Kesihatan

Kenali Miconazole, ubat kuat untuk merawat kulat pada kulit

Miconazole adalah salah satu jenis ubat yang dapat digunakan untuk mengobati penyakit kulit, terutama yang disebabkan oleh kulat dan jangkitan.

Inilah pentingnya anda sentiasa menjaga kebersihan, ini supaya kulat tidak mudah tumbuh dan mengganggu kesihatan kulit anda.

Baiklah, mari kita ketahui lebih lanjut mengenai ubat mikonazol dalam ulasan berikut:

Apa itu miconazole?

Dilaporkan Kesihatan Setiap Hari, ubat ini adalah salah satu yang mampu mengatasi jangkitan kulit yang disebabkan oleh kulat. Beberapa penyakit seperti kurap (tinea), tinea versicolor, hingga kandidiasis kulit. Bukan hanya itu, ubat ini juga boleh digunakan untuk anda yang mempunyai jangkitan yis di mulut.

Kaedah yang berkesan untuk merawat jangkitan kulit kulat adalah dengan ubat antikulat. Contohnya termasuk antikulat topikal atau ubat topikal dalam bentuk krim dan salap.

Cara ubat ini berfungsi adalah dengan menghancurkan dinding sel kulat sehingga kandungan sel keluar dan sel kulat mati. Ia juga dapat menghalang sel-sel kulat tumbuh dan membiak sehingga tidak merebak ke kawasan kulit yang lain di badan.

Sekiranya anda ingin menggunakan ubat ini, anda harus berjumpa dengan doktor anda terlebih dahulu untuk mendapatkan peraturan penggunaan yang sesuai untuk merawat jangkitan.

Dos untuk penggunaan mikonazol

Penggunaan ubat ini pastinya berbeza bagi setiap orang, ini kerana dos yang diberikan mestilah sesuai dengan jenis jangkitan yang dialami.

1. Kandidiasis orofaring

Bagi orang dewasa dengan kandidiasis orofaring, dosnya adalah 20 mg / g gel mikonazol oral.

Cara penggunaan anda hanya menggunakan 2.5 ml 4 kali sehari. Sapukan dan biarkan di mulut selama mungkin sebelum menelan.

Anda boleh terus menggunakan ubat ini sekurang-kurangnya seminggu setelah gejala hilang.

Bagi kanak-kanak berumur 4-24 bulan, dos yang disyorkan ialah 20 mg / g gel mikonazol secara lisan. Sapukan 1.25 ml 4 kali sehari. Kemudian untuk kanak-kanak yang berumur lebih dari 2 tahun: 2.5 ml, 4 kali sehari.

Sama seperti penggunaan untuk orang dewasa, anda hanya memohon dan biarkan di mulut selama mungkin, sebelum ubat itu ditelan. Teruskan rawatan sekurang-kurangnya seminggu setelah gejala hilang.

2. Kandidiasis usus

Bagi anda yang mempunyai kandidiasis usus juga boleh mengubatinya dengan ubat mikonazol. Dos yang akan diberikan kepada orang dewasa dan kanak-kanak berusia lebih dari 4 bulan adalah 20 mg / g.

Kemudian untuk ubat yang merupakan jenis gel oral, ia adalah 20 mg / kgBW / hari dalam 4 dos terbahagi. Maksimum 250 mg (10 ml) 4 kali sehari. Sekiranya gejala hilang, anda boleh terus mengambil ubat ini sekurang-kurangnya seminggu selepas itu.

3. Jangkitan kulit kulat

Krim, salap dan serbuk mikonazol digunakan untuk anda yang mengalami jangkitan kulat kulit. Kemudian untuk dos untuk orang dewasa dan kanak-kanak, cukup untuk meletakkan lapisan nipis ke kawasan yang dijangkiti. Lakukan kaedah ini 2 kali sehari.

Penggunaan ubat tersebut harus dijalankan selama 2-6 minggu. Anda masih boleh melakukan rawatan ini sekurang-kurangnya seminggu setelah gejala hilang.

4. Jangkitan kulat kuku

Orang dewasa dan kanak-kanak akan menggunakan ubat tersebut dalam bentuk krim yang mengandungi 2 peratus mikonazol. Cara menggunakannya cukup untuk digunakan pada kawasan yang dijangkiti 1-2 kali sehari. Teruskan rawatan selama 10 hari setelah semua lesi hilang.

5. Kandidiasis vulvovaginal

Dos yang diberikan bagi anda yang mempunyai kandidiasis vulvovaginal untuk orang dewasa akan menggunakan sejenis krim yang mengandungi 2 persen mikonazol, yang digunakan pada saluran vagina.

Anda boleh menggunakan ubat ini pada waktu tidur dalam satu dos selama 10-14 hari, atau dua kali sehari. Rawatan tersebut disyorkan selama 7 hari.

Ubat ini dalam bentuk tablet vagina boleh digunakan 100 mg. Dalam sehari anda cukup sekali selama 7 atau 14 hari, 100 mg 2 kali sehari selama 7 hari, 200 mg atau 400 mg sehari selama 3 hari, atau 1,200 mg sebagai satu dos.

Kesan sampingan mikonazol

Selepas menggunakan ubat ini, anda mungkin mengalami beberapa kesan sampingan seperti reaksi alahan, seperti gatal, sukar menelan atau bernafas, hingga bengkak pada kawasan muka.

Penggunaan jenis gel oral miconazole secara amnya juga mempunyai kesan sampingan seperti:

 • Mual
 • Gag
 • Sakit perut
 • Cirit-birit
 • Sakit kepala
 • Perubahan dari segi rasa

Anda mungkin mengalami kesan sampingan lain yang tidak disenaraikan di atas, jika ini berlaku, anda harus menghubungi doktor anda untuk mendapatkan rawatan yang betul dengan segera.

Interaksi mikonazol dengan ubat lain

Dilaporkan Kesihatan Setiap Hari, terdapat beberapa interaksi yang boleh berlaku semasa mengambil miconazole bersama dengan ubat lain:

 • Gangguan irama jantung jika anda mengambil ubat ini dengan cisapride dan terfenadine
 • Anda yang kerap mengambil ubat kolesterol statin jika pada masa yang sama mengambil ubat ini akan meningkatkan risiko rhabdomyolysis
 • Meningkatkan risiko pendarahan dari warfarin

Peraturan untuk penggunaan ubat mikonazol

Miconazole oral biasanya digunakan 4 kali sehari dan hanya digunakan pada kawasan yang dijangkiti. Berbeza dengan ubat secara umum yang boleh dibeli secara bebas di farmasi.

Pastikan anda mengikuti peraturan penggunaan yang telah ditentukan oleh doktor atau sesuai dengan peraturan penggunaan yang tercantum pada kemasan ubat secara berkala.

Anda harus tahu bahawa ubat ini hanya boleh digunakan pada kulit. Penting untuk membersihkan seluruh kawasan yang dijangkiti sebelum menggunakan ubat ini.

Kemudian untuk jangka masa penggunaan dan dos yang digunakan, anda mesti berjumpa doktor kerana ini berkaitan dengan jenis jangkitan yang menyerang kulit anda.

Sekiranya anda berhenti mengambil miconazole terlalu cepat, ia boleh menyebabkan kulat tumbuh kembali dan menyebabkan jangkitan pada kulit.

Langkah berjaga-jaga sebelum mengambil miconazole

Bukan hanya menggunakannya secara rutin, jika anda ingin mendapatkan hasil yang maksimum, anda harus memperhatikan langkah-langkah berikut sebelum menggunakan ubat tersebut.

Ingatlah untuk mencuci tangan dengan bersih sebelum dan sesudah menggunakan miconazole, kerana ini akan membantu mencegah jangkitan merebak ke bahagian kulit yang lain di badan anda. Juga, gunakan tuala yang berbeza dengan orang lain sehingga jangkitan hilang.

Jangkitan kulat sering berlaku di kawasan badan yang panas dan lembap. Selepas mandi, pastikan semua kawasan kulit dikeringkan dengan baik, terutamanya di kawasan seperti lipatan kulit dan di antara jari kaki.

Sebagai panduan, jangkitan seperti kaki atlet biasanya hilang dalam beberapa minggu selepas rawatan, walaupun jangkitan pada bahagian tubuh yang lain boleh memakan masa lebih lama.

Sekiranya tidak ada peningkatan dalam dua minggu rawatan dengan miconazole, anda harus membuat temu janji dengan doktor anda untuk rawatan selanjutnya.

Perkara yang perlu diberi perhatian semasa menggunakan miconazole

Untuk memastikan bahawa rawatan ini sesuai untuk anda, anda harus memberitahu doktor anda sebelum menggunakan miconazole jika anda hamil atau menyusu, ya.

Walaupun hingga kini tidak ada cadangan bahawa miconazole berbahaya bagi bayi, lebih baik jika anda hanya menggunakan ubat berdasarkan nasihat doktor jika anda hamil atau menyusui.

Sekiranya anda menggunakan ubat lain atau menggunakan krim lain tanpa preskripsi serta ubat-ubatan herba dan pelengkap, anda juga harus berjumpa doktor terlebih dahulu.

Juga sangat penting jika anda mengambil warfarin atau ubat-ubatan untuk kolesterol tinggi (statin) kerana ubat mikonazol dapat mengubah cara kerja ubat-ubatan lain.

Cara menyimpan mikonazol

Dilaporkan pesakit.info, supaya kandungan ubat dijaga dengan baik, anda perlu menyimpan miconazole dengan cara yang baik dan betul.

Langkah pertama adalah memastikan ubat ini berada di luar jangkauan dan pandangan kanak-kanak. Akan sangat berbahaya sekiranya ubat ini terkena kulit yang tidak dijangkiti dan benda-benda lain yang tidak diingini.

Kemudian simpan ubat di tempat yang sejuk dan pastikan ia kering. Sebagai alternatif, anda boleh menyimpan ubat ini di dalam peti sejuk.

Baca juga: Kulit gatal akibat gigitan tungau, kenali ciri, kesan dan cara mengatasinya

Cara mencegah jangkitan yis

Bukan hanya boleh tumbuh di dalam tubuh manusia, kulat juga boleh hidup di dalam haiwan. Sebilangan besar kulat boleh tumbuh dan merebak dengan spora. Inilah yang menyebabkan, jangkitan kulat paling kerap menyerang bahagian luar badan.

Seperti yang kita ketahui bahawa kulat biasanya timbul dan merebak pada kulit, kuku dan bahagian badan lain yang sukar dijangkau untuk dibersihkan.

Kunci utama untuk mengelakkan jangkitan kulat adalah menjaga kebersihan yang betul. Tetapi ada juga di antara anda yang menjaga kebersihan tetapi masih mengalami hal ini di kawasan yang tidak dijangka.

Terutama bagi anda yang sibuk dengan aktiviti atau bergerak aktif, suka bersenam, dan sering melakukan aktiviti luar. Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan jangkitan yis:

 • Selalunya terlepas pandang tetapi anda mesti mengeringkan kulit anda ketika basah atau berpeluh
 • Jangan sesekali berfikir mengenakan pakaian yang sama. Anda mesti menukar pakaian setiap hari
 • Jaga kebersihan dengan selalu menggunakan sabun ketika mandi
 • Jangan lupa mengeringkan kasut anda di udara terbuka, selain itu, pastikan bahagian dalam kasut tidak lembap
 • Elakkan menukar tuala, seluar dalam dan pakaian dengan orang lain
 • Bagi anda yang gemar bersenam, ada baiknya memakai pakaian yang mudah menyerap peluh
 • Elakkan memakai seluar yang terlalu ketat

Demikianlah maklumat mengenai ubat mikonazol yang perlu anda ketahui. Sekiranya keadaan tidak bertambah baik dan lebih meluas, segeralah berjumpa doktor.

Ada soalan lebih lanjut mengenai kesihatan kulit? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!