Kesihatan

Tuan-tuan! Inilah cara pengambilan pil kawalan kelahiran untuk memprovokasi haid dengan berkesan

Pil kawalan kelahiran adalah alat kontraseptif yang boleh digunakan untuk mencegah kehamilan. Tetapi sebaliknya, pil kawalan kelahiran juga boleh digunakan untuk mempercepat haid. Agar anda tidak salah, mari kita lihat cara mengambil pil kawalan kelahiran untuk memprovokasi haid di bawah.

Harap maklum, kitaran haid yang dikira dari hari pertama haid hingga hari pertama berikutnya tidak sama bagi setiap wanita. Kitaran haid yang normal berkisar antara 21-35 hari dan berlangsung selama dua hingga tujuh hari.

Walau bagaimanapun, haid juga boleh berlaku secara tidak teratur yang boleh disebabkan oleh pelbagai faktor.

Baca juga: Bimbang tentang Menstruasi Lewat? Inilah Cara Mempercepat Menstruasi

Apa yang menyebabkan tempoh tidak teratur?

Tempoh yang tidak teratur kadang-kadang boleh membuat wanita risau. Melancarkan dari Garis KesihatanTerdapat beberapa sebab mengapa haid datang lewat yang tidak disebabkan oleh kehamilan, termasuk:

 • Tekanan
 • Berat rendah
 • Obesiti
 • Sindrom ovarium polikistik (PCOS)
 • Kontraseptif
 • Penyakit kronik
 • Perimenopause awal
 • Masalah tiroid

Sudah menggunakan pil kawalan kelahiran tetapi haid anda datang lewat, apakah penyebabnya?

Mengambil pil kawalan kelahiran adalah kaedah yang berkesan untuk mencegah kehamilan. Kerana pil kawalan kelahiran berfungsi dengan memasukkan hormon yang berbeza ke dalam sistem badan, beberapa wanita mungkin mengalami pendarahan ringan, sementara yang lain mungkin mengalami kitaran haid yang tertunda.

Nah, berikut adalah beberapa sebab mengapa haid anda terlambat ketika anda mengambil pil kawalan kelahiran.

 • Tekanan: Tekanan berlebihan boleh mempengaruhi minda dan juga badan. Tekanan berlebihan juga boleh mengganggu fungsi hipotalamus, ini adalah bahagian otak yang mengawal peraturan hormon
 • Perubahan diet: Perubahan dalam diet dan penurunan berat badan yang cepat dan ketara dapat mengganggu kitaran haid
 • Terlalu banyak latihan: Senaman yang sederhana adalah cara yang baik untuk memastikan tubuh anda sihat dan cergas. Namun, senaman yang terlalu berat boleh mempengaruhi kitaran haid
 • Penggunaan pil kawalan kelahiran secara berterusan: Sebilangan wanita memilih untuk selalu mengambil pil kawalan kelahiran. Sebenarnya, penggunaan berterusan boleh menjadi faktor penyumbang kepada kedatangan haid yang lewat

Cara pengambilan pil kawalan kelahiran untuk mendorong haid

Sila ambil perhatian bahawa menggunakan kontraseptif hormon, seperti pil kawalan kelahiran atau pil perancang, adalah kaedah yang boleh digunakan untuk mengawal kitaran haid.

Pil kawalan kelahiran gabungan mengandungi hormon estrogen dan progestin, yang dapat membantu mengawal kitaran haid.

Pil kawalan kelahiran mesti diambil pada masa yang sama. Sebaiknya berbincang dengan doktor anda mengenai masa terbaik untuk mengambil pil kawalan kelahiran. Ingat, perhatikan arahan pada bungkusan sebelum menggunakannya.

Cara mengambil pil kawalan kelahiran untuk mendorong haid dalam pakej 28 hari

Pil kawalan kelahiran boleh terdiri daripada 28 pil, 21 daripadanya adalah pil aktif hormon, dan 7 pil pil palsu (plasebo).

Sebagai cara mengambil pil kawalan kelahiran untuk mendorong haid, anda boleh minum pil hormon selama 21 hari, dan mengambil pil palsu selama 7 hari. Biasanya, seorang wanita akan mengalami haid dalam jangka masa 7 hari.

Cara mengambil pil kawalan kelahiran untuk mendorong haid dalam pakej 21 hari

Di samping itu, pil kawalan kelahiran juga boleh terdiri daripada paket 21 hari, di mana 21 pil adalah pil aktif. Dalam pakej ini, pil diambil selama 3 minggu pertama.

Tidak seperti rancangan 28 hari, tidak ada pil yang akan diambil untuk 7 hari berikutnya dalam pek ini. Dalam jangka masa 7 hari haid akan bermula.

Baca juga: Sebelum dipilih, ketahui kelebihan dan kekurangan pengambilan pil kawalan kelahiran

Adakah terdapat kesan sampingan pil kawalan kelahiran?

Sebilangan wanita memilih untuk menggunakan pil kawalan kelahiran untuk mendorong haid. Walau bagaimanapun, hormon dalam pil juga dapat mengurangkan kekejangan haid atau menjadikan haid lebih ringan.

Walau bagaimanapun, harus diingat bahawa pil kawalan kelahiran juga mempunyai beberapa kesan sampingan. Berikut adalah beberapa kesan sampingan seperti yang dilaporkan oleh WebMD.

 • Mual
 • Payudara sakit
 • Sedikit darah, atau bintik-bintik (melihat) antara tempoh haid (melihat
 • Mood berubah
 • Sakit kepala

Selain itu, pil kawalan kelahiran juga boleh menyebabkan kemungkinan kenaikan berat badan. Pil gabungan juga membawa risiko pembekuan darah.

Seorang wanita yang mengambil pil kawalan kelahiran sangat dinasihatkan untuk tidak merokok. Kerana, merokok boleh meningkatkan beberapa kesan sampingan, termasuk pembekuan darah.

Itulah beberapa maklumat mengenai cara mengambil pil kawalan kelahiran untuk menyebabkan haid. Perlu diketahui bahawa terdapat beberapa syarat yang menghalang wanita daripada mengambil pil kawalan kelahiran.

Oleh itu, untuk lebih selamat, jika anda ingin menggunakan pil kawalan kelahiran untuk menyebabkan haid, berjumpa doktor terlebih dahulu, ya.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai cara mengambil pil kawalan kelahiran untuk menyebabkan haid, anda boleh berjumpa melalui Aplikasi Doktor Baik. Rakan doktor kami akan membantu anda dengan perkhidmatan 24/7. Jangan ragu untuk berunding!