Kesihatan

Pengeluaran Air liur yang berlebihan semasa hamil membuat anda tidak selesa? Inilah penjelasannya

Sebilangan wanita hamil mengalami peningkatan pengeluaran air liur yang berlebihan semasa kehamilan. Keadaan ini adalah salah satu gejala kehamilan yang jarang berlaku dan biasanya dialami oleh mereka yang mengalami sakit pagi.

Dalam dunia perubatan, keadaan air liur yang berlebihan ini disebut ptyalism. Biasanya, orang yang menderita ptyalism akan menghasilkan air liur satu hingga dua liter sehari dari 400 ml hingga 1 liter dalam keadaan normal.

Air liur berlebihan pada wanita hamil

Dalam kes yang jarang berlaku, anda boleh mengalami ptyalism pada awal kehamilan anda. Walaupun tidak membahayakan bayi dan bukan keadaan yang serius, ia boleh menjengkelkan dan tidak selesa.

Biasanya, anda akan mempunyai air liur yang berlebihan pada trimester pertama kehamilan. Anda akan kerap meludah lebih kerap daripada biasa dan rasa air liur yang pahit boleh menyebabkan mual dan muntah.

Berita baiknya adalah bahawa keadaan ini akan berakhir setelah anda melewati trimester pertama kehamilan. Walaupun ada juga beberapa wanita hamil yang mengalami keadaan ini sepanjang kehamilan sehingga waktu melahirkan.

Punca air liur berlebihan semasa mengandung

Beberapa penyebab air liur berlebihan semasa mengandung adalah seperti berikut:

 • Tidak diketahui secara pasti, tetapi satu kemungkinan penyebab peningkatan pengeluaran air liur semasa kehamilan adalah kerana hormon kehamilan. Perubahan hormon semasa kehamilan boleh menyebabkan peningkatan pengeluaran air liur
 • Kecenderungan untuk mual di pagi hari dan loya dapat mencegah anda menelan air liur kerana rasanya mungkin tidak menyenangkan dan terasa lebih mual, sehingga air liur menumpuk di mulut anda.
 • Pengeluaran air liur yang berlebihan boleh disebabkan oleh pedih ulu hati, suatu keadaan yang biasa berlaku semasa anda hamil. Kerana sebagai tindak balas terhadap keadaan ini, kelenjar air liur akan menghasilkan lebih banyak air liur untuk melegakan sensasi di perut
 • Sekiranya anda mengalami jangkitan mulut seperti kerosakan gigi, rongga, karies gigi dan lain-lain, kemungkinan peningkatan pengeluaran air liur boleh berlaku
 • Apabila terkena bahan toksik, tubuh biasanya bertindak balas dengan meningkatkan pengeluaran air liur
 • Beberapa ubat seperti antikonvulsan, litium, ubat penenang dan lain-lain biasanya dapat merangsang kelenjar air liur untuk meningkatkan pengeluarannya sehingga terdapat lebihan air liur di dalam mulut.

Kebaikan air liur yang berlebihan semasa mengandung

Tidak selalu air liur yang berlebihan semasa mengandung memudaratkan. Berikut adalah beberapa faedah yang dapat anda rasakan:

 • Air liur yang meningkat dengan cepat dapat berfungsi meneutralkan asid perut yang dapat membuat perut terasa terbakar dan sakit
 • Air liur di mulut adalah alat pertahanan semula jadi untuk melawan bakteria yang boleh merosakkan gigi
 • Fungsi utama air liur adalah sebagai pemproses awal dalam sistem pencernaan untuk makanan yang masuk, sehingga kemudian makanan dapat dipecah dengan lebih mudah di dalam usus.

Cara mengatasi air liur yang berlebihan semasa mengandung

Pengeringan air liur yang berlebihan semasa hamil bukanlah masalah yang serius dan anda tidak perlu risau dengan keadaan ini. Tetapi berikut adalah beberapa cara untuk mengurangkan pengeluaran air liur di mulut:

 • Cuba ubah diet anda, misalnya tinggalkan makanan berasaskan karbohidrat tinggi atau pati daripada makanan harian anda
 • Lawati doktor gigi untuk memeriksa sama ada terdapat jangkitan pada mulut. Kerana masalah pada gusi kadang-kadang boleh menyebabkan pengeluaran air liur berlebihan
 • Tetapkan semula waktu makan dengan hanya makan dalam jumlah kecil tetapi meningkatkan selang waktu
 • Gosok gigi lebih kerap dan gunakan ubat kumur. Menggunakan ubat kumur sebentar untuk satu hari dapat mengurangkan pengeluaran air liur
 • Kunyah permen karet tanpa gula atau minta Moms menelan air liur yang berlebihan
 • Ambil dan sedut kiub ais sekali sekala. Tindakan ini dapat mematikan mulut sehingga pengeluaran air liur akan berkurang
 • Cuba mengunyah lemon atau halia untuk mengurangkan air liur

Demikianlah berbagai penjelasan mengenai air liur yang berlebihan semasa hamil. Ibu boleh mengambil langkah pencegahan di atas jika anda merasakan keadaan ini tidak selesa, betul!

Jangan teragak-agak untuk berjumpa doktor kami yang ada 24/7 di Good Doctor, OK! Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!