Kesihatan

Mari Ketahui Kebaikan Terapi Lintah untuk Kesihatan dan Perubatan

Manfaat terapi lintah untuk kesihatan tubuh banyak. Salah satunya adalah untuk meningkatkan peredaran darah dan memecahkan pembekuan darah. Oleh itu, banyak orang percaya bahawa manfaat terapi lintah dapat merawat gangguan peredaran darah dan penyakit kardiovaskular.

Jurnal perubatan mengatakan bahawa terapi lintah atau hirudoterapi yang dilakukan secara perubatan boleh menjadi kaedah rawatan tambahan dalam teknik perubatan moden.

Baca Juga: Jangan Abaikan! Platelet Rendah Boleh Berbahaya untuk Tubuh yang anda tahu

Apa itu terapi hirudoterapi?

Hirudoterapi adalah teknik rawatan menggunakan lintah yang digunakan sebagai ubat atau hirudo medicinalis. Teknik rawatan ini telah lama dipercayai oleh pelbagai pengamal perubatan.

Teknik hirudoterapi menggunakan sifat lintah yang melekat pada kulit. Gigitan awal biasanya tidak menyakitkan dan segera diikuti dengan menghisap lima hingga 15 mililiter darah.

Selama proses ini, lintah melepaskan pelbagai bahan bioaktif, seperti hirudin, calin, hyaluronidase, dan bahan seperti histamin.

Manfaat terapi lintah untuk kesihatan

Beberapa kes menunjukkan bahawa bahan kimia yang berasal dari air liur lintah dapat dijadikan ubat perubatan untuk merawat beberapa penyakit.

Beberapa jenis penyakit yang dapat diubati dengan air liur lintah ini adalah:

  • Hipertensi
  • Urat varikos
  • Buasir
  • masalah kulit

Mengubati sakit sendi

Penyelidikan berdasarkan ujian klinikal menunjukkan bahawa terapi lintah adalah rawatan yang sesuai untuk penyakit osteoartritis sendi.

Sifat anti-radang dan anestetik pada air liur lintah mengurangkan rasa sakit di tapak sendi yang menjadi objek terapi.

Manfaat terapi lintah untuk penyakit jantung

Terapi lintah dipercayai dapat meningkatkan peredaran darah dan dianggap baik untuk penyakit jantung.

Menghalang penyebaran sel barah

Rawatan barah menggunakan terapi lintah masih dalam peringkat penyelidikan dan ujian klinikal.

Ujian klinikal ini dilakukan kerana penghambat platelet dan enzim khas yang terkandung dalam air liur lintah dapat membantu mencegah penyebaran sel barah.

Mengatasi diabetes

Bahan hirudin dalam air liur lintah dipercayai menipiskan darah dan mencegah pembekuan. Ini penting kerana penghidap diabetes cenderung mempunyai darah yang lebih tebal.

Penyelidik telah melihat hasil positif dalam kes di mana bahan hirudin telah digunakan untuk merawat diabetes. Zat hirudin dapat membantu menghilangkan tekanan pada jantung dan sistem kardiovaskular dengan menipiskan darah.

Satu lagi kajian kes menunjukkan bagaimana ubat tradisional unani, termasuk terapi lintah, dapat membantu menyelamatkan kaki wanita berusia 60 tahun yang menghidap diabetes.

Digunakan dalam kosmetik

Dalam dunia kosmetik, terapi lintah cukup terkenal untuk mengekalkan tisu lembut dan membantu penyembuhan selepas pembedahan pembinaan semula wajah.

Dalam beberapa kes, manfaat terapi lintah telah terbukti meningkatkan kemungkinan hasil positif dalam pembinaan semula di beberapa bahagian:

  • Hidung
  • Dahi
  • Payudara
  • Pipi
  • Jari dan jari kaki

Manfaat terapi lintah untuk peredaran darah juga dapat merawat kebotakan dan keguguran rambut di kulit kepala.

Baca juga: Hati-hati kerana asid perut tinggi, anda boleh mengalami masalah ini

harga terapi lintah

Seorang pelopor menjual lintah di Pasar Jatinegara, Nafendi, mengakui bahawa dia menjual satu lintah dengan harga Rp 10.000 untuk terapi.

Biasanya penjual lintah selalu menyediakan beberapa botol kaca yang mengandungi lintah hidup kepada dirinya sendiri. Lintah ini akan digunakan untuk terapi.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.