kandungan misoprostol dapat merangsang mekanisme pelindung mukosa gastrik terhadap dinding perut dan dapat menghalang rembesan asid gastrik.

Inilah sebab mengapa ubat ini sering ditambahkan pada NSAID (anti-radang bukan steroid) untuk mengelakkan bisul.

Selain itu, Cytotec juga dikenali sebagai ubat pengguguran. Namun, petunjuk ini masih sering disalahgunakan oleh masyarakat umum.

Beberapa keadaan penyakit yang dapat diatasi dengan ubat Cytotec adalah seperti berikut:

GERD (penyakit refluks gastro-oesophageal)

GERD atau lebih dikenali sebagai refluks asid adalah keadaan di mana asid perut kembali ke dalam esofagus.

Keadaan ini biasanya menyebabkan rasa mual, muntah, sensasi terbakar di tekak dan dada.

Untuk mengatasinya, Cytotec akan digabungkan dengan kelas ubat ulser peptik yang lain, seperti antasid (Promag, Mylanta), Penyekat H2 (Cimetidine, Ranitidine), dan perencat pam proton (Lansoprazole, Omeprazole).

Ulser perut (ulser peptik)

Biasanya, Cytotec juga digunakan sebagai rawatan pada pesakit dengan ulser peptik akut. Cytotec dipertimbangkan dalam rawatan pesakit yang cenderung mengalami komplikasi akibat ulser gastrik, seperti pendarahan.

Biasanya, rawatan ini digabungkan dengan kelas lain mengikut keadaan pesakit. Perlu diingat bahawa penggunaan Cytotec untuk bisul hanya disyorkan jika penyebabnya adalah penggunaan ubat NSAID.

Ulser duodenum (usus duodenum)

Sifat misoprostol di Cytotec mampu merangsang mukosa gastrik dan anti-rembesan asid gastrik sangat sesuai digunakan untuk mempercepat proses penyembuhan ulser duodenum.

Misoprostol akan digunakan pada pesakit yang mempunyai sejarah keradangan akibat penggunaan NSAID.

Menggalakkan tenaga kerja

Oleh orang ramai, Cytotec lebih dikenali sebagai ubat pengguguran kehamilan. Ubat ini mempunyai sifat yang dapat mendorong persalinan dan merangsang kontraksi rahim.

Walau bagaimanapun, penggunaan Cytotec untuk ini harus terlebih dahulu berunding dengan doktor.

Akibatnya jika anda menggunakan ubat ini secara sembarangan tanpa berjumpa doktor akan sangat berisiko.

Jenama dan harga Cytotec

Anda boleh membeli Cytotec sama ada di farmasi umum atau kedai ubat terdekat di talian.

Anda dapat dengan harga sekitar Rp 125.000 per tablet. Cytotec 100 mcg setiap jalur berharga sekitar Rp 925,000. Cytotec 200 mcg dijual dengan harga rata-rata bermula dari IDR 1.005,000 setiap jalur.

Bagaimana cara mengambil ubat Cytotec?

 • Sebaiknya diminum satu jam sebelum makan atau dua jam setelah makan, memandangkan ubat ini tergolong dalam golongan ubat ulser gastrik
 • Tetapkan jarak minum yang sama untuk mendapatkan manfaat maksimum terapi ubat, misalnya selang 8 jam sehari
 • Sekiranya anda lupa minum, segera minum jika jangka masa untuk minuman seterusnya masih panjang. Jangan gandakan dos dalam satu minuman
 • Elakkan mengambil ubat pada masa yang sama dengan antasid lain yang mengandungi magnesium kerana boleh menyebabkan cirit-birit
 • Jangan mengambil Cytotec pada masa yang sama dengan antasid herba, aspirin, ubat rematik, dan vitamin tertentu
 • Setiap kali anda menggunakan ubat, jika anda melihat sesuatu yang tidak dijangka, segera berjumpa doktor

Berapakah dos Cytotec untuk orang dewasa?

Penggunaan dos ubat disesuaikan dengan keadaan riwayat pesakit, seperti usia, sejarah penyakit, dan tujuan penggunaan ubat tersebut.

