Kesihatan

Mengalami Saraf Mencubit? Mungkin inilah sebabnya

Saraf mencubit atau HNP (hernia nukleus pulposusadalah keadaan di mana galas atau cakera (cakera) di ruang vertebra menonjol dan menekan saraf tunjang. Ini boleh menyebabkan kesakitan, kelemahan mati rasa. Jadi apa yang menyebabkan saraf terjepit?

Punca saraf terjepit

Kesakitan dan kekakuan di beberapa bahagian badan seperti punggung, leher, kaki atau tangan dapat dirasakan ketika mengalami saraf yang terjepit. Sebilangan orang juga sering merasa kesukaran untuk kelemahan otot.

Untuk mengelakkan keadaan ini, berikut adalah beberapa penyebab saraf terjepit yang harus anda ketahui.

1. Obesiti

Berat badan berlebihan adalah salah satu penyebab saraf terjepit. Berat badan yang berlebihan mempunyai pengaruh besar terhadap tekanan pada cakera tulang belakang. Jadi cakera harus bekerja lebih keras untuk menahan berat badan.

Orang yang mempunyai berat badan berlebihan mempunyai risiko 12 kali lebih tinggi untuk mengalami saraf terjepit. Bahkan risiko terjadinya saraf terjepit akan tetap ada ketika mereka menjalani pembedahan mikrodiscektomi, yaitu pembedahan pada tulang belakang untuk merawat saraf yang terjepit.

2. Kemerosotan tulang belakang

Saraf mencubit sering disebabkan oleh kehausan pada cakera di tulang belakang. Lama kelamaan, perubahan ini dapat memberi tekanan pada saraf dan saraf tunjang. Keadaan ini juga dikenali sebagai degenerasi tulang belakang.

Kemerosotan boleh berlaku disebabkan oleh kebiasaan menanggung beban berat, kedudukan badan yang tersendat, berpusing atau penuaan.

Apabila badan menahan beban yang berat, cakera di tulang belakang bertanggungjawab menahan kejutan yang disebabkan oleh pergerakan badan. Seperti ketika berjalan, berpusing atau membongkok.

Lama kelamaan, cakera boleh usang daripada bekerja terlalu keras. Di samping itu, cakera juga boleh kehilangan kandungan kelembapan di dalamnya. Itulah sebabnya degenerasi adalah perkara biasa pada orang tua.

3. Kecederaan

Penyebab lain saraf yang terjepit adalah kecederaan. Kecederaan itu berlaku akibat gerakan menyentak secara tiba-tiba yang memberi banyak tekanan pada cakera tulang belakang. Jadi ada saraf yang terjepit.

Kecederaan boleh berlaku apabila anda mengangkat benda berat dengan tidak betul, bersenam dengan kuat, mengalami kemalangan atau melakukan pergerakan badan yang melampau.

4. Gabungan degenerasi dan kecederaan

Seseorang juga boleh mengalami saraf yang terjepit kerana kombinasi degenerasi tulang belakang dan kecederaan. Contohnya pada orang tua yang juga mengalami kecederaan. Keadaan ini menyebabkan mereka terdedah kepada saraf yang terjepit.

Dalam beberapa kes, orang yang mempunyai kombinasi ini di badan mereka dapat mengalami saraf yang terjepit walaupun mereka bersin.

5. Rheumatoid arthritis

Rheumatoid arthritis adalah keradangan pada sendi di dalam badan. Keradangan sendi dapat memberi tekanan pada saraf di sekitarnya, mengakibatkan saraf terjepit atau HNP.

6. Melakukan kerja berulang

Sekiranya anda sering melakukan pekerjaan dengan gerakan berulang seperti menaip terlalu lama, anda perlu berhati-hati. Ini mungkin kelihatan sederhana, tetapi sebenarnya ia boleh menjadi salah satu penyebab saraf terjepit.

Menaip pada papan kekunci terlalu lama boleh menyebabkan sindrom terowong karpal, Ini adalah keradangan tendon yang menekan saraf median di lengan.

7. Keadaan kehamilan

Wanita yang hamil tentu akan mengalami kenaikan berat badan. Semakin tua usia kehamilan, semakin banyak berat badan akan meningkat. Berat tambahan ini pada wanita hamil tidak jarang menyebabkan saraf terjepit.

8. Diabetes

Orang yang menghidap diabetes mempunyai tahap glukosa yang tidak normal di dalam badan mereka. Tahap glukosa yang tinggi boleh merosakkan saraf, menyebabkan saraf terjepit.

Pencegahan saraf yang terjepit

Sebilangan besar kes saraf yang terjepit terselesaikan dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk selalu mengelakkan keadaan ini. Untuk mengelakkannya, anda boleh melakukan beberapa cara, seperti:

  • Mengekalkan berat badan yang ideal
  • Memperbaiki postur
  • Regangkan otot anda dengan tekun agar otot anda kuat dan lentur
  • Elakkan duduk atau berbaring dalam satu posisi terlalu lama. Duduk dengan kaki bersilang juga harus dielakkan. Kedudukan ini boleh menyebabkan saraf tertekan terlalu lama.
  • Sekiranya anda mempunyai pekerjaan yang menuntut anda harus berlama-lama di hadapan papan kekunci, berehat seketika. Di samping itu, gunakan pad atau tapak tangan semasa menaip. Ini dapat membantu melegakan saraf di tangan.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!