Kesihatan

Jangan hanya memilih, ini adalah titisan mata untuk bayi yang perlu anda ketahui

Apabila orang dewasa merasa gatal atau sakit di mata, terdapat beberapa ubat mata yang boleh digunakan secara langsung. Tetapi jika ia berlaku pada bayi, anda harus lebih berhati-hati dalam memilihnya. Berikut adalah beberapa titisan mata untuk bayi.

Titisan mata untuk bayi

Bayi sangat mudah dijangkiti penyakit. Salah satunya adalah pada mata, iaitu konjungtivitis atau keradangan yang menyebabkan mata merah pada bayi.

Keradangan mata bayi menyerang selaput yang melindungi kelopak mata dan putih mata. Sekiranya penyakit ini berlaku, saluran darah di mata bayi akan kelihatan dengan jelas.

Akibatnya, bayi juga dapat mengeluarkan cecair putih yang sedikit kekuningan dari mata.

Sekiranya ini berlaku pada bayi anda, pastikan anda memberikan rawatan yang betul. Sangat disyorkan bahawa sebelum memberi pelbagai jenis titisan mata, anda perlu berjumpa doktor.

Berikut adalah beberapa titisan mata untuk bayi yang perlu anda ketahui:

1. Matafres

Dilaporkan dari Dadah.com, ubat ini adalah salah satu ubat paling selamat untuk digunakan oleh orang dewasa dan juga kanak-kanak. Produk matafres ini mengandungi natrium hyaluronat yang merupakan garam natrium asid hyaluronik, sebatian glikosaminoglikan.

Perkara lain yang perlu anda ketahui ialah ubat yang satu ini tidak menggunakan bahan pengawet dan tentunya tanpa kesan sampingan pada mata si kecil anda.

Anda boleh menggunakan ubat ini pada bayi anda apabila anda merasa kerengsaan dan mata kering.

2. Erlamycetin plus

Ubat ini tergolong dalam kelas antibiotik untuk merawat keradangan yang disebabkan oleh bakteria.

Fungsi ubat ini sendiri adalah untuk membantu menyembuhkan si kecil di kornea mata.

Walau bagaimanapun, tidak seperti beberapa jenis ubat mata untuk orang dewasa, ubat ini adalah ubat kuat yang memerlukan preskripsi doktor. Ini kerana erlamycetin plus mengandungi bahan aktif chloramphenicol base dan dexamethasone sodium phosphate.

3. Tarivid

Tarivid oftalmik mampu merawat jangkitan mata yang disebabkan oleh bakteria. Ubat ini mengandungi ofloxacin, yang merupakan antibiotik fluoroquinolone generasi kedua.

Di samping itu, anda boleh membawa ubat ini ke mana sahaja anda pergi kerana bungkusannya sangat kecil dan praktikal.

Cara menggunakan ubat ini sendiri cukup menetes 3-4 kali sehari. Dan menitis langsung pada mata yang mempunyai masalah.

Satu lagi masalah penting yang tidak boleh anda lewatkan adalah menggunakan ubat ini seperti yang diarahkan oleh doktor anda.

Biasanya doktor akan memberikan preskripsi mengenai jumlah dan tempoh rawatan. Anda juga tidak boleh berhenti mengambil ubat secara tiba-tiba, boleh menyebabkan ketahanan terhadap antibiotik.

4. Insto biasa

Ubat ini sudah tidak asing lagi di telinga masyarakat Indonesia. Hampir semua orang dewasa dan juga kanak-kanak menggunakan ubat ini jika mereka mengalami kerengsaan mata.

Insto biasa mengandungi seperti hidroksi dan klorida yang dapat melegakan kerengsaan mata.

Sekiranya anak kecil anda mengalami iris kerana berada di bilik berhawa dingin, ubat biasa Insto ini dapat mengatasinya dan selamat digunakan pada kanak-kanak.

Baca juga: Ibu Inilah Cara Memilih Ubat Selsema dan Batuk yang Selamat untuk Bayi

5. Senyum singa

Satu lagi cadangan, titisan mata untuk bayi yang boleh anda gunakan adalah senyuman singa.

Anda harus memahami bahawa Lion Smile menggunakan teknologi dari Jepun yang diyakini berkesan untuk mengurangkan keluhan mata pada si kecil, mulai dari kegatalan, mata kering, hingga mata merah.

Cara memberi titisan mata kepada bayi

Sebelum memberi titisan mata kepada anak-anak, sebagai ibu bapa, pastikan anda sentiasa mencuci tangan dengan bersih dan kering sebelum menyentuh titisan mata untuk bayi.

Kemudian mulakan memberi titisan mata kepada bayi semasa dia sedang tidur. Tujuannya adalah untuk menjaga anak tenang dan berasa selamat.

Anda hanya membuka mata bayi secara perlahan tanpa mengganggu bayi. Kemudian berikan beberapa tetes ubat mengikut dos yang ditetapkan.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!