Dos untuk rawatan ulser gastrik dan ulser duodenum ialah 0.4 mikrogram (mcg) diambil dua kali sehari, atau 0.2 mcg diambil empat kali sehari. Tempoh rawatan boleh berlangsung hingga empat minggu, atau maksimum hingga lapan minggu.

Dos untuk rawatan profilaksis ulser gastrik kerana penggunaan NSAID ialah 0.2 mg diambil 2-4 kali sehari. Sekiranya kesan sampingan berlaku, dos boleh dikurangkan menjadi 0.1 mcg diambil 4 kali sehari.

Penggunaan ubat untuk dos kanak-kanak tidak digalakkan.

Adakah Cytotec selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

KAMI Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan (FDA) atau agensi POM Amerika telah memasukkan Cytotec dalam ubat kategori X. Ini bermaksud bahawa ubat ini telah menunjukkan kelainan semasa kajian yang ditujukan kepada haiwan atau manusia.

Penggunaan Cytotec untuk wanita hamil boleh menyebabkan kelahiran pramatang, keguguran, cacat lahir, atau bahkan pendarahan berat kerana kontraksi yang berlebihan.

Cytotec dapat diserap dalam susu ibu, jadi tidak digalakkan dimakan oleh ibu yang menyusu.

Apakah kesan sampingan Cytotec yang mungkin?

Setiap ubat mesti mempunyai kesan sampingan yang tidak dijangka. Kesan sampingan serius yang boleh berlaku akibat pengambilan Cytotec termasuk:

 • Ketidakselesaan di perut dan boleh menjadi sangat teruk sehingga boleh menyebabkan pendarahan berat jika tidak dirawat dengan segera
 • Rasa sangat dahaga dan panas di dada dan tekak
 • Kesukaran membuang air kecil
 • Berpeluh banyak menyebabkan dehidrasi
 • Kulit panas dan kering

Sekiranya anda mengalami kesan sampingan di atas, beritahu doktor anda dengan segera untuk pemeriksaan lanjut.

Kesan sampingan yang paling biasa dalam pengambilan Cytotec termasuk:

 • Reaksi hipersensitiviti (ruam kulit, gatal-gatal, pembakaran dan pembakaran kulit)
 • Cirit-birit
 • Sakit perut
 • Mual
 • Sakit perut
 • Pendarahan atau bintik faraj
 • Aliran haid yang berat
 • Sakit haid

Beritahu doktor anda jika anda mempunyai kesan sampingan yang mengganggu anda atau tidak hilang.

Amaran dan perhatian

 • Elakkan menggunakan ubat untuk wanita hamil dan menyusui atau mempunyai rancangan untuk hamil pada masa akan datang
 • Ubat ini boleh menyebabkan kelahiran pramatang, cacat lahir, atau pendarahan berat jika diambil oleh wanita hamil. Penggunaan ubat ini juga boleh menyebabkan terkoyak dinding rahim kerana kontraksi yang kuat yang disebabkan setelah mengambil ubat secara sembarangan
 • Wanita tua dan pra-menopaus juga disarankan untuk tidak mengambil ubat ini
 • Perhatikan penggunaan ubat tersebut apabila digabungkan dengan ubat analog prostaglandin lain, ubat antasid yang mengandungi magnesium dan ubat-ubatan herba
 • Untuk mengelakkan interaksi ubat yang tidak diingini, selalu berjumpa dengan doktor anda mengenai selang waktu pengambilan setiap ubat yang anda ambil
 • Beritahu doktor anda jika anda mempunyai sejarah hipersensitiviti dan radang usus, serta masalah kerengsaan sistem pencernaan yang lain
 • Beritahu doktor anda jika anda mempunyai sejarah penyakit jantung
 • Wanita tidak mengambil ubat ini pada hari pertama, kedua, atau ketiga dalam tempoh haid mereka. Dikhuatiri sekiranya hamil, ubat ini dapat memberi kesan negatif pada janin.

Selalu berunding dengan masalah kesihatan anda dan keluarga anda dengan doktor dan pakar kesihatan yang dipercayai melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found