Kesihatan

Ayuh, Ketahui 6 Punca Penurunan Berat Badan Anda Secara drastik

Punca penurunan berat badan secara drastik tidak boleh dipandang ringan, anda tahu. Ini adalah bentuk isyarat dari badan anda yang mengalami gangguan tertentu.

Sekiranya anda tidak mengikuti program diet tetapi berat badan anda turun secara mendadak, anda mesti sedar bahawa penyakit serius sedang bersembunyi.

Inilah sebab-sebab penurunan berat badan yang drastik yang perlu anda ketahui.

1. Kehilangan jisim otot

Kehilangan otot, atau pembaziran otot, boleh menjadi penyebab penurunan berat badan yang tidak dijangka. Sudah tentu, jika anda kehilangan jisim otot, anda juga akan menurunkan berat badan.

Ini mungkin berlaku jika seseorang tidak menggunakan otot untuk sementara waktu. Contoh yang paling biasa akan berlaku pada orang yang tidak bersenam, bekerja di meja, atau terbaring di tempat tidur.

Kehilangan jisim otot dapat dicegah dengan mengambil pemakanan yang betul dan senaman yang teratur. Anda boleh mengambil cukup protein untuk membantu badan anda menjalankan fungsinya.

2. Kemurungan

Kehilangan selera makan adalah kesan sampingan biasa dari kemurungan klinikal, dan yang boleh mendorong penurunan berat badan.

Depresi mempengaruhi bahagian otak yang mengawal selera makan. Penyelidikan menunjukkan bahawa kemurungan mempengaruhi fungsi saluran gastrointestinal (GI).

3. Rheumatoid arthritis

Rheumatoid arthritis adalah penyakit autoimun yang mempengaruhi sistem imun, menyerang lapisan sendi, dan menyebabkan keradangan. Gejala penyakit ini akan dapat dilihat apabila sendi terasa kaku jika seseorang tidak bergerak selama satu jam atau lebih.

Keadaan ini boleh menyebabkan keradangan pada usus penderita, yang boleh mengganggu penyerapan nutrien. Jangkitan dari keradangan boleh melumpuhkan selera pesakit dan menyebabkan penurunan berat badan.

Penurunan berat badan juga boleh berlaku kerana keradangan kronik yang menyebabkan tubuh menggunakan lebih banyak tenaga dan mempercepat metabolisme sehingga mengurangkan berat badan anda.

Baca juga: Mengetahui Penyakit Autoimun: Punca, Gejala, dan Rawatan

4. Kelenjar tiroid yang terlalu aktif

Penurunan berat badan adalah gejala hipertiroidisme yang biasa atau penyakit yang disebabkan oleh tiroid yang terlalu aktif. Tiroid adalah kelenjar berbentuk rama-rama di leher yang menghasilkan hormon.

Hipertiroidisme, atau tiroid yang terlalu aktif, berlaku apabila kelenjar tiroid di dalam badan anda menghasilkan terlalu banyak hormon tiroid. Hormon ini mengawal banyak fungsi dalam tubuh, termasuk metabolisme.

Kelebihan hormon ini juga menyebabkan tubuh membakar lebih banyak tenaga daripada biasa menyebabkan penurunan berat badan yang tidak disengajakan atau tidak dapat dijelaskan.

5. Keradangan usus

Penyakit usus radang (IBS) adalah istilah yang merangkumi beberapa gangguan keradangan kronik saluran pencernaan. Dua jenis yang paling biasa adalah penyakit Crohn dan kolitis ulseratif.

Penyakit ini dapat menurunkan kemampuan tubuh untuk mencerna makanan dengan betul atau menyerap nutrien, yang dapat menyebabkan kekurangan zat makanan.

Sekiranya ia kronik, keradangan usus boleh menyebabkan keadaan katabolik di dalam badan yang bermaksud ia akan menghabiskan tenaga secara berterusan.

Selain itu, keradangan usus juga mengganggu ghrelin, hormon kelaparan, dan leptin, hormon kenyang. Ia juga menyebabkan penurunan selera makan dan penurunan berat badan.

6. Kanser

Menghidap barah mungkin menjadi salah satu sebab seseorang menurunkan berat badan secara drastik. Kanser merujuk kepada sebarang penyakit di mana sel-sel yang tidak normal dan bermutasi membiak dengan cepat dan akhirnya menyerang tisu yang sihat.

mengikut Persatuan Kanser Amerika, Salah satu tanda pertama ialah penurunan berat badan sebanyak 10 paun atau lebih kurang 4 paun atau lebih kerana alasan yang tidak dapat dijelaskan.

Penurunan berat badan terutama berlaku pada barah paru-paru dan barah yang mempengaruhi saluran pencernaan. Keradangan akibat barah menyebabkan otot mengecut dan mengganggu hormon yang mengawal selera makan.

Tumor yang semakin meningkat juga dapat meningkatkan tenaga yang dibakar oleh badan anda, walaupun anda sedang berehat.

Sekiranya anda mengalami penurunan berat badan secara drastik, anda harus segera berjumpa doktor, ya. Dengan cara itu, anda dapat mengetahui sebab sebenar keadaan kesihatan anda.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!