Kesihatan

Harus Tahu, Ini adalah Senarai Sekatan Makanan Ketika Platelet Rendah

Salah satu penyebab platelet rendah adalah jika anda dijangkiti virus denggi atau demam denggi. Anda perlu tahu bahawa terdapat beberapa jenis larangan diet ketika platelet rendah.

Jadi, apakah senarai pantang larang makanan ketika platelet rendah? Lihat penjelasan penuh!

Apa itu trombosit?

Dilaporkan Berita Perubatan Hari Ini, Platelet adalah sel darah yang membantu pembekuan darah. Platelet membantu darah menyembuhkan luka dan mencegah pendarahan berlebihan.

Anda perlu tahu bahawa bilangan platelet normal pada orang dewasa mencapai 150,000-400,000 dalam darah.

Walau bagaimanapun, sesetengah orang mempunyai trombositopenia, alias jumlah platelet yang rendah. Secara umum, ini disebabkan oleh platelet yang terperangkap di limpa, penurunan pengeluaran platelet atau peningkatan kerosakan platelet.

Ia juga boleh disebabkan oleh beberapa keadaan seperti virus denggi.

Apakah gejala platelet rendah?

Gejala bilangan platelet rendah hanya berlaku jika tahapnya sangat rendah. Walau bagaimanapun, pada tahap yang agak rendah selalunya tidak menimbulkan gejala.

Melancarkan penjelasan dari halaman Berita Perubatan Hari Ini, gejala yang muncul termasuk:

  • Tompok merah gelap pada kulit (petechiae)
  • Sakit kepala selepas kecederaan ringan
  • Lebam mudah
  • Pendarahan spontan atau berlebihan
  • Pendarahan dari mulut atau hidung setelah menggosok gigi
  • Orang yang mengalami gejala harus segera menghubungi doktor. Kiraan platelet yang rendah boleh menyebabkan komplikasi teruk jika tidak dirawat dengan baik

Baca juga: Tabu kolesterol yang mesti anda ketahui, dari makanan hingga gaya hidup!

Senarai pantang larang makanan apabila platelet rendah

Sekiranya anda mengalami platelet rendah atau tahap di bawah bilangan normal, terdapat beberapa batasan diet yang harus anda ketahui, seperti:

1. Alkohol

Minuman yang mengandungi alkohol adalah salah satu pantang larang ketika platelet rendah atau virus denggi menyerang. Pengambilan alkohol akan menyebabkan penurunan platelet dalam darah, iaitu dengan menghalang pengeluarannya di saraf tunjang.

Selain itu, alkohol juga dapat merosakkan hati, di mana hati memainkan peranan penting dalam pembentukan faktor pembekuan darah.

2. Elakkan makanan dan minuman yang mengandungi kina dan aspartam

Pelaporan dari Persatuan Penyokong Gangguan Platelet, makanan atau minuman yang mengandungi kina (seperti air tonik dan tembikai pahit) atau aspartam (pemanis yang sering digunakan dalam soda diet) diketahui mencetuskan platelet rendah.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baikdi sini!