Kesihatan

Berbahaya untuk Otak, Penyakit Multiple Sclerosis Anda Mesti Tahu Gejala, Punca dan Rawatan

Penyakit sklerosis berbilang Ia adalah penyakit autoimun yang jarang berlaku. Gangguan kesihatan ini sangat berbahaya, terutama bagi otak, saraf tunjang, dan saraf penglihatan.

Dilaporkan dari Medicalnewstoday.com, bilangan kes penyakit sklerosis berbilang di dunia secara keseluruhan menghampiri 1 juta penderita. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai penyakit ini, berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda ketahui.

Apa itu penyakit sklerosis berbilang?

Seperti yang kita ketahui, penyakit autoimun disebabkan oleh sistem imun yang menyerang dirinya sendiri. Momen yang diserang adalah lapisan bernama myelin, maka ini akan menyebabkan penyakit sklerosis berbilang.

Sklerosis berbilang itu sendiri bermaksud berlakunya kerosakan tisu di pelbagai kawasan. Ia bermula dengan disfungsi myelin sebagai pelindung serat saraf di otak dan saraf tunjang.

Kerosakan kepada myelin boleh menyebabkan plak, luka, keradangan, atau luka yang mengganggu fungsi mata, keseimbangan, kawalan otot, dan bahagian badan yang lain.

Apabila kerosakan semakin besar, serat saraf tidak lagi dapat menyampaikan mesej ke otak dengan cepat dan berkesan.

Sebab sklerosis berbilang

Hingga kini belum ada kajian yang berjaya menemui penyebab sebenar penyakit ini. Melaporkan dari webmd.com, terdapat beberapa perkara yang menjadikan gangguan kesihatan ini lebih mudah terjadi.

Sebahagian daripadanya adalah warisan genetik dan gaya hidup yang tidak sihat seperti merokok.

Beberapa kes juga berlaku setelah seseorang dijangkiti virus seperti virus Epstein Barr atau Herpesvirus 6. Kedua-dua virus tersebut disyaki dapat membuat sistem imun berfungsi dengan normal.

Jangkitan ini kemudian dapat memicu terjadinya gejala penyakit sklerosis berbilang. Walaupun begitu, hubungan antara virus dan penyakit ini masih memerlukan kajian lebih lanjut.

Simptom sklerosis berbilang

Tanda-tanda seseorang yang mengalami penyakit ini boleh menjadi sangat pelbagai. Ini bergantung pada berapa banyak kerosakan yang berlaku pada saraf otak dan saraf tunjang.

Sebilangan penghidap tidak menunjukkan sebarang gejala, tetapi ada juga yang mengalami gangguan serius pada beberapa fungsi organ yang harus segera diatasi. Gejala biasa yang sering dijumpai adalah:

Keletihan

Dilaporkan dari Healthline.com, kira-kira 80 peratus penghidap penyakit ini melaporkan diri mereka mudah letih. Ia dicirikan oleh pengurangan tenaga secara drastik, yang mempengaruhi kemampuan bekerja dan menjalankan aktiviti harian.

Kesukaran berjalan

Salah satu fungsi badan yang terganggu oleh kerosakan myelin adalah otot. Tidak hairanlah jika penghidap penyakit sklerosis berbilang sering mengadu kesukaran melakukan pergerakan tertentu, termasuk berjalan. Ini disebabkan oleh kurangnya rangsangan otot yang disebabkan oleh kerosakan saraf.

Tanda Lhermitte

Ia adalah sensasi seperti disetrum ketika seseorang cuba menggerakkan lehernya. Ini berlaku ketika leher digerakkan ke kiri dan kanan serta ke depan dan ke belakang.

Gangguan pundi kencing

Pesakit dengan penyakit ini juga sukar membuang air kecil, atau tiba-tiba ingin kencing lebih kerap daripada biasa. Gejala ini mempunyai istilah perubatan ketidaksinambungan.

Kehilangan kawalan dalam mengatur keinginan untuk membuang air kecil adalah salah satu gejala penyakit sklerosis berbilang yang paling biasa.

Gangguan usus

Simptom seterusnya adalah sembelit yang menyebabkan pengecutan najis. Ini adalah keadaan di mana seseorang menekan terlalu kuat, menyebabkan saluran dubur terkoyak dan menyebabkan pendarahan.

