Kesihatan

Ibu Mesti Tahu, Inilah Cara Meningkatkan Selera Makan di Balita

Apabila anda melihat anak anda mulai hilang selera makan, tentu saja, sebagai ibu bapa, anda merasa bingung dan sedih. Tetapi jangan risau ibu! Berikut adalah beberapa petua untuk meningkatkan selera anak anda yang dijamin berkesan.

Petua untuk meningkatkan selera kanak-kanak

Kanak-kanak, terutamanya kanak-kanak, sangat pemilih dalam soal makanan. Sebagai ibu bapa, menangani syarat-syarat ini sememangnya membezakan makanan yang anda suka dan tidak suka.

Kanak-kanak adalah fasa di mana mereka mesti tumbuh dan berkembang dengan baik. Salah satu cara mereka tumbuh dan berkembang adalah dengan menyediakan pelbagai pengambilan nutrien yang diperlukan, tetapi kadang-kadang masalahnya adalah kekurangan selera makan anak.

Untuk mengelakkan ini, anda boleh mula menggunakan beberapa petua ini agar selera anak anda mulai meningkat lagi.

Baca juga: Jangan Terkejut! Ini adalah perkembangan anak berusia 5 tahun yang perlu diketahui oleh ibu

1. Minum air sebelum makan

Dilaporkan dari Makanan NDTV, mulakan hari anak dengan memberi segelas air. Anda mesti tahu sebelum memberi susu pada waktu pagi, pastikan anak itu minum air terlebih dahulu.

Sangat digalakkan, anda harus membuat bayi minum air sekurang-kurangnya 30 minit sebelum makan. Air cenderung mengaktifkan jus pencernaan dan enzim yang meningkatkan selera makan dan juga meningkatkan pencernaan.

2. Jangan paksa anak

Sebagai orang, elakkan tingkah laku memaksa sebanyak mungkin untuk membuat anak-anak makan. Ini sebenarnya boleh menimbulkan rasa ketegangan pada kanak-kanak pada waktu makan.

Syarat paksaan untuk makan seperti ini jika berlaku berulang kali, sebenarnya akan menjadikan si anak tidak sensitif terhadap rasa laparnya di masa depan.

3. Tawarkan makan setiap dua jam

Cuba tawarkan makanan anak anda setiap beberapa jam. Tiga makanan standard mungkin tidak dapat meningkatkan sistem pencernaan mereka sehingga membuat mereka berasa lapar.

Makan secara teratur setiap dua jam sebenarnya akan membantu selera makan mereka meningkat.

4. Beri makanan ringan

Ibu, pastikan makanan ringan yang anda berikan mempunyai kandungan gizi yang sama dengan makanan utama. Daripada kek, tidak ada salahnya menawarkan sandwic atau bijirin. Fikirkan pengganti makanan ringan yang sihat dan perhatikan perubahan selera anak anda.

5. Buat paparan yang menarik untuk makanan

Pastikan anda tidak memberikan menu makanan yang sama berulang-ulang setiap hari. Ini tentunya akan membuat anak merasa bosan dan segera menolak makanan yang diberikan.

Cara lain agar anak-anak tidak bosan dengan menu, membuat atau membuat pelbagai makanan dengan pelbagai hiasan. Selain memupuk rasa ingin tahu pada kanak-kanak, kaedah ini juga merupakan cara untuk membuat mereka ingin mencuba menu baru.

6. Elakkan minum semasa makan

Untuk menjaga selera makan pada anak-anak, anda tidak boleh minum air terlalu kerap semasa makan makanan.

Ini dapat membuatkan anak berasa kenyang dengan cepat. Sebaiknya berikan beberapa minuman seperti jus, teh, atau minuman lain kepada anak setelah selesai makan.

7. Bahagian makanan

Pastikan bahagian makanan pada kanak-kanak tidak terlalu banyak pada setiap gigitan. Ini mengekalkan selera makan anda.

Tawarkan makanan ringan terlebih dahulu jika selera anda mula berkurang. Jadi perlahan-lahan keinginan mereka untuk makan akan meningkat dengan sendirinya.

Ibu, adalah idea yang baik untuk menawarkan gigitan awal dengan bahagian kecil terlebih dahulu sehingga anak mula makan sendiri dan menyesuaikan diri dengan bahagian yang diinginkan.

8. Perundingan doktor

Sekiranya beberapa cara di atas tidak memberikan peningkatan selera makan anak. Adalah idea yang baik untuk anda sebagai ibu bapa untuk mula berunding dengan doktor.

Apabila kanak-kanak kekurangan vitamin dan mineral tertentu, seperti zinkSudah tentu, ia dapat mengurangkan selera makan dan mencetuskan selera.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found