Kesihatan

Mengenal Priapisme Klitoris, Pembengkakan Klitoris yang Menyakitkan

Kelentit yang kelihatan lebih besar atau bengkak adalah sangat biasa dan normal apabila mengalami gairah atau gairah seksual.

Tetapi jika ia bertahan lama dan menyebabkan kesakitan yang teruk, itu boleh menjadi tanda keadaan berbahaya.

Ayuh, ketahui mengenai pembengkakan klitoris dari sebab dan rawatannya melalui tinjauan berikut!

Kenali kelentit

Klitoris adalah alat kelamin wanita yang terletak tepat di atas uretra, di mana air kencing dikeluarkan dari badan.

Sebenarnya klitoris tidak mempunyai peranan penting dalam pembiakan seperti zakar atau vagina, tetapi berperanan dalam memberikan kepuasan seksual semasa melakukan hubungan seks.

Apabila terangsang, dia akan mengalami keadaan seperti "tegak" pada lelaki dengan tanda-tanda bengkak. Semasa rangsangan, lebih banyak darah mengalir ke alat kelamin, dan klitoris dapat mengisi dan kelihatan lebih besar.

Aliran darah cepat kembali normal setelah orgasme, dan klitoris kembali ke ukuran normal. Sekiranya pembengkakan berlanjutan untuk waktu yang lama, ini mungkin menyebabkan klitoris anda mempunyai keadaan yang jarang disebut priapisme kelentit.

Apa itu priapisme klitoris?

Priapisme kelentit atau priapisme kelentit adalah keadaan yang jarang berlaku yang berkaitan dengan ereksi klitoris yang lama disebabkan oleh pembengkakan tisu kelentit tempatan yang menyebabkan kesakitan.

Priapisme sering berlaku kerana saluran yang mengalirkan darah dari organ seks tersumbat, atau sistem yang melonggarkan organ ini gagal. Keadaan ini boleh menyebabkan pembengkakan teruk, pembekuan darah dan fibrosis.

Walau bagaimanapun, priapisme wanita bukanlah keadaan kecemasan perubatan. Bekalan darah yang melimpah ke alat kelamin luaran wanita menjadikan pembekuan darah kurang mungkin.

Cara merawat priapisme klitoris

Priapisme pada wanita sangat jarang berlaku tetapi dapat dijelaskan. Tidak ada terapi tunggal yang terbukti berkesan. Dalam satu kes, seorang wanita berusia 29 tahun diberi ubat penahan sakit dan Sudafed.

Sekiranya anda mengalami pembengkakan klitoris dan disyaki priapism klitoris, anda harus segera berjumpa doktor dan berunding sebelum mencuba sebarang ubat.

Punca lain dari kelentit bengkak

Klitoris yang bengkak tidak selalu menjadi priapisme klitoris. Kerana terdapat beberapa keadaan lain yang juga boleh menyebabkan pembengkakan klitoris. Berikut adalah beberapa daripadanya:

1. Vulvitis

Klitoris yang membesar atau membengkak boleh disebabkan oleh keradangan pada alat kelamin secara umum. Ini dikenali sebagai vulvitis, yang menggambarkan keradangan pada vulva.

Penyebab vulvitis termasuk:

  • Reaksi alergi terhadap produk seperti detergen, sabun, pelembap, atau pelincir
  • Jangkitan, seperti jangkitan yis atau jangkitan kelamin (STI)
  • Geseran berlebihan semasa hubungan seks atau melancap

Alat kelamin mempunyai ujung saraf yang banyak, dan rangsangan berlebihan pada kawasan sensitif ini boleh menyebabkan rasa sakit atau bengkak.

2. Gangguan hormon

Hormon wanita (estrogen) dan hormon lelaki (androgen) biasanya terdapat di dalam badan. Testosteron adalah contoh androgen.

Sebilangan lebihan androgen boleh menyebabkan kelentit membengkak. Berikut adalah beberapa faktor yang mungkin menjadi penyebab ketidakseimbangan hormon ini:

  • Sindrom ovari polikistik (PCOS). Satu kajian kecil mendapati bahawa klitoris yang lebih besar sangat berkaitan dengan diagnosis PCOS.
  • Penggunaan steroid anabolik
  • Tumor atau pertumbuhan kelenjar adrenal

Ada soalan lebih lanjut mengenai kesihatan? Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, Muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!