Vertigo

Adakah keadaan di mana seseorang mengalami pening disertai dengan masalah keseimbangan dan koordinasi dalam tubuhnya.

Gangguan seksual

Baik wanita dan lelaki, kedua-duanya akan kehilangan keinginan seksual ketika menderita penyakit ini sklerosis berbilang.

Kekejangan otot

Ini juga merupakan gejala awal sklerosis berbilang yang banyak berlaku. Keadaan ini disebabkan oleh kerosakan pada serat saraf di otak dan saraf tunjang, menyebabkan otot menjadi kejang. Secara amnya, kejang berlaku di kaki.

Gegaran

Dalam beberapa kes, penghidap penyakit ini juga dapat mengalami pergerakan yang tidak diingini, seperti gemetar untuk jangka waktu tertentu.

Gangguan visual

Sebilangan orang dengan penyakit ini diketahui mengalami penurunan fungsi mata. Bermula dari penglihatan berganda, mata kabur, kehilangan penglihatan separa, tidak dapat membezakan antara warna merah dan hijau, bahkan buta.

Umumnya gejala ini berlaku pada sebelah mata terlebih dahulu. Walau bagaimanapun, keradangan yang meluas dapat memperburuk gejala yang ada, menjadikan sakit di mata tidak dapat ditoleransi.

Perubahan mood dan kemurungan

Demyelination dan kerosakan pada serat saraf di otak juga boleh membuat penderita sklerosis berbilang mengalami perubahan mood yang drastik. Tambahan pula, ini boleh mencetuskan kemurungan yang menimbulkan keinginan untuk menyakiti diri sendiri.

Masalah dengan ingatan

Penyakit ini juga sangat mempengaruhi kemampuan berfikir di otak. Penghidapnya sukar memberi tumpuan, sukar membuat rancangan, malas belajar, gagal menetapkan keutamaan, dan tidak dapat melaksanakan beberapa tugas secara serentak.

Faktor pencetus penyakit sklerosis berbilang

Penyakit ini boleh menjadi lebih mudah terjadi sekiranya terdapat beberapa faktor di bawah ini:

Umur

Sebilangan besar pesakit didiagnosis sklerosis berbilang dalam lingkungan umur 20 hingga 40 tahun.

Jantina

Setakat ini penyakit sklerosis berbilang lebih banyak diderita oleh wanita berbanding lelaki.

Faktor genetik

Penyakit ini terdedah kepada pewarisan melalui gen atau keturunan. Walaupun begitu, para pakar percaya bahawa faktor persekitaran juga memainkan peranan penting dalam membuat gangguan kesihatan ini berkembang, termasuk pada orang yang memiliki ciri genetik tertentu.

Asap

Orang yang memiliki kebiasaan merokok diketahui lebih rentan terhadap penyakit ini, kerana mereka mengalami lesi otak dan penyusutan yang lebih besar daripada orang yang tidak merokok.

Kekurangan vitamin D

Vitamin D yang dihasilkan oleh kulit apabila terkena sinar ultraviolet B dari matahari sangat berguna untuk menguatkan imuniti. Tidak hairanlah, jika seseorang yang jarang terkena sinar matahari mempunyai sistem imun yang lemah, dia lebih mudah terkena jangkitan sklerosis berbilang.

Diagnosis

Sebenarnya mendiagnosis penyakit ini agak sukar memandangkan gejalanya hampir sama dengan gangguan neurologi lain. Walau bagaimanapun, jika doktor mengesyaki seseorang mempunyai sklerosis berbilang, maka ia akan melakukan beberapa pemeriksaan termasuk:

ujian darah

Kaedah pemeriksaan ini dijalankan dengan tujuan untuk menghilangkan keadaan tertentu yang serupa dengan gejala sklerosis berbilang.

Imbasan magnetik resonans (MRI)

Dilaporkan dari garis kesihatan, ujian ini cuba mengambil gambar terperinci organ dari pelbagai sudut menggunakan medan magnet dan gelombang radio.

Tujuannya adalah untuk mendapatkan gambaran yang lebih jelas mengenai organ tubuh. Ujian ini akan membantu doktor mengesan lesi aktif dan tidak aktif di otak dan saraf tunjang.

Tomografi koheren optik (OCT)

Teknik pemeriksaan OCT dilakukan dengan mengambil gambar lapisan saraf di belakang mata. Tujuannya adalah untuk memeriksa berapa banyak penipisan saraf optik yang berlaku.

Keran tulang belakang (tusukan lumbar)

Selain mencari kelainan pada cairan saraf tunjang, ujian ini juga dapat membantu mengesan penyakit lain yang disebabkan oleh jangkitan pada saraf tunjang.

Bukan hanya itu, hasil pemeriksaan ini juga dapat digunakan untuk melihat jalur oligoklonal (OCB), yang berfungsi sebagai alat pengesanan penyakit awal sklerosis berbilang.

Ujian potensi membangkitkan visual (VEP)

Ujian ini memerlukan rangsangan laluan saraf untuk menganalisis aktiviti elektrik yang berlaku di otak.

Rawatan

Hingga kini tidak ada ubat untuk merawat penyakit ini sklerosis berbilang. Namun, dengan rawatan yang tepat, gejala penyakit ini dapat dikurangkan dengan memperlambat kerusakan dan menghilangkan beberapa gejala yang timbul.

Secara lebih terperinci beberapa jenis rawatan biasa adalah seperti berikut:

Rawatan untuk melambatkan kerosakan

Beberapa terapi mengubah penyakit telah banyak digunakan untuk mencegah gejala penyakit ini berulang. Cara kerjanya adalah dengan mengubah fungsi sistem imun.

Dalam kaedah ini, beberapa doktor akan memberikan suntikan ubat, melalui mulut, tetapi ada juga yang memberikannya melalui cairan intravena. Berapa kerap seseorang melakukan terapi ini bergantung pada tahap kebergantungannya terhadap ubat-ubatan ini.

Beberapa jenis rawatan suntikan yang biasa adalah:

 • interferon beta 1-a (Avonex dan Rebif)
 • interferon beta-1b (Betaseron dan Extavia)
 • glatiramer asetat: (Copaxone dan Glatopa)
 • peginterferon beta-1a) (Plegridy)

Manakala rawatan oral yang disediakan termasuk:

 • teriflunomide (Aubagio)
 • fingolimod (Gilenya)
 • dimetil fumarat (Tecfidera)
 • mavenclad (cladribine)

Manakala rawatan melalui cairan intravena adalah seperti berikut:

 • alemtuzumab (Lemtrada)
 • mitoxantrone (Novantron)
 • ocrelizumab (Ocrevus)
 • natalizumab (Tysabri)

Rawatan ini biasanya disyorkan untuk merawat gejala awal penyakit ini sklerosis berbilang.

Rawatan untuk melegakan gejala semasa kambuh

Beberapa jenis ubat dapat berfungsi dengan berkesan apabila penghidap penyakit ini mengalami gejala yang memburuk dan berulang. Jadi jenis rawatan ini hanya diperlukan pada waktu itu, dan tidak dapat digunakan secara rutin, beberapa di antaranya adalah:

Kortikosteroid

Digunakan untuk mengurangkan keradangan dan menekan sistem imun.

Mengubah tingkah laku tertentu

Biasanya disarankan untuk mengatasi gejala penurunan fungsi visual. Pesakit akan disarankan untuk merehatkan mata dan mengehadkan diri untuk menonton skrin, televisyen, dan sejenisnya.

Terapi fizikal

Umumnya disyorkan pada pesakit yang mengalami kesukaran berjalan. Terapi ini melatih otot bergerak dengan menggunakan alat bantu. Biasanya pesakit juga akan diberi ubat dalfampridine (Ampyra) untuk menjadikan rawatan lebih berkesan.

Memberi beban dengan berat tertentu

Adakah salah satu langkah rawatan yang diambil untuk mengurangkan gejala gegaran.

Pentadbiran ubat antikonvulsan

Biasanya diberikan melalui suntikan, ubat ini digunakan untuk mengurangkan gejala neuralgia trigeminal. Yaitu, rasa sakit sangat terasa di wajah. Dadah seperti gabapentin dianggap dapat mengurangkan kekejangan yang berlaku.

Pentadbiran serotonin

Untuk mengatasi perubahan mood yang drastik dan mencegah perkara yang tidak diingini berlaku kerana kemurungan.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found