Kesihatan

Titik Merah pada Kulit, Mari Ketahui Jenis dan Sebabnya

Tompok-tompok merah pada kulit adalah keluhan perubatan yang biasa. Apabila keadaan ini muncul, orang biasanya menyebutnya ruam. Sukar untuk menentukan apa yang mendasari bintik-bintik merah pada kulit ini untuk muncul.

Ada yang menganggapnya kerengsaan pada kulit, tetapi kerengsaan kulit dapat disebabkan oleh banyak faktor mulai dari jangkitan hingga keadaan kronik.

Nah, diringkaskan dari pelbagai sumber, berikut adalah kemungkinan penyebab kemunculan bintik merah pada kulit:

Pityriasis rosea dan bintik-bintik merah pada kulit

Penyakit ini adalah keadaan kulit yang meradang yang menyebabkan ruam merah. Penyebab utamanya masih belum diketahui, tetapi ia dianggap berasal dari jangkitan virus.

Bintik-bintik yang dibangkitkan biasanya bujur, merah, dan kadang-kadang bersisik dengan hujung yang menonjol seperti kurap.

Selain bintik-bintik gatal ini, gejala pityriasis adalah:

  • Sakit tekak.
  • Gatal yang menjadi lebih teruk apabila kulit menjadi panas, seperti semasa bersenam.
  • Sakit kepala.
  • Demam.

Tompok merah disebabkan oleh ruam panas

Keadaan ini terbentuk apabila liang-liang di kulit menjadi tersumbat dengan peluh. Ini boleh berlaku semasa anda bersenam atau ketika anda berada dalam cuaca panas atau lembap. Ia juga dikenali sebagai haba berduri.

Sekiranya peluh pekat dan tidak dapat melarikan diri ke permukaan kulit, lebam kecil yang kelihatan seperti lepuh mungkin muncul. Ia boleh menjadi merah atau dipenuhi dengan cecair dan boleh gatal atau menyakitkan.

Keradangan kulit atau dermatitis kontak

Keadaan ini berlaku apabila kulit bersentuhan dengan alergen. Pada masa itu, ruam atau bintik merah mungkin muncul.

Sama ada anda mempunyai dermatitis kontak bergantung pada alergen anda. Contohnya, sesetengah orang alah kepada cuaca lembap, jadi mereka akan mula mengalami bintik merah pada kulit apabila cuaca lembap.

Cacar boleh menyebabkan bintik merah pada kulit

Kayap atau herpes zoster adalah ruam lecet yang sangat menyakitkan yang terbentuk di satu sisi muka atau badan. Ia disebabkan oleh virus varicella zoster (VZV), yang juga menyebabkan cacar air.

Sebelum ruam dan bintik-bintik muncul, anda mungkin merasa gatal atau kesemutan di kawasan tersebut. Biasanya bintik-bintik ini akan membentuk garis di bahagian kiri atau kanan badan dengan lepuh yang sangat menyakitkan, gatal, dan kudis selama 7 hingga 10 hari.

Gatal perenang

Penyakit ini berlaku ketika di air yang penuh dengan parasit. Salah satu haiwan yang boleh menyebabkan penyakit ini adalah siput. Siput penuh dengan parasit yang dapat disebarkan di kolam, tasik atau bahkan lautan.

Bagi sesetengah orang, parasit ini boleh mencetuskan reaksi bintik merah pada kulit. Anda mungkin merasakan sensasi terbakar dan gatal dengan munculnya bintik-bintik merah atau lepuh.

Bintik merah boleh menjadi kurap

Kurap berwarna merah dan ruam dan bintik-bintik dengan tepi yang tinggi dalam corak bulat. Ia disebabkan oleh jamur dan boleh muncul di mana sahaja di badan.

Tompok-tompok ini tidak akan hilang kecuali anda membunuh kulat yang menjangkiti kulit anda. Kurap berjangkit, dan anda boleh menyebarkannya kepada orang lain.

Dermatitis atopik

Jangkitan kulit atopik (atopic dermatitis) adalah salah satu jenis eksim atau jangkitan kulit. Keadaan ini biasanya bermula pada masa bayi dan boleh hilang ketika anda semakin tua atau bertambah buruk.

Tidak diketahui dengan tepat apa yang menyebabkan keadaan penyakit ini. Ini mungkin genetik, atau mungkin disebabkan oleh reaksi sistem imun yang berlebihan terhadap sesuatu.

Lichen planus

Penyakit ini menyebabkan ruam dan bintik-bintik merah pada kulit yang dipicu oleh sistem imun badan. Walau bagaimanapun, tidak diketahui dengan tepat mengapa sistem imun dapat menghasilkan tindak balas semacam ini.

Beberapa faktor yang mungkin menjadi penyebabnya adalah:

  • Jangkitan virus.
  • alergen.
  • Tekanan.
  • genetik.

Penyakit autoimun psoriasis

Penyakit ini boleh menyebabkan timbulnya gatal, bintik-bintik bersisik pada siku, lutut, kulit kepala atau bahagian badan yang lain.

Tidak jelas apa yang menyebabkan penyakit ini, tetapi dianggap bahawa penyakit ini disebabkan oleh gabungan faktor genetik dan persekitaran.

Tompok merah kerana ubat

Keadaan ini berlaku kerana badan anda alah kepada ubat. Ini boleh disebabkan oleh sebarang jenis ubat. Tompok-tompok merah pada kulit akibat ubat-ubatan sangat beragam, mulai dari keadaan ringan hingga teruk. Dalam beberapa kes, anda mungkin memerlukan rawatan perubatan sekiranya anda mengalami perkara ini.

Tompok-tompok merah pada kulit bayi

Tompok-tompok merah pada kulit tidak hanya dialami oleh orang dewasa, malah bayi juga dapat mengalaminya. Berikut adalah bintik-bintik merah pada kulit yang biasanya dialami oleh bayi.

Jerawat bayi

Jerawat bayi boleh berupa bintik-bintik putih atau merah. Biasanya muncul di sekitar dahi dan pipi bayi. Biasa dialami oleh bayi baru lahir. Keadaan ini dikatakan berlaku kerana terdedah kepada hormon ibu semasa mengandung.

Ruam lampin

Bintik-bintik merah atau ruam di sekitar kulit yang ditutup dengan lampin sangat biasa. Sebabnya adalah kerana kulit terlalu lama terkena air kencing atau kotoran bayi.

Anda tidak perlu risau, kerana keadaan ini akan bertambah baik jika anda membiarkan kulit anda bernafas. Biarkan kulit terkena udara lebih kerap. Kemudian gunakan salap khas untuk ruam lampin pada kulit merah.

Panas berduri

Panas berduri adalah bintik merah halus yang muncul ketika cuaca panas dan lembap. Biasanya kerana pakaian bayi terlalu tebal. Untuk mengatasinya, cubalah menjaga bayi di tempat yang sejuk.

Atau pilih pakaian yang selesa dan diperbuat daripada cahaya. Biasanya dengan memakai pakaian yang lebih sejuk, panas berduri akan hilang dengan sendirinya.

Dari bayi, kanak-kanak hingga orang dewasa dapat mengalami panas terik. Kelembapan boleh mencetuskan kepanasan. Oleh itu sentiasa menjaga keadaan kulit agar tidak panas.

Tompok merah pada kulit yang disebut milia

Milia adalah bintik-bintik yang biasanya muncul pada kulit bayi baru lahir. Tompok-tompok ini tidak berbahaya dan muncul kerana kelenjar minyak tersumbat.

Milia juga tidak menyebabkan kesakitan atau gatal dan tidak berjangkit. Anda tidak perlu risau, kerana biasanya milia akan hilang sendiri tanpa memerlukan rawatan.

Tompok-tompok merah pada kulit yang menjadi eksim

Ekzema boleh berlaku pada bayi dan pada mulanya dalam bentuk tompok merah pada kulit. Kemudian ia akan mengeras dan seperti kerak. Biasanya bayi akan terganggu kerana gatal.

Ekzema biasanya muncul di sekitar lipatan kulit seperti lengan, siku, belakang lutut dan boleh juga terdapat di wajah atau dada bayi. Ibu boleh menggunakan pelembap kulit bayi untuk menenangkan keadaan ekzema.

Sekiranya bayi kelihatan sangat tidak selesa dan ekzema tidak bertambah baik, lebih baik membawa bayi berjumpa doktor. Doktor boleh memberi salap khas seperti yang boleh digunakan oleh bayi.

Penutup buaian

Ini adalah keadaan biasa yang dialami oleh bayi berusia 1 hingga 2 bulan. Biasanya muncul di kepala hingga ke leher. Bintik merah mungkin muncul dengan kerak di sekitar rambut, muka, di belakang telinga dan leher.

Nasib baik, tidak mudah untuk disingkirkan omong kosong buaian. Cukup untuk mencuci rambut bayi yang dirumus khas untuk kulit bayi. Selepas mencuci rambut bayi, cubalah menyikat rambut bayi dengan sikat berbulu lembut.

Biasanya kerak akan muncul ketika disisir. Tetapi jika kerak sukar dikeluarkan, anda boleh menggunakan minyak bayi. Caranya ialah dengan perlahan-lahan menggosok kawasan berkerak dengan minyak untuk membantu mengangkat kerak.

Tompok-tompok merah pada kulit bayi yang perlu diperhatikan

Di atas telah disebutkan beberapa penyebab timbulnya bintik-bintik merah pada kulit bayi yang sering terjadi. Tetapi inilah bintik-bintik merah pada kulit bayi yang perlu diperhatikan. Kerana itu boleh menjadi tanda keadaan serius atau berbahaya, seperti:

Ruam meningitis

Meningitis adalah keradangan yang menyerang membran pelindung yang melapisi otak dan saraf tunjang. Penyakit ini juga dikenali sebagai keradangan pada lapisan otak.

Salah satu tanda meningitis pada bayi adalah munculnya bintik-bintik merah pada kulit. Atau boleh kelihatan keunguan. Tetapi kemudian merebak dan menjadi tampalan atau ruam.

Sekiranya anda mengesyaki ruam meningitis pada bayi anda, lakukan pemeriksaan awal di rumah. Caranya adalah dengan menggunakan objek tembus pandang untuk menekan kawasan di mana bintik-bintik muncul.

Semasa menekan kawasan, perhatikan permukaan noda. Sekiranya bintik tidak pudar semasa anda menekannya, kemungkinan ruam meningitis.

Gejala lain yang mungkin timbul dari anak dengan meningitis termasuk demam, gelisah, menangis dan kepekaan terhadap cahaya. Gejala-gejala ini mungkin muncul lebih awal daripada bercak.

Cacar air

Sama seperti orang dewasa, kanak-kanak dan bayi juga boleh mendapat virus varicella zoster yang kemudian menjadi cacar air. Salah satu tanda yang paling biasa adalah bintik merah pada kulit.

Bayi yang mendapat cacar air juga akan demam, tidak merasa sihat dan akan merasa gatal kemudian. Kerana bintik-bintik merah pada kulit bayi akan berubah menjadi lepuh.

Lepuh akan dipenuhi dengan air dan akan pecah. Lepuh akan menjadi luka dan membuat bayi tidak selesa.

Untuk mengelakkan cacar air, di Indonesia ada vaksin cacar air. Biasanya diberikan sejak bayi, berumur sekurang-kurangnya 12 bulan.

Tompok-tompok merah pada kulit bayi kerana campak

Campak juga boleh mempengaruhi semua peringkat umur, termasuk kanak-kanak. Tompok merah pada kulit adalah salah satu ciri khasnya.

Selain bintik-bintik merah pada kulit, gejala lain yang mungkin timbul termasuk selesema, batuk dan mata berair. Sekiranya tidak dirawat dengan segera boleh mengakibatkan komplikasi serius.

Di Indonesia, untuk mencegah penularan dan wabah campak, setiap anak akan diberi vaksin campak pada usia 9 bulan.

Psoriasis

Tompok-tompok merah pada kulit yang disebabkan oleh psoriasis serupa dengan eksim. Walau bagaimanapun, sementara eksim biasanya muncul di lipatan kulit, psoriasis muncul di kawasan kulit yang luas.

Walaupun tidak diketahui dengan tepat apa yang menyebabkan kanak-kanak mengembangkan psoriasis, ia sering dikaitkan dengan masalah sistem imun atau faktor genetik.

Rujuk kesihatan anda jika anda mengalami bintik-bintik merah disertai dengan gejala lain yang menyebabkan ketidakselesaan atau kesakitan. Doktor akan memberikan diagnosis dan rawatan yang tepat mengikut keadaan anda.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Periksa kesihatan kulit dan alat kelamin dengan rakan doktor pakar kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik di sini !, Ya!